Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Nekonstatē mēģinājumus prettiesiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus

Noslēdzoties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, Valsts drošības dienests (VDD) nav konstatējis mēģinājumus prettiesiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus Latvijā, un dienesta vērtējumā vēlēšanas aizvadītas mierīgi, aģentūru LETA informēja VDD.

VDD priekšvēlēšanu periodā, iepriekšējās balsošanas dienās un vēlēšanu dienas saņēmis vairāk nekā 30 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem.

Lielākajā daļā šo gadījumu VDD konstatēja nebūtiskus noteiktās vēlēšanu kārtības pārkāpumus, kas nekavējoties sadarbībā ar velēšanu iecirkņu komisijām tika novērsti.

VDD rīcībā šo vēlēšanu laikā nav nonākusi informācija par vēlētāju brīvas izvēles iespējamas prettiesiskas ietekmēšanas gadījumiem.

Vienlaikus nav izslēdzams, ka informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem EP vēlēšanu laikā VDD turpinās iegūt arī pēc vēlēšanām.

VDD saņēmis arī vairākus signālus, kuru pārbaude ir citu institūciju kompetencē. Iegūto informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem dienests ir sniedzis par to izvērtēšanu atbildīgajām institūcijām.

Tāpat līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar vēlēšanām Latvijā.

VDD arī nav konstatējis agresorvalsts Krievijas vai citu valstu tiešus mēģinājumus prettiesiski iejaukties EP vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēlēšanu dienā saņēma 19 signālus par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. KNAB pēc informācijas pārbaudīšanas un iestādes veiktā monitoringa nav konstatējis iespējamus aģitācijas pārkāpumus, aģentūru LETA informēja birojā.

KNAB gan vēlēšanu dienu, gan dienu pirms tās, kad spēkā ir īpaši stingri aģitācijas ierobežojumi, vērtē kā ļoti mierīgas. KNAB nav konstatējis iespējamus pārkāpumus, taču turpinās veikt padziļinātas pārbaudes par diviem gadījumiem, kad iedzīvotājiem elektroniskajos sakaru tīklos izplatīta aģitāciju saturoša informācija.

Iedzīvotāji visbiežāk vērsuši KNAB uzmanību uz aģitāciju saturošiem ierakstiem sociālajos tīklos, kas saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu nav aizliegts. KNAB nav konstatējis gadījumus, kad aģitācijas veicēji būtu veikuši apmaksu par ierakstu popularizēšanu sociālajos tīklos, kas tā sauktās klusuma dienās ir aizliegta.

KNAB ieskatā, zemais saņemto iespējamo pārkāpumu signālu skaits cita starpā saistāms ar veiktajām prevencijas aktivitātēm. KNAB jau pirms priekšvēlēšanu aģitācijas sākuma uzsāka politisko partiju un citu aģitācijā iesaistīto pušu izglītošanu, rīkojot vebinārus, kā arī sniedzot telefoniskas un rakstveida konsultācijas par priekšvēlēšanu aģitācijas jautājumiem.

Tikmēr Valsts policija (VP) sestdien reģistrējusi 20 notikumus par iespējamiem aģitācijas noteikumu vai sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, aģentūru LETA informēja VP.

Policijai pārbaudot saņemto informāciju, lielākajā daļā gadījumu tā neapstiprinājās, tomēr dažus pārkāpumus policisti konstatēja.

Par sabiedriskās kārtības traucēšanu policija sākusi divus administratīvā pārkāpumu procesus un aizturēja nekārtību cēlājus - viens gadījums Kurzemē un otrs Rīgā.

Tāpat četros gadījumos konstatēti izvietoti aģitācijas materiāli, par ko policija ir sākusi administratīvā pārkāpuma procesus, kas pēc piekritības tiks nodoti KNAB.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu laikā VDD iespējams sniegt, zvanot uz diennakts tālruni 67208964, rakstot uz e-pasta adresi [email protected] vai kontu vietnē "X" @Valsts_drosiba.

(Pievienots policijas komentārs 13.-16.rindkopā.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas