Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Militārais eksperts: Apvidus Latvijā ir aizsardzībai vispiemērotākais Eiropā

Latvijā un Baltijā kopumā ir vispateicīgākais apvidus militārai aizsardzībai. Tā uzskata militārais eksperts, Potomac Fundation prezidents Filips Kārbers, kurš ir Džordžtaunas Universitātes mācībspēks un  Latvijas Aizsardzības ministrijas nolīgtais konsultants. Viņš uzskata, ka Krievija, uzbrūkot Latvijai, negūtu panākumus ne stundu, ne dienu, pat ne nedēļas laikā, šovakar ziņo LTV raidījums de facto.

Kārbera viedoklis ir pretējs citu organizāciju un ekspertu iepriekš izteiktajiem secinājumiem, ka Latvija un Baltijas valstis kopumā ir grūti aizstāvamas. Piemēram, RAND Corportation iepriekš minēja, ka Krievijas spēki Rīgu varētu sasniegt 60 stundās.

"Jūs nevarat atdzīt tanku no Krievijas robežas līdz Rīgai 60 stundās, jo jūs mēģinās apturēt. Jūs dzīvojat šajā valstī. Te ir purvi, meži, ceļi ir šauri. Apvidus šeit ir aizsardzībai vispiemērotākais Eiropā," saka Kārbers.

Viņš gan norāda, ka bez NATO papildspēkiem, labas mobilizācijas un tehnikas, ilgi aizstāvēties Latvija nevarētu. "Lai uzbruktu Baltijai, viņiem [Krievijai] vajadzētu novirzīt vairāk spēkus uz Balkrieviju, ko viņi ir darījuši mācībās Zapad, kurās bija iekļauts arī iebrukums Baltijā un Polijā. Taču šo spēku pārvietošana uz Baltkrieviju prasa laiku un tas ir redzams. Ja NATO valstis tikai sēž un skatās, kā tas notiek, tas ir liels spēks, kas var paņemt teritoriju ļoti ātri. Ja valdības atbild šim Krievijas izvietojumam, iesaista rezerves un papildspēkus, Krievijai tā nebūtu viegla cīņa," pauž Kārbers.

Vienā no simulācijas spēlēm, ko Kārbera organizācija izspēlēja pret Latvijas bruņotajiem spēkiem, Latvija mēģināja aizstāvēties pašu spēkiem. Rezultātā Zemessardze, kas tika nosūtīta Vidzemes šosejas un citu apvidu aizstāvībai, pāris dienās tika novājināta līdz 20% tās resursu, kamēr Krievijas spēki saglabāja virs 90% aktīvu.

Trešajā no simulācijas spēlēm, ar lielu NATO papildspēku klātbūtni un palielinātu mehanizāciju Latvijas armijā, Krievija virtuālajā kara spēlē cieta sakāvi. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas