Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Melno stārķu jaunuļus piemeklējis bads

Pirmā doma man bija — nu kā tas var būt? Melnais stārķis taču ir galīgs pretstats savam baltajam brālim, viņš taču ir izteikts vientuļnieks, nevis nāk pie cilvēkiem, saka Gunta Cunska, Madonas rajonā esošās medību saimniecības Viesakas saimniece, kurai par sētā ienākušu melnā stārķa jauno putnu pagājušajā trešdienā ziņojuši cilvēki no Alūksnes ezera puses.

Kad putns nogādāts Viesakās, atklājās, ka tas ir ļoti novārdzis — "kauli un āda". Arī Rīgas Zooloģiskā dārza filiālē Cīruļi Kalvenē nonācis kāds Liepājas rajonā atrasts ļoti novārdzis melnā stārķa jaunais putns, taču to neizdevās glābt — putns nomiris. Melnā stārķa pētniekam Mārim Strazdam ienākušas ziņas par vismaz sešiem cilvēku novērotiem melnā stārķa mazuļiem, kas izturējušies sugai neatbilstoši — nereaģējuši uz cilvēka klātbūtni. Melnais stārķis Latvijā ir pirmās grupas īpaši aizsargājamā suga.

M.Strazds pieļauj — melnajiem stārķiem šogad pietrūkst pamatbarības — zivju, tādēļ tie meklē visu pieejamo, pat cilvēka tuvumā. "Acīmredzot upēs trūkst zivju, kāpēc — to ir grūti pateikt," stāsta ornitologs. Viņš pieļauj: "Problēma daudzviet Latvijā ir tā, ka būtiski atšķiras tas, cik daudz ir upēs ūdens, ja tās nav regulētas, un pārraktajos grāvīšos. Ūdens, līdz ar to zivju, tur nav," saka M.Strazds. Tiesa, nevarot izslēgt arī, ka melnos stārķus piemeklējusi kāda slimība.

"Putnam nebija nekādu krūšu muskuļu, tikai kauli, tas bija ļoti vārgs. Arī spārni — nolaisti, kas ir pazīme, ka putnam nav labi ar veselību," par viņas gādībā nonākušo melno stārķi vēsta G.Cunska. Putnu iecerēts drīzumā nogādāt Rīgas Zooloģiskajā dārzā, taču cerības, ka putns izdzīvos, ir nelielas — putns ir tik vārgs, ka pats vairs neēd. "Barojam jau ar varu, mums izšķiroša ir katra stunda," atzīst G.Cunska. M.Strazds stāsta, ka jaunie putni novēroti arī citviet, piemēram, Mērsraga pusē, arī Vecpiebalgas pagastā.

Netālu no Dobeles lauku mājas pagalmā Agnese Blumfelde–Surna redzējusi melnā stārķa jauno putnu divas dienas pēc kārtas — pagājušajā otrdienā un trešdienā. Pirmajā dienā viņa redzējusi putnu pa mājas logu, tas aizlaidies uz upes pusi. Nākamajā dienā putns bijis drošāks — ļāvies sevi fotografēt, kamēr pats pagalmā zālē meklējis, visticamāk, mazas vardītes un sienāžus. "Piegāju diezgan tuvu — četru piecu metru attālumā, stārķis nebaidījās," atceras A.Blumfelde– Surna. Par dīķi pie mājas stārķis interesi neesot izrādījis, iekāpis vien avotā pēc beigtas sliekas. Stārķa izskats neliecinājis, ka tam kas kaitētu. M.Strazds gan norāda: "Pat pieredzējušam ornitologam tikai pēc putna vizuālā izskata būtu grūti pateikt, vai tas ir badā. To vislabāk var noteikt pēc svara."

M.Strazds lūdz par līdzīgiem novērojumiem ziņot mājaslapā www.lob.lv sadaļā Melnais stārķis — gada putns, kurir jānosūta anketa. Šobrīd vairākums melno stārķu jau devušies ceļā uz ziemošanas vietām Āfrikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas