Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mākoņi patraucēs Mēness aptumsuma vērošanu Latvijā

Šovakar un naktī uz 17. jūliju Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums. Ņemot vērā, ka laiks visā Latvijā otrdien ir lietains un apmācies, portāls Diena.lv vērsās pie sinoptiķiem ar jautājumu, vai astronomijas entuziasti šonakt vispār notikumu varēs novērot.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC) portālam Diena.lv skaidroja, ka šonakt Latvijas centrālajos un austrumu rajonos debesis aizklās mākoņi, tādēļ pastāv ārkārtīgi neliela iespēja īslaicīgi vērot daļējo Mēness aptumsumu Latvijas rietumu rajonos. Austrumu rajonos un valsts vidienē redzēt Mēness aptumsumu būs vēl grūtāk - tur aptumsuma norises laikā mākoņi faktiski pilnībā aizsegs debesis.

Arī Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks Ilgonis Vilks portālam Diena.lv atzina, ka astronomijas entuziastus Latvijā laika apstākļi šovakar nelutinās.

"Meteoroloģiskā prognoze šī vakara Mēness aptumsuma vērošanai nav iepriecinoša, bet, ja tomēr paveiksies, tad jāskatās dienvidaustrumu un dienvidrietumu virzienā pie horizonta."

Vaicāts par to, vai pats vēros Mēness aptumsumu, Vilks atbildēja: "Jā, protams, es arī mēģināšu vērot Mēness aptumsumu, bet, tā kā janvārī vēroju ļoti skaistu pilno aptumsumu, man interese nav tik liela. Taču šis aptumsums arī būs interesants un varētu izskatīties aptuveni kā laiviņa ar ragiem uz augšu."

Otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, pēc tam plkst. 23.02 sāksies aptumsuma daļējā fāze, kas ilgs gandrīz trīs stundas - līdz trešdienas plkst. 2. Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis visur Latvijā būs 17. jūlijā plkst. 0.31, bet Mēness aptumsums beigsies plkst. 3.18, kad Mēness izies no Zemes pusēnas.

Aptumsuma maksimālās fāzes brīdī satumsusi būs nedaudz vairāk nekā puse no Mēness diska. Jāņem vērā, ka aptumsuma laikā Mēness atradīsies zemu virs horizonta dienvidaustrumu un dienvidu pusē.

Lai arī Mēness aptumsumi pasaulē notiek vidēji divas trīs reizes gadā, ne visi aptumsumi ir novērojami Eiropā. Latvijā nākamā iespēja novērot daļēju Mēness aptumsumu būs 2023. gada 28. oktobra vakarā, taču šī aptumsuma laikā satumsīs tikai neliela Mēness diska apakšējā daļa.

 

 

Top komentāri

Enģeļa viesis
E
Latvijā nīkuļu zemē neviens par šo mēnesi neinteresējas, ja neskaita hiromatus un zīlniekus. Zinātnieku te nav un mākoņi nevienu nesatrauc.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas