Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Narkotikas pasta sūtījumos izmeklētājus noslogo līdz kritiskai robežai

Lielākā daļa Muitas policijas pārvaldē sākto kriminālprocesu par narkotiku pārvietošanu ir par pasta sūtījumos atrastajām narkotikām. Aktivizējot darbu ar šo kontrabandas veidu, Muitas policijas pārvaldes izmeklētāji ir noslogoti līdz kritiskai robežai, šodien Saeimas parlamentārās pretkorupcijas izmeklēšanas komisijā pastāstīja Muitas policijas pārvaldes direktora vietnieks Mārtiņš Kalniņš.

Viņš pastāstīja, ka Muitas policijas pārvaldes darbības rezultatīvie rādītāji ir pieauguši un nav kritušies. Gūti būtiski panākumi cīņā ar organizēto noziedzību, aizturētas ievērojamas narkotiku kravas un likvidēti grupējumi.

Šogad piecos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, ir dubultojies sākto kriminālprocesu skaits. Par 91% pieaudzis kriminālvajāšanai nodoto lietu skaits. Pērn vairāk nekā četras reizes pieauga sākto kriminālprocesu skaits par narkotiku pārvietošanu, un šogad izmeklētāju slodze turpina pieaugt.

Kopš 2013.gada personu skaits, pret kurām lūgts sākt kriminālvajāšanu, pieaug. Pērn apsūdzēt lūgts 112 personas, no kurām 68 personas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem. Šogad piecos mēnešos kriminālvajāšanu lūgts sākt pret 71 personu.

Lielākā daļa kriminālprocesu par narkotiku pārvietošanu tiek sākti par pasta sūtījumos atrastajām narkotikām. Pasta sūtījumu atklāšanai izmanto dienesta suņus. "Kopš pagājušā gada jūlija, kad tika aktivizēts kinologu darbs pasta nodaļās, esam saņēmuši tik daudz materiālu, ka kopā ar citiem kriminālprocesiem Muitas policijas pārvaldes izmeklētāju slodze ir palielinājusies līdz kritiskai robežai. Šobrīd izmeklētājam ir ap 70 un dažiem līdz pat virs 100 lietvedībā esoši kriminālprocesi," uzsvēra Kalniņš.

Pēdējo gadu radītāji liecina, ka visbiežāk izņemtais narkotiku apjoms ir viens līdz desmit grami. Apjomīgāki narkotiku izņemšanas gadījumi tiek konstatēti retāk, taču ir novērojamas šādu gadījumu pieauguma tendences. Visbiežāk tiek atsavināta marihuāna un hašišs.

Runājot par akcīzes precēm, pārsvarā lietas tiek sāktas par cigarešu kontrabandu. Ņemot vērā vairākus apstākļus, tostarp augsto iedzīvotāju toleranci pret cigarešu kontrabandu, tas noziedzniekiem ir ļoti pievilcīgs bizness. Latvija tiek izmantota gan kā tranzītvalsts, gan gala saņēmējs. Latvijas ostas tiek aktīvi izmantotas kontrabandas cigarešu tranzītam no Ķīnas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem uz ES.

"Cigarešu Winston paciņa maksā 3,20 eiro, Krievijā - 1,07 eiro, bet Baltkrievijā - 0,81 eiro," uzsvēra Kalniņš.

Latvijas nelikumīgā cigarešu tirgus īpatsvars šogad pirmajā pusgadā ir 23,8% no kopējā cigarešu patēriņa valstī. Salīdzinot ar 2010.gadu, kad īpatsvars bija sasniedzis visaugstāko līmeni - 44,6%, tas liecina par stabilu šī īpatsvara samazinājumu. To cita starpā ir veicinājis arī tiesībsargājošo iestāžu darbs. Latvijas cigarešu nelikumīgā tirgus lielāko daļu - 84,2% - veido Baltkrievijas un Krievijas mazumtirdzniecības tīklos legāli iegādātās un kontrabandas ceļā ievestās cigaretes, atgādināja Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas