Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LVRTC aicina neatlikt eParaksts mobile saņemšanu uz gada nogali

Tā kā jau no nākamā gada 1. janvāra, stiprinot valsts E-veselības portāla drošību, eveseliba.gov.lv varēs pieslēgties tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības un kvalificētiem elektroniskās identitātes apliecināšanas rīkiem, novembrī par 15% pieaudzis pieteikumu skaits lietotnes eParaksts mobile saņemšanai. Šāda tendence saglabājas arī decembra sākumā, tāpēc VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk - LVRTC) aicina medicīnas nozares profesionāļus un iedzīvotājus neatlikt eParaksts mobile saņemšanu uz gada nogali.

No nākamā gada iedzīvotāji portālam varēs pieslēgties tikai ar kvalificētiem rīkiem, kas Latvijā ir nacionālie elektroniskās  identifikācijas rīki – mobilā lietotne eParaksts mobile un  eID karte, kā arī autentifikācijas risinājums Smart-ID.  Savukārt veselības nozares profesionāļi E-veselības sistēmai varēs pieslēgties tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības risinājumiem – eParaksts mobile un eID karte.

Iedzīvotājiem jau no 14 gadu vecuma bez maksas ir pieejama  e-Identitātes apliecināšanas iespēja  ar lietotni eParaksts mobile un eID karti.  Šos rīkus iedzīvotāji izmanto arī maksājumu apstiprināšanai internetbankās, kā arī dokumentu parakstīšanai viedtālrunī vai datorā.  

“Šobrīd jūtam palielinātu interesi par eParaksta saņemšanu. Līdz gada beigām palicis jau pavisam nedaudz  darba dienu, tāpēc, lai nākamā gada pirmajā darba dienā būtu iespējams pilnvērtīgi strādāt, aicinām medicīnas nozares profesionāļus sagatavoties darbam ar eID karti vai  pieteikties eParaksts mobile saņemšanai, kas šobrīd var aizņemt līdz pat piecām dienām!” uzsver LVRTC Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine. 

Lai saņemtu eParaksts mobile, vispirms ir jāaizpilda pieteikums vietnē mobile.eParaksts.lv (https://mobile.eparaksts.lv/login) un jāparaksta līgums par lietotnes izmantošanu.  Līguma parakstīšana iespējama gan elektroniski ar eID karti, kas aizņems dažas minūtes, gan izsaucot bezmaksas kurjeru.  eParaksts mobile līguma saņemšana ar kurjeru gada nogalē, kad būtiski pieaug dažādu sūtījumu apjoms, var aizņemt pat piecas dienas līdzšinējo trīs dienu vietā.  Pēc līguma parakstīšanas uz e-pastu tiks nosūtīts apstiprinājums, ka viedierīcē var pabeigt eParaksts mobile uzstādīšanu -  izveidot  eParaksts mobile PIN kodus un eParaksta paroli.  

Līguma parakstīšana pieejama arī klātienē notāru birojos, iepriekš piesakot vizīti latvijasnotars.lv. Saņemot eParaksts mobile notāru birojā, saskaņā ar notāru pakalpojumu cenrādi, jārēķinās ar izmaksām 6,05 Eur (ar PVN) apmērā par fiziskas personas identitātes pārbaudi. 

Savukārt esošajiem eParaksts mobile lietotājiem portālā eParaksts.lv savā profilā nepieciešams pārliecināties, ka līgums ir atjaunots un sertifikāti aktīvi.  

Detalizētāka informācija par gaidāmajām izmaiņām, pieslēdzoties E-veselības portālam no 2024. gada 1. janvāra, ir pieejama www.eveseliba.gov.lv sadaļā “E-veselības jaunumi”.

Gada nogalē pieaugusi arī iedzīvotāju interese par LVRTC nodrošinātajām eParaksta apmācībām. Šogad LVRTC ir apmācījis nepilnus četrus tūkstošus iedzīvotāju, bet piecu gadu laikā apmācīto iedzīvotājus skaits sasniedz 13 tūkstošus. Tuvākie apmācību datumi un pieteikšanās pieejama portālā eParaksts.lv.  Tāpat portālā eParaksts.lv ir pieejama virtuālā asistente Signe, kura 24/7 sniedz palīdzību par eParaksta rīkiem. 

eParaksts mobile šobrīd lieto vairāk nekā 313 000 personas, ik mēnesi apliecinot identitāti 1,1 miljonus reižu un parakstot dokumentus 1,2 miljonus reizes. eID karti ar eParakstu saņēmuši 1,16 milijoni iedzīvotāju. eID kartes  lietotāji ik mēnesi 600 000 reizes elektroniski paraksta dokumentus un vairāk nekā 200 000 reizes apliecina identitāti digitālajā vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas