Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā devusies Varvara Kačalova (26.05.1930. – 24.08.2020.)

24. augustā 90 gadu vecumā mūžībā devusies izcila arfiste un pedagoģe Varvara Kačalova.

Varvara Kačalova – arfiste un pedagoģe, rīdziniece, senas krievu muižnieku dzimtas – Kačalovu – pēcnācēja. Viņas vectēvs bija Arhangeļskas gubernators un Elektrotehniskā institūta dibinātājs un pirmais rektors, bet vecvectēvs – Krievijas impērijas muitas vadītājs, kas daudz tika darījis Rīgas labā. Varvara bija jaunākā no četriem bērniem ģimenē: brālis Nikolajs (1911–1997) – komponists un Rīgas Doma galvenais ērģelnieks; māsa Olga (1916–1988) – bioloģijas profesore; māsa Marija (dzimusi 1927. gadā) – mākslas kritiķe, bijusī Ārzemju mākslas muzeja darbiniece, kā arī pareizticīgo kora vadītāja.

1940.–1941. gadā Varvara studēja Latvijas Konservatorijā pie asociētā profesora Jāzepa Hellera jaunākajā grupā, klavieru klasē. Taču mācības pārtrauca karš. 1947. gadā Varvara iestājās mūzikas skolā arfas klasē, kuru ar izcilību pabeidza 1951. gadā. Viņa turpināja izglītoties Latvijas Valsts konservatorijā arfas klasē pie profesores Klementīnas Hibšas (Hibšovas), kura pirms revolūcijas bija Sanktpēterburgas Marijas teātra galvenā arfiste. Varvara ar izcilību absolvēja konservatoriju 1956. gadā. No 1957. gada viņa strādāja Latvijas Operas un baleta teātra orķestrī, no 1962. līdz 1989. gadam bija orķestra arfu grupas koncertmeistare.

Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados līdztekus darbam Latvijas Operas un baleta teātrī viņa bija pasniedzēja Emīla Dārziņa mūzikas skolā. Viņa bija uzmanīga un iejūtīga skolotāja, kura izaudzināja latviešu arfistu paaudzi, kas tagad uzstājas uz daudzām pasaules skatuvēm.

Viņa bija izcila arfiste. Ilgus gadus viņa bija galvenā arfiste operā un Latvijas galvenajā orķestrī. Viņa ir izpildījusi visus pasaules baletu un operu repertuārā arfai rakstītos solo skaņdarbus. Viņa ir ierakstījusi vairākus skaņdarbus skaņu plašu firmā Melodija.

Varvara Kačalova ir Rīgas inteliģences vecās aizejošās paaudzes pārstāve. Viņa brīvi pārvaldīja krievu, latviešu, vācu un franču valodu. Jau pensionējusies viņa bērniem un pieaugušajiem mācīja klavierspēli, pasniedza vācu un latviešu valodu. Viņa ir uzrakstījusi grāmatu bērniem – latviešu valodas ābeci dzejā Jautrā ābece, kas izdota nelielā metienā.

 

Atvadīšanās sestdien, 29. augustā, plkst. 12.00 Rīgas Svētā Aleksandra Ņevska baznīcā, Brīvības ielā 56.

 

Par viņas aiziešanu sēro meita Vera, znots, divas mazmeitas un mazdēls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas