Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Martinsonu atbrīvos pret 500 000 eiro drošības naudu

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien pieņēmusi lēmumu mainīt drošības līdzekli un pret drošības naudu no apcietinājuma atbrīvot uzņēmēju Māri Martinsonu, vēsta viņa advokāts Didzis Vilemsons, kurš tiesas lēmumu vērtē kā likumsakarīgu soli.

Viņš norādījis, ka joprojām neesot precizēts, par kādiem tieši pārkāpumiem Martinsons bija aizturēts. Kā zināms, viņš nonāca aiz restēm saistībā ar aizdomās turētā statusu pašvaldības SIA Rīgas satiksme iepirkumu lietā.

Drošības nauda, kas jāiemaksā, lai uzņēmējs izkļūtu no apcietinājuma, ir 500 000 eiro.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešas no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām nolēma apcietināt. Tie bija ilggadējais partijas Gods kalpot Rīgai biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, Rīgas satiksmes Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma Škoda Transportation amatpersona Vladislavs Kozaks, Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

"Ne uzņēmējam Mārim Martinsonam, ne viņa advokātiem joprojām nebija sniegta informācija, kas tieši ir uzņēmējam inkriminētais pārkāpums un kādēļ viņš būtu jāpatur apcietinājumā. Kriminālprocesa virzītājs līdz pat šim brīdim nav izklāstījis, kā Martinsons būtu varējis atbalstīt kukuļdošanu amatpersonai, ja tā arī nav skaidrojuma, kura amatpersona šo kukuli būtu saņēmusi. Arī pats Martinsons pilnībā noraida jebkādus pārkāpumus vai nelikumīgas darbības," paziņojumā presei norādījis Vilemsons.

Martinsona aizstāvis janvārī iesniedza sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), norādot uz to, ka nav skaidrs klientam inkriminētais pārkāpums un attiecīgi arī piemērotais apcietinājums ir bez pamata. Saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumiem, apsūdzības uzturētājam jāinformē apcietinātais vai viņa pārstāvis par apsūdzības puses argumentiem vai viedokli, lai tiem būtu iespēja atbildēt uz šiem argumentiem. Tāpat aizstāvībai jābūt garantētai pieejai lietas materiāliem, uz kuriem apsūdzības uzturētājs balsta savus argumentus. Tas joprojām nav noticis, liekot domāt vai nu par to, ka faktiski nekādu lietas materiālu nav, vai arī par ļoti nopietnu pārkāpumu. ECT ieskatā, ja pusēm netiek dotas vienādas iespējas, process nav objektīvs un pārkāpj Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iepriekš skaidroja, ka kriminālprocess sākts par to, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji, vienojoties ar Rīgas domes un Rīgas satiksmes atbildīgajām amatpersonām, kā arī ar Rīgas satiksmi saistītā uzņēmuma pārstāvjiem, noziedzīgo darbību īstenošanai piesaistīja fizisku personu un ar viņu saistītas personas. Šīs personas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodrošināja finanšu plūsmu, piesaistot gan reāli darbojošos, gan arī fiktīvus uzņēmumus, tādējādi nodrošinot kukuļu maksāšanu Rīgas domes un Rīgas satiksmes atbildīgām amatpersonām saistībā ar trim iepirkumiem.

KNAB arī norādīja, ka biroja sāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās.

Raidījums Nekā personīga ziņoja, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju kukuļos maksāts vidēji 5-7%. Trīs iepirkumu summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro, tādējādi kukuļos varētu būt samaksāti 13,5-20 miljoni eiro.

KNAB iepriekš informēja, ka biroja un ārvalstu partnerdienestu sadarbība šajā jomā tika sākta nedaudz vairāk kā pirms gada, kad KNAB informēja Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA) un citus partnerdienestus par konkrētu personu, iespējams, noziedzīgu rīcību. Pamatojoties uz KNAB sniegto informāciju, CBA sāka savu kriminālprocesu.

KNAB uzsvēris, ka CBA publicētā informācija par kukuli 800 000 eiro vērtībā ir provizorisks aprēķins, kuru CBA līdz šim ir konstatējuši, taču izmeklēšana šajā aspektā tiek turpināta un summas vēl var pieaugt.

Iepriekš arī vēstīts, ka saistībā ar notikušo atkāpās visa Rīgas satiksmes valde, bet patlaban uzņēmumam iecelta pagaidu vadība. Tāpat no amata atkāpās Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Mediji ziņoja, ka Amerika dzīvesvietā notikusi kratīšana, taču viņš nekādus komentārus par to nav sniedzis, uzsverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra.

Vēlāk kratīšana notika arī Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņa) kabinetā un dzīvesvietā. Arī viņš apgalvoja, ka nekādus pārkāpumus neesot pieļāvis.

Top komentāri

Kas notiek
K
Pretīgi,kas notiek Latvijā!!!! Pareizi dara tie,kuri aizbraukuši un turpina braukt prom. Šeit tu strādā,maksā nodokļus,bet viss tiek neliešu nāsīs. Soda tiem nav,jo likumi rakstīti gaisā.Diemžēl,mums vecajiem,jadzīvo šeit ,nekur jau vairs vecumā nepārcelsies.
Ejat nost
E
Ar šo banānu republiku korumpēto viss ir skaidrs.Te ir īsta padomju latvija ne eiropas valsts.
Tenis
T
Latvijas valsti pastav 30 gadus banditu, zaglu, korumpantu izveidots rezims. Ka vispar var noziegumos, smagos noziegumos apsudzetu banditu, korumpantu atbrivot pret kaut kadu drosibas naudu, kura ir ieguta noziedziga cela, nozata, salaupita izzogot Latvijas valsti un apzogot latviesu tautu pedejos 30 gadus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas