Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Mājokļu cenas šūpo pircēju trūkums

Latvijas komercbankas ir izteikušas savas bažas par "nolikto atslēgu" principa piemērošanu kredītā ņemtam mājoklim, uztraukumu pamatojot ar iespējamu nekustamā īpašuma vērtības pazemināšanos nākotnē, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Lai arī parādnieka dzīvoklis tiktu izsolīts par labu bankai, par to iegūtā cena būtu krietni mazāka par aizdoto summu. Šādas banku bažas liek uzdot jautājumu - vai nākotnē gaidāma krasa mājokļu cenu pazemināšanās?

Dienas aptaujātie eksperti ir pārliecināti - korekcijas uz leju būs, to ietekmēs gan nelabvēlīgā demogrāfiskā situācija, gan pagaidām neapstājusies emigrācija, kā arī izmaiņas uzturēšanās atļauju izsniegšanā pret nekustamo īpašumu. Tajā pašā laikā visi aptaujātie uzsver, ka tik krass cenu pazeminājums, kāds tas bija pēc treknajiem gadiem (2007. gadā maksa par kvadrātmetru bija 1600 eiro, bet 2009. gadā - 450 eiro), vairs nav gaidāms.

Turklāt mājokļu tirgus nav viendabīgs, tas ir segmentēts, tāpēc cenas tajā būs diferencētas dažādiem īpašumiem. Piemēram, siltinātās, energoefektīvās ēkās dzīvokļi būs dārgāki nekā nolaistos namos. Tāpat cenu ietekmē mājokļa atrašanās vieta - vai tuvumā ir veikali, skolas, bērnudārzi un parki. Vienīgā vieta Rīgā, kur dzīvokļiem tiek prognozēts stabils cenu pieaugums, ir Klusais centrs jeb tā sauktais jūgendstila rajons, jo tur vienmēr pieprasījums pārsniegs piedāvājumu.

Nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji uzsver, ka mājokļu tirgū, tāpat kā citās ekonomikas nozarēs, cenu nosaka pieprasījuma un piedāvājuma attiecības. Ja, piemēram, pēc dzīvokļiem jaunajos projektos pieprasījums samazinās, tad attiecīgi cenas arī pazeminās. Galvenais faktors, kas var likt kristies pieprasījumam un līdz ar to cenām, ir iedzīvotāju skaita samazināšanās. Protams, situāciju var mainīt straujš imigrantu pieplūdums, taču pašreizējā Latvijas imigrācijas politika par to neliecina.

Uzņēmuma Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits stāsta, ka vismaz pagaidām mājokļu tirgū jauni projekti klāt nenāks. "Ir universāls likums - jāsāk būvēt jaunos dzīvokļus tad, kad otrreizējā tirgus (padomju laikā celtie mājokļi) vidējā vērtība ir sasniegusi jaunu dzīvokļu būvniecības pašizmaksas. Pagaidām vēl tas nav noticis. Jo viena kvadrātmetra būvniecības pašizmaksa ir 840 eiro, bet otrreizējā tirgū viens kvadrātmetrs maksā vidēji 650 eiro," teic Šmits.

Arī Šmits uzsver, ka strauja cenu krišanās nav gaidāma, taču samazinājums būs jaunajiem projektiem, kurus līdz šim pārsvarā iegādājās nerezidenti apmaiņā pret uzturēšanās atļaujām. "Tā kā Saeima būtiski palielināja nekustamā īpašuma vērtības slieksni, apmaiņā pret kuru izsniedz minētās atļaujas, tad nerezidentu interese par jaunajiem dzīvokļiem, kuri ir zem šī sliekšņa, būtiski pazeminājusies. Savukārt vietējām jaunajām ģimenēm šie īpašumi ir par dārgu. Līdz ar to ir samazinājies pieprasījums, kas ietekmēs cenu krišanos," norāda Šmits un prognozē, ka pēc desmit gadiem varētu kristies cenas otrreizējā dzīvokļu tirgū, jo cilvēku labklājība būs pieaugusi un tos interesēs labāki produkti.

Uzņēmuma Balsts valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš gan prognozē, ka tuvākajos piecos gados vēl gaidāms cenu kāpums un padomju laika dzīvokļu cenas par kvadrātmetru vēl varētu kāpt līdz 1000 eiro, tad gan tās apstāsies. "Mēs neesam tik piesardzīgi kā bankas, domājot par nekustamā īpašuma cenām nākotnē. Skaidrs, ka desmit gadu perspektīvā risku rada nelabvēlīgās demogrāfiskās tendences, taču cenu kritums ne tuvu nebūs tāds kā pēc nekustamā īpašuma burbuļa plīšanas," saka Zariņš un tomēr uzsver, ka, tāpat kā ekonomika kopumā, arī mājokļu tirgus attīstās cikliski un cenas var ne tikai kāpt, bet arī krist.

Arī Oberhaus valdes priekšsēdētāja Aija Āboliņa ir pārliecināta, ka būs vien nelielas cenu korekcijas, īpaši jauno projektu segmentā nerezidentu pieprasījuma apsīkuma dēļ. Āboliņa ir pārliecināta, ka sērijveida dzīvokļu vērtība varētu īpaši nemazināties. "Tie ir paši pieprasītākie, jo ir paši lētākie. Domāju, ka tā būs arī nākotnē. Protams, daudz kas atkarīgs no tā, kādā stāvoklī ir šie īpašumi un kāda ir ap tiem esošā infrastruktūra. Siltinātās un labi uzturētās ēkās tāda paša izmēra un sērijas dzīvoklis maksās dārgāk nekā mājā, kuras uzturēšanā dzīvokļu īpašnieki nav ieguldījuši ne centa," spriež Āboliņa.

Visu Rūtas Kesneres rakstu Gaidāma cenu korekcija, nevis straujš kritums lasiet otrdienas, 21.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas