Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nākamgad par ģimenes ārsta apmeklējumu daļai iedzīvotāju varētu nākties maksāt vairāk

Nākamgad samazināsies vai pieaugs vairāki pacientu līdzmaksājumi, tostarp par ģimenes ārsta apmeklējumu daļai iedzīvotāju būs jāmaksā divi eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā, savukārt līdzmaksājums par speciālista konsultāciju samazināsies, to paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība.

Ministrija rosinājusi noapaļot vairākus pacientu līdzmaksājumus, uzskatot, ka tas padarīs ērtāku un pacientiem saprotamāku norēķināšanās kārtību par saņemtajiem pakalpojumiem.

Tā, piemēram, līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu iedzīvotājiem līdz 65 gadu vecumam rosināts noteikt divu eiro apmērā.

Savukārt personām virs 65 gadiem to rosināts samazināt līdz vienam eiro. Tādējādi ministrija cer atvieglot finansiālo slogu un nodrošināt lielāku pakalpojuma pieejamību pensijas vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem.

No 1,42 eiro līdz diviem eiro pieaugs līdzmaksājums par elektrokardiogrāfiskajiem izmeklējumiem, bet no 2,85 eiro līdz trīs eiro - līdzmaksājums par rentgenoloģisko izmeklējumu.

Tikmēr no 4,27 eiro līdz četriem eiro samazināsies līdzmaksājums par speciālista konsultāciju. No ministrijas skaidrotā saprotams, ka starpība, kas speciālistiem radīsies samazinātā līdzmaksājuma dēļ tiks kompensēta, paaugstinot aprūpes epizožu tarifus.

Tieši tādā pat apmērā samazināsies līdzmaksājumi par neiroelektrofizioloģiskajiem izmeklējumiem, ultrasonogrāfiskajiem izmeklējumiem un citiem pakalpojumiem.

7,11 eiro lielie līdzmaksājumi tiks noapaļoti līdz septiņiem eiro, piemēram, par katru dienu, kas pavadītā dienas stacionārā, saņemot nieru aizstājterapijas, ķīmijterapijas, hematoloģijas, staru terapijas, rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī neiroloģisko, iekšķīgo slimību, narkoloģisku vai psihiatrisku saslimšanu un hronisko sāpju ārstēšanu.

Tikmēr 14,23 eiro lielais līdzmaksājums par datortomogrāfisko izmeklējumu turpmāk plānots 14 eiro apmērā. 

Samazināsies arī līdzmaksājums par sēklinieku biopsiju, embrija pārstādīšanu un olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai - no 21,34 eiro līdz 21 eiro.

Par kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumu turpmāk būs jāmaksā 28 eiro līdzmaksājums līdzšinējo 28,46 eiro vietā.

Izmaiņas neietekmēs no līdzmaksājumiem atbrīvotās iedzīvotāju kategorijas.

Otrdien, 10.decembrī, par šīm izmaiņām lems valdība.

Top komentāri

Ārsti varēs iet izdirsties,
Ā
un viņi man varēs maksāt zelta zaķi, lai viņus vispār kā sugu pieminētu.
pacients
p
Virsraksts ir nekorekts. Iet runa par virkni maksājumu , daļa pieaugs, daļa samazināsies, bet virsrakstā runa tikai par vienu poziciju.
Pensionāre
P
Šobrīd un vēl vismaz gadu vecuma pensionāri būs arī cilvēki, kuri vēl nav sasnieguši 65 gadu vecumu!...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas