Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neapstiprinās aizdomas par divu Latvijas iedzīvotāju saslimšanu ar koronavīrusu

Kādam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta palīgam radušās bažas par divu Latvijas iedzīvotāju iespējamu inficēšanos ar jauno koronavīrusu, taču satraukums izrādījies pilnībā nepamatots, šodien preses konferencē pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Šie divi saslimušie nesen bija atgriezušies no ceļojuma, tāpēc ārsta palīgam radušās šaubas un piesardzības nolūkos viņš rosinājis veikt attiecīgas pārbaudes. Abi sasirgušie nogādāti RAKUS, kur vispirms jau secināts, ka viņi ieradušies no reģiona, kas nav pat tuvu Ķīnai. "Viņiem bija pavisam citi simptomi un citi vīrusi," uzsvēra Višņakovs, norādot, ka abos gadījumos teju uzreiz apstiprināts, ka saslimušie nav inficējušies ar koronavīrusu.

Viena pacienta gadījumā slimnīca pati uzreiz spēja noteikt, ka pacients nav inficējies. Otrajā gadījumā tika veikta apskate un analīžu paraugi nosūtīti uz Nīderlandi, bet arī šajā gadījumā bažas neapstiprinājās, informēja klīnikas vadītājs. Višņakovs skaidroja, ka šādos gadījumos slimnīcas speciālists veic pārbaudi, jo vīruss pēc tā simptomiem var tikt sajaukts ar gripu vai akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Pat sarežģītākos gadījumos Austrumu slimnīcas diagnostikās iespējas esot tādas pašas kā citviet Eiropā.

NMPD direktore Liene Cipule skaidroja, ka šajos izsaukumos ievēroti papildus piesardzības mēri, tostarp medicīnas personāls vilcis respiratorus, bet īpašos aizsargkostīmus NMPD brigādēm vēl neesot nācies vilkt.

Višņakovs norādīja, ka šobrīd primāri tiek domāts par izolēšanu gadījumā, ja tiktu konstatēts kāds ar koronavīrusu inficētais. Viņš stāstīja, ka aptuveni sešu stundu laikā pēc parauga paņemšanas ir iespējams konstatēt, vai pacientam ir koronavīruss saslimšana. Vienlaikus, ņemot vērā pašreizējos speciālistu atzinumus, vīrusu arī var izslimot mājās, teica RAKUS klīnikas vadītājs. Višņakovs vēlreiz apliecināja, ka RAKUS ir "gatava vīrusam" - ir iepirkti visi aizsardzības līdzekļi un darbinieki ir informēti.

Vaicāts par termoskeneru uzstādīšanu lidostās, Višņakovs norādīja, ka paaugstināta temperatūra ir izplatīts simptoms dažāda veida saslimšanu gadījumos, tāpēc RAKUS klīnikas vadītājs pauda bažas par šādas ieceres lietderību.

Savukārt VM galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis klāstīja, ka patlaban Eiropā vīruss ir ierobežots, tikai vienā gadījumā bijusi sekundāra inficēšanas - šis gadījums esot konstatēts Vācijā. Patlaban ceļošanas ierobežojumi attiecība uz Eiropu nav ieviesti un tiem, kas grasās ceļot Eiropas robežās, nav pamata bažām.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs klāstīja, ka viens pacients var potenciāli aplipināt divus cilvēkus. "Pēc infekciozitātes šis vīruss ir līdzīgs gripai," piebilda Perevoščikovs.

Citu dienestu iesaistes nepieciešamību plānots pārrunāt nākamnedēļ, 4.februārī, krīzes vadības padomes sēdē, informēja VM pārstāve Anna Strapcāne.

PVO ekspertu lēmums par augstāku riska stāvokli pieņemts, lai valstis, tai skaitā Latvija, būtu gatava reaģēt uz situācijas izmaiņām, norādīja Strapcāne. Sakarā ar šo paziņojumu, šodienas Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē ārstniecības iestādes un dienesti paziņoja, ka Latvija ir gatava pastiprināt uzraudzību un atklāt ikvienu gadījumu, lai novērstu vīrusa izplatību.

Veselības ministrijā šodien notika Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sanāksme, kurā sprieda par dienestu gatavību koronovīrusa atklāšanai un ārstēšanai Latvijā.

Patlaban Latvijā nav reģistrēts neviens koronavīrusa saslimšanas gadījums.

Turpretim Pasaules Veselības organizācijas (PVO) statistikas dati liecina, ka patlaban ir reģistrēti vairāki tūkstoši koronavīrusa saslimšanas gadījumu. 82 gadījumi no tiem konstatēti ārpus Ķīnas, kopumā 18 valstīs. No vīrusa mirušo skaits pārsniedz divus simtus.

Ceturtdien PVO izsludināja starptautisko ārkārtas situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa infekcijas uzliesmojumu Ķīnā.

Atbildīgie dienesti Latvijā, proti, Slimību profilakses un kontroles centrs, NMPD un universitātes slimnīcas, ir pastāvīgā saziņā par situācijas attīstību pasaulē saistībā ar jauno vīrusu un šobrīd strādā atbilstoši Katastrofu medicīnas plānā noteiktajam gatavības režīmam. 

Ārstniecības iestādēm - gan NMPD brigāžu mediķiem, ģimenes ārstiem un slimnīcu personālam ir sniegtas PVO rekomendācijas rīcībai, saskaroties ar iespējami inficētu pacientu ar koronovīrusu. Tāpat ir apzināti pieejamie slimnīcu resursi infekcijas slimnieku ārstēšanai. Dienesti ir apliecinājuši, ka nepieciešamības gadījumā spēs nodrošināt veselības aprūpes sniegšanu pacientiem, kuriem pastāvēs aizdomas par inficēšanos ar šo vīrusu.

Ja Latvijā tiktu konstatēts Ķīnas jaunais koronavīruss, tad ar to saslimušie pieaugušie tiktu nogādāti RAKUS, bet bērni tiktu vesti uz Bērnu Klīnisko universitātes slimnīcu, iepriekš Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē paziņoja NMPD direktore Cipule.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Priecīgs Paskaidrojums
P
Pasaciņa, lai turpmāk veiktos vieglāk melot.
Pilsone
P
Piesardzība nekad nebūs par lieku.Jo ja LV tiks šis vīruss,visi apmirs kā mušas.Jo valdībai nospļauties uz mums.Paši tik glāps savas pakaļas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas