Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Meklēs vainīgos Alūksnes nama sprādzienā

Par to, ka Torņa ielas piecstāvu namā Alūksnē noticis sprādziens, joprojām katram garāmgājējam stāsta daļa logu, kur stikla paketes nomainījusi bieza plēve un saplosītais ēkas siltinājuma materiāls. Aiz katra plēves gabala ir telpas, ko vairākas ģimenes līdz šim dēvēja par mājām, taču nu uz nezināmu laiku spiestas tās vērot vienīgi no attāluma.

Policija sākusi izmeklēšanu, kas izraisīja sprādzienu, un, kamēr nav oficiāla slēdziena, neviens nav saucams pie atbildības. Eksperti pieļauj, ka, visticamāk, bijusi noplūde, taču SIA Latvijas propāna gāze (LPG), kas apkalpo ēku, pagaidām nesniedz komentārus. 

Māju apsaimnieko SIA Alūksnes nami, taču, tā kā uzņēmumam nav sertifikāta, kas nepieciešams, lai strādātu ar gāzes tīkliem, noslēgts līgums ar LPG. Apsaimniekotājs neilgi pēc notikušā atklāja, ka pēdējā mēneša laikā ir bijuši gadījumi, kad cilvēki no konkrētās ēkas vērsušies ar sūdzībām par savādu smaku, taču LPG darbinieki pēc apsekošanas nekādas problēmas nekonstatēja.  

Uzņēmums runāt atsakās, tāpēc Diena vērsās pie Latvijas gāzes (LG) Ekspluatācijas un tehniskā departamenta vadītāja Ilmāra Bodes, kurš, lai gan strādā tikai ar dabasgāzi, ir kompetents arī šajos jautājumos. Viņš atklāj, ka Latvijā ar propāna gāzes pakalpojumiem nodarbojas teju 40 licencētu kompāniju, taču tām trūkst vienotu standartu: "Ir atrunāts par tehnisko apkopi, remontu un pāris citām lietām, bet atšķirībā no mums, kas strādā ar dabasgāzi, viņiem nav īsti neviena standarta par to, kas nes atbildību. Turklāt nav neviena regulatora, kas kontrolētu šo operatoru darbu."  

Šobrīd policija sākusi kriminālprocesu un vēl tikai mēģina izzināt sprādziena iemeslu, taču Bodem pēc skaidrojuma nav tālu jāmeklē: "Ir bijis sprādziens, un sprādziens var notikt tikai tad, kad ir noplūde. Sistēma nav bijusi hermētiska. Variantu gan ir daudz, un tie jāskaidro izmeklētājiem – var būt izrūsējusi caurule, noplūde savienojumā kaut kur starp iekšvadu un krānu, pie skaitītāja, pie gāzes aparāta, plītī u. c." LG pārstāvi arī izbrīna, ka noplūde nav konstatēta uzreiz pēc iedzīvotāju sūdzībām, jo ir speciāla aparatūra, lai noteiktu gāzes koncentrāciju, un tā esot jutīgāka par medību suņa degunu. "Ja tur ir bijusi noplūde un cilvēki ir zvanījuši, tad tur kādam tiešām ir "jāsēž"," pārliecināts Bode. Tomēr viņš nevēloties nevienam neko pārmest – tā kā informācija no LPG puses ir skopa, izsakāmi tikai pieņēmumi. 

Visu Ineses Liepiņas rakstu lasiet otrdienas, 6.septembra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas