Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā devusies Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja ilggadējā direktore Klāra Radziņa

Mūžībā devusies Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja ilggadējā direktore Klāra Radziņa, liecina muzeja tīmekļvietnē publicētā informācija.

Radziņa dzimusi Aglonā, 1942.gada 23.augustā. Savukārt no 1960. līdz 1965.gadam viņa studējusi Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātē un ieguva vēsturnieka specialitāti. 1970.gadā Radziņa sāka darbu Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā kā zinātniskā līdzstrādniece, turpmākajos gados veikusi gan galvenās krājuma glabātājas, gan direktora vietnieces zinātniskajā darbā pienākumus.

Kopš 1987.gada līdz pat 2020.gada nogalei Radziņa bija Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja direktore. Kā muzeja direktore, ar prasmīgu vadību, ar bezkompromisa atdevi muzeja darbam, ar radošu pieeju problēmu risināšanā daudzu gadu garumā, iemantojusi cieņu gan nozares profesionāļu vidū, gan sabiedrībā, kļuvusi par atzītu autoritāti mūsu valsts kultūrvēstures problēmu risināšanā. Par ieguldījumu Latvijas kultūras attīstībā 2001.gadā Radziņai piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Kā norādīts kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) sociālā medija "Facebook" lapā, Radziņas darbs tika vērsts gan uz pirmā Latvijas publiskā muzeja vadīšanu, nodrošinot līdzsvarotu muzejisko funkciju veikšanu, tradīciju kopšanu un unikālā muzeja krājuma kā Nacionālā muzeju krājuma sastāvdaļas uzturēšanu, gan kultūras pieminekļa Rīgas Doma ansambļa saglabāšanu, restaurāciju un konservāciju, prasmīgi sadarbojoties ar Latvijas evaņģēliski luterisko baznīcu, Latvijas kultūrtelpas papildināšanu ar muzeja filiālēm - Mencendorfa namu un Latvijas Fotogrāfijas muzeju.

Pateicoties Radziņas iniciatīvai, pagājušā gadsimta 80.gadu beigās muzeju sabiedrība tika rosināta veidot Latvijas Muzeju biedrību, kas vēlāk pārtapa Latvijas Muzeju asociācijā. Neatsverams ir Radziņas ieguldījums muzeju nozares attīstībā, iesaistoties Muzeju likuma un Nacionālās programmas "Kultūra" izstrādē, kā arī no 1998. līdz 2014.gadam darbojoties Latvijas Muzeju padomē, no 1998. līdz 2002.gadam, vadot šīs padomes darbu.

No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja ilggadējās direktores Radziņas muzejs aicina simboliski atvadīties 8.aprīlī no plkst.10 līdz 17 pie Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Palasta ielā 4.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas