Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Maksu par siltumu Žīguros iekasē nepamatoti

"Līdz šim pašvaldības darbā neiedziļinājāmies, šķita, ka vienalga neko nevaram mainīt. Tagad saprotam, ka arī iedzīvotājiem ir spēks," saka žīguriete Daina Jakučeva, kura kopā ar vīru Aleksandru izveidoja iedzīvotāju iniciatīvas grupu, lai cīnītos pret pārkāpumiem ciemata siltumapgādē. Ilgstošā sarakstē ar dažādām valsts institūcijām, konsultējoties ar juristiem un inženieriem, atklājies, ka nesen veiktajā siltumapgādes sistēmas rekonstrukcijā pieļautas tehniskas kļūdas, kas palielinājušas siltuma zudumus, darbi veikti bez tehniskā projekta, bet siltuma tarifi apstiprināti nelikumīgi.

Pirms trim gadiem Balvu rajona Žīguru pašvaldība sāka modernizēt novecojušo ciemata apkures sistēmu, nomainīja siltumtrases un uzstādīja siltummezglus, lai varētu regulēt siltuma piegādi. Ieceres īstenošanā ieguldīja 90 000 latu valsts un 29 000 latu pagasta naudas. Taču, sākoties jaunajai apkures sezonai, iedzīvotāji piedzīvoja vilšanos. Uzzinot pagasta padomes paziņojumu, ka viena megavatstunda siltumenerģijas maksā Ls 34,72, viņi izrēķināja — pat izvēloties visekonomiskāko režīmu, maksa būs tāda pati kā iepriekš. Nekāda ietaupījuma.

Tā kā pagasta deputāti uz iedzīvotāju jautājumiem neatbildēja, viņi vērsās dažādās instancēs, un uzzinātais šokēja — izrādās, Žīguru namsaimnieks, kas nodrošina siltuma piegādi, nav saņēmis licenci sabiedrisko pakalpojumu sniegšanai, turklāt tarifi nav apstiprināti Alūksnes sabiedrisko pakalpojumu regulatorā, kaut gan līgums par to noslēgts. Arī Balvu rajona būvinspekcija būvatļaujas Žīguru pagasta pašvaldībai 2005.—2009.gadā nav izsniegusi, un atjaunotie siltumapgādes sistēmas objekti ekspluatācijā nav pieņemti. To apstiprināja arī Valsts būvinspekcijas komisija, kas veica pārbaudi Žīguros. Valsts būvinspekcijas priekšnieks Leonīds Jākobsons norādīja, ka Žīguru pagasta padome kā projekta pasūtītājs rupji pārkāpis normatīvos aktus, bez būvatļaujas sākot būvniecību. Sistēmas tehnisko stāvokli ziemas apstākļos komisija pārbaudīt nevarēja, taču ievērojamie siltumenerģijas zudumi Žīguru namsaimnieka atskaitēs un nepietiekamais siltumenerģijas daudzums pēc rekonstrukcijas patērētājam rada šaubas par aprēķinu pamatotību.

Žīguru pagasta padomes priekšsēdētāja Ženija Cvetkova par iedzīvotāju aktivitātēm jūtas apbēdināta, uzskatot, ka viss darīts viņu labā, un visu vainu noveļ uz citām amatpersonām, kuras teikušas, ka nav ko izmest tūkstošus par tehnisko projektu. Siltumapgādes licence nav saņemta, jo maksājot naudu. Arī tarifu oficiāla apstiprināšana bijusi paredzēta tikai tad, kad mājās būs uzstādīti siltumskaitītāji. Bet iedzīvotājiem paziņotais tarifs bijusi kļūda, apstiprināta ar nolūku, lai cilvēki apmēram zina, cik megavatstunda maksā, lai sāk domāt un rēķināt.

Tagad līdz 30.martam Žīguru pagasta padomei jāveic visa apvienotā būvprojekta tehniskā ekspertīze un siltumslodzes aprēķina izvērtējums, kā arī Valsts būvinspekcijā jāiesniedz neatkarīga sertificēta speciālista atzinums par izpildīto darbu kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas