Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ludzas slimnīcas jaunais ārstniecības komplekss finansiālu problēmu dēļ var stāvēt pustukšs

Ludzas rajona nelielās slimnīcas jaunais ārstniecības komplekss, kas atklāts marta beigās, ļaus nodrošināt pacientiem mūsdienu standartiem atbilstošu neatliekamo un plānveida medicīnisko palīdzību, taču slimnīcas vadību māc bažas, vai dārgo medicīnas pakalpojumu dēļ varēs piepildīt jaunās nodaļas un vai finansējuma trūkuma dēļ jaunā miljons latu vērtā aparatūra nestāvēs dīkā.

Ludzas rajona slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Atstupens Dienai stāsta, ka četrstāvu korpuss uzbūvēts pusotra gada laikā, tā celtniecības izmaksas ir 5,7 miljoni latu. Par vienu miljonu latu iepirktas modernas diagnostiskās iekārtas un medicīniskā aparatūra - rentgena un ultrasonogrāfijas iekārtas, reanimācijas nodaļas aprīkojums, sterilizācijas iekārtas, gultas jaundzimušajiem u.c. Jaunais ārstniecības korpuss aprīkots ar modernu ventilācijas sistēmu un liftiem, tā pirmajā stāvā izvietota uzņemšanas nodaļa, funkcionālās un staru diagnostikas kabineti, otrajā stāvā - ginekoloģiskā un dzemdību nodaļa, trešajā - operāciju bloks un intensīvās terapijas nodaļa, ceturtajā - ķirurģijas nodaļa, bet cokolstāvā pacienti varēs saņemt rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī paēst pusdienas kafejnīcā. Blakus slimnīcai atrodas helikoptera nosēšanās laukums, lai smagākos slimniekus stundas laikā varētu ar helikopteru nogādāt Rīgā.

Tomēr, piebilda J.Atstupens, visi šie pakalpojumi slimniekiem var izrādīties nepieejami, jo, pieaugot pacienta iemaksai stacionārā no trim līdz 12 latiem, Ludzas rajona slimnīcas pacientu parādi šā gada martā pieauguši vairāk nekā divdesmit reižu - janvārī pacientu parāds par slimnīcā saņemtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem bija tikai 60 latu, februārī - 34 lati, bet martā tas jau ir 878 lati, kaut arī plānveida pacientiem tiek pieprasīta priekšapmaksa. Bažas rada arī valsts solītais finansējums, kas ir tikai puse jeb 49% no 2008.gada apjoma, līdz ar to, iespējams, jau drīz nāksies slēgt vairākas nodaļas. Jau tagad samazinātas personāla algas, ēdināšana pilnā apjomā tiek piedāvāta tikai cukura diabēta slimniekiem, bērniem un grūtniecēm, pārējie pacienti saņem vienīgi brokastis, vakariņas un zupu pusdienās, taču par otro ēdienu jāmaksā. Kaut arī porcija maksā tikai Ls 1-1,20, to atļaujas pasūtīt aptuveni piektā daļa pacientu. Samazināto kvotu dēļ rinda uz plānveida operācijām pieaugusi par vairākiem mēnešiem un tagad pacienti pierakstoties jau uz jūniju.

"Mūsu slimnīca atrodas Eiropas Savienības pierobežā, pirms tam nereti nācās sarkt par savām telpām, kad no robežpārejas punktiem pie mums nogādāja kādu akūtu pacientu no ES valstīm. Tagad mēs varam sniegt pasaules standartam atbilstošus pakalpojumus, tomēr patlaban ir tā, ka finansējums medicīniskajai palīdzībai tiek koncentrēts lielajās reģionālajās un galvaspilsētas slimnīcās," saka J.Atstupens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas