Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Miris dzejnieks Imants Ziedonis

Trešdien, 27. feburārī, miris latviešu dzejnieks, publicists Imants Ziedonis (dzimis 1933. gada 3. maijā), liecina portāla Diena.lv rīcībā esošā informācija.

I.Ziedonis bija viens no izcilākajiem latviešu dzejniekiem, publicistiem, īsās prozas (epifāniju) autoriem. Mūža laikā strādājis par tulkotāju, scenāristu, politiķi.

Dzejnieks bija spilgts atmodas laika politiskais darbinieks, kas tika apbalvots ar otrās šķiras Triju zvaigžņu ordeni.
Viņš bija viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem.

Ziedonis piedzima Rīgas apriņķa Slokas pagasta Ragaciemā. Viņš pabeidza Tukuma 1. vidusskolu 1952. gadā un līdz 1959. gadam studēja filoloģiju LVU Vēstures un filozofijas fakultātē neklātienē. Vēlāk studējis Maksima Gorkija Pasaules literatūras institūtā Maskavā.

Ziedonis studiju gados strādāja vairākus gadījuma darbus - no bibliotekāra līdz ceļu remontstrādniekam.

Savu pirmo dzejoļu krājumu Zemes un sapņu smilts viņš izdeva 1961. gadā.

Būdams Latvijas Kultūras fonda priekšsēdētāja amatā (1987-1992), iedibinājis Spīdolas dienas, Spīdolas stipendijas, Daugavas krastu sakopšanas programmu, konkursu par sakārtotības spējām Latvijas lauku sētās. 

Ievēlēts un darbojies LPSR AP, pēc tam LR AP (1990-1991), bijis AP Tautas izglītības, zinātnes un kultūras komisijā kā neatkarīgais deputāts. Strādājis Latvijas institūtā par direktora vietnieku.

Kopš 1968. gada - profesionāls rakstnieks. Strādājis daudzos žanros: ceļojumu apraksti (Kalnu Altajs, Karēlijas upes, Kurzemīte), dzeja, dramatizējumi skatuvei (A. Čaka Spēlē, spēlmani, Motocikls), pasakas, kinoscenāriji (G. Pieša filmai Pūt, vējiņi, A. Freimaņa filmai Puika, kopā ar H. Franku A. Freimaņa dokumentālajai filmai Gada reportāža, I. Selecka dokumentālajai filmai Gājiens ar krokodilu), librets I. Kalniņa operai pēc Raiņa lugas Spēlēju, dancoju, teksts I. Kalniņa oratorijai Dzejnieks un nāra.

Piešķirts Nopelniem bagātā kultūras darbinieka nosaukums (1972. g.) un Tautas dzejnieka goda nosaukums (1977. g.); apbalvots ar Tautu draudzības ordeni (1983. g.) un II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (1995. g.) un 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. 

Saņēmis starptautiskas atzinības: H. K. Andersena vārdā nosaukto pasaku meistara diplomu, internacionālo Januša Korčaka medaļu un Goda diplomu par aktīvu darbību bērnu kultūras attīstībā.

Ziedonis bija precējies ar Dailes teātra aktrisi un politiķi Ausmu Kantāni-Ziedoni ; ir dēls Rimants un meita Baiba.

Par Ziedoni Jaunajā Rīgas teātrī uzvesta izrāde Ziedonis un visums. 

2010.gadā nodibināts Imanta Ziedoņa fonds Viegli, kura mērķis ir īstenot dzejniekam Imantam Ziedonim tuvu misiju atbalstīt un veicināt jaunradi Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas