Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Valdībā nav vienprātības, ministri nāk ar atšķirīgiem priekšlikumiem

Maina pārvaldības stratēģiju

Covid-19 izplatības dēļ 9. novembrī valstī izsludināto ārkārtējo situāciju varētu pagarināt līdz 11. janvārim un 1.–4. klases skolēniem varētu piešķirt garākas ziemas brīvdienas, attiecīgi vēlāk nedaudz pagarinot mācību gadu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) paziņoja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Jānorāda, ka trīs valsts augstāko amatpersonu tikšanās notika pēc Kariņa iniciatīvas, dienu pēc tam, kad svētdienas vakarā valdības vadītājs Latvijas Televīzijā tiešraidē uzrunāja Latvijas sabiedrību un netieši arī savas valdības ministrus. 


Pārskatīs ierobežojumus

Kariņš tādējādi izmanto pašus jaudīgākos instrumentus, kas ir viņa rīcībā, lai pārliecinātu sabiedrību, ka situācija tiek kontrolēta, norāda politologs Filips Rajevskis. Jānorāda arī tas, ka visas trīs augstākās amatpersonas pēc tikšanās atzīmēja, ka līdz šim pieņemtie ierobežojumi nav bijuši pietiekami pārdomāti. Īpaši paškritisks bijis premjers, atzīstot, ka "vairāki mūsu noteikumi nav pareizi izveidoti". 

Piemēram, pašlaik notiek karstas debates sabiedrībā par to, kādēļ frizieri drīkst strādāt, bet pārējie skaistumkopšanas nozares speciālisti nedrīkst. Nozare arī apelē pie nelegālās darbības izplatības ierobežojumu dēļ. Tādējādi jau šodienas valdības sēdē Kariņš rosinās lemt, vai esošajā situācijā ļaut strādāt gan frizieriem, gan manikīriem vai to liegt tomēr abu profesiju pārstāvjiem. Pats valdības vadītājs sliecas atļaut strādāt abu profesiju pārstāvjiem, jo līdz šim "esam nejauši iedzinuši pagrīdē šo aktivitāti". Tiesa, var prognozēt, ja tiks ļauts strādāt frizieriem un manikīriem, tas nekādā veidā nemazinās skaistumkopšanas nozares iebildumus, jo tā vienmēr ir uzstājusi, ka kosmetologi ir ārstniecības personas un liegt tām strādāt ir nepārdomāti.

Runājot par mazumtirdzniecības ierobežojumiem, Kariņš grasās rosināt atteikties no regulējuma par tirdzniecības vietu platību, vienlaikus nosakot ierobežojumu cilvēku daudzumam, kas var vienlaikus atrasties tirdzniecības vietā. Jāatgādina, ka pašlaik brīvdienās nevar strādāt tirdzniecības vietas, kuru platība pārsniedz 10 000 kvadrātmetru, bet tirdzniecības centriem ir ierobežojumi. Vienlaikus pretēji ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV) Kariņš uzskata, ka brīvdienās var strādāt tikai pirmās nepieciešamības preču veikali neatkarīgi no to lieluma. Veikalos visbīstamākā ir drūzmēšanās, tādēļ būtu jānosaka pieļaujamo cilvēku skaits, kas policijai būtu arī jākontrolē, norādīja premjers, piebilstot, ka ierobežojumu pārkāpējiem tiks piemēroti sodi.

Jau šīs nedēļas beigās varētu sākties pirmās atbalsta izmaksas uzņēmējiem un strādājošajiem – atbalsts subsidētajām darba vietām, dīkstāves pabalsti un subsidētie apgrozāmie līdzekļi. Daudzas nozares, piemēram, ēdinātāji un tūrisms, gan jau ir paziņojuši, ka ir neapmierināti ar atbalsta piešķiršanas kritērijiem, kas paredz 20% apgrozījuma kritumu pēdējos trīs mēnešos, jo šo uzņēmumu darbībā kritums ir bijis jau krietni iepriekš un ir grūti uzrādīt apgrozījuma kritumu, ja tas jau ilgāku laiku ir teju nulle, kā tas ir, piemēram, tūrisma aģentūru vai Rīgas lielo viesnīcu gadījumā. 


Strādā uz savu vēlētāju

Valdībā ir vērojamas nopietnas iekšējas pretrunas, katrs no politiķiem saistībā ar Covid-19 krīzi un tās diktētajiem ierobežojumiem primāri uzrunā savus vēlētājus, nedomājot par kopējo spēles laukumu, koalīcijā notiekošo vērtē Rajevskis. Viņaprāt, ir tikai loģiski, ka premjers runā par stingrākiem ierobežojumiem pandēmijas apkarošanai un izsaka neapmierinātību ar iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, jo tā ir valdošā noskaņa viņa vēlētāju vidū. 

No vēlētāju balsu zvejošanas viedokļa tikpat loģisks ir ekonomikas ministra Vitenberga vakar izteiktais priekšlikums, ka vajadzētu atļaut tirdzniecības centriem tomēr strādāt arī brīvdienās, jo tieši tādu retoriku sagaida šīs partijas vēlētāji. Jāatgādina, ka KPV LV pārstāvošais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens jau pirms vairākām nedēļām, sākoties ārkārtas situācijai, pauda savu no valdības atsevišķo viedokli, ka sabiedriskajai ēdināšanai un skaistumkopšanai ir jāturpina strādāt. Turklāt iekšlietu ministrs parakstīja memorandu ar skaistumkopšanas nozari, kas pilnībā neietilpst viņa kompetencē.

Tikmēr Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) pauda, ka adventes laikā baznīcas būs atvērtas. Tas, kā norāda, Rajevskis, ir īpaši svarīgs vēstījums balsotājiem par viņas pārstāvēto partiju. Politologs skaidro, ka, no vienas puses, sabiedrība var justies apjukusi, dzirdot tik dažādus, brīžiem pretrunīgus vēstījumus, no otras puses, ir skaidrs, ka katrs politiskais spēks nupat sāk spēlēt tikai uz savu elektorātu un to, kas tam ir nozīmīgi. 

Ar šādu politisko loģiku rēķinās arī Kariņš un pauž savu pārliecību: "Man ir aicinājums visiem ministriem – saprotu, ka miera laikos ministri ir savas nozares aizstāvji, bet tagad esam ārkārtējā situācijā, krīzē, visiem ministriem kopā jādomā, kā sasniegt galveno mērķi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas