Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nepareizs fotografēšanas leņķis, pārkāpuma nav

Lai gan šogad kāpu izbraukātāju rindām pievienojās nenotveramie kvadricikli, sodīto pārkāpēju skaits turpina samazināties arī šogad. Pērn sodi piemēroti par piektdaļu mazāk nekā 2006.gadā, un ši tendence saglabājusies arī šogad — pērn pirmajā pusgadā Valsts vides dienests (VVD), kam ir lielākās pilnvaras kāpu izbraukātāju sodīšanā, piemēroja 20 līdz 50 latu lielu naudassodu 64 kāpu izbraukātājiem, savukārt šogad sešos mēnešos sodīto skaits ir 53.

VVD pārstāvji uzskata, ka sodīto skaits turpina samazināties arī šogad, jo cilvēki kļuvuši apzinīgāki, un ka nākamgad būs vēl mazāks, jo pirms mēneša sods par šo pārkāpumu ir divkāršots. Vides aktīvisti tam nepiekrīt — vainojama esot dienesta nevēlēšanās strādāt.

Sabiedriskā organizācija Latvijas Zaļā kustība (LZK) lēš, ka sodīto skaita samazinājums atklāj VVD bezdarbību, jo tieši šogad sāka darboties divi Vides ministrijas vēl pagājušā gadā solītie jauninājumi — lielākas sodīšanas pilnvaras pašvaldībām un sabiedriskie inspektori, kuri bez atlīdzības fotografē kāpu izbraukātāju mašīnas un šos materiālus iesūta dienestam, kurš arī pieņem lēmumu par soda uzlikšanu un tā lielumu. Pērn jūnija beigās VVD izplatīja publisku aicinājumu iedzīvotājiem iesūtīt kāpās iebraukušu autobraucēju fotogrāfijas. Pārkāpēju attēlus dienestā iesūta arī LZK, kuras divas sabiedrisko aktīvistu patruļas pērn kāpās konstatēja 120 autobraucēju.

"Šogad dienests izvērtēja tikai daļu mūsu iesūtīto fotogrāfiju, bet pārējās atteicās izskatīt, sakot, ka tur neesot vajadzīgajā leņķī bildēts," sašutis ir LZK pārstāvis Jānis Matulis. Viņaprāt, nav normāli, ka VVD izvērtē tikai tos attēlus, kur pārkāpums ir pilnīgi neapstrīdams, tādēļ bez soda esot palikuši trīs Volvo markas džipu autovadītāji, kuru mašīnas nofotografētas stāvam kāpās. J.Matulis arī novērojis, ka brangu auto īpašniekiem VVD piemērojot minimālo sodu, bet "reālus sodus liek tikai golfiņu vadītājiem". Jāatzīmē, ka LZK nesaskaņas ar VVD sākās jau pērn, kad organziācija informēja ministriju par dienesta Ventspils pārvaldes nolaidīgo darbu.

VVD Dabas aizsardzības uzraudzības daļas pārstāve Inta Deimantoviča, kura izskatīja LZK šovasar iesūtītās kāpu izbraukātāju fotogrāfijas, precizē, ka LZK šovasar iesūtījusi 21 Tukuma rajona Engures pagasta kempinga Zīvartiņš apkaimes kāpās iebraukušu auto attēlus, taču minimālais 50 latu sods piemērots tikai trim vadītājiem, kuri skaidroja, ka iebraukt kāpās paņemt mantas iedrošinājis kempinga īpašnieks. "Pēc pārējam bildēm nevarēja uzlikt sodu, jo nevar nobildēt kaut ko un iet uz dienestu — jābūt skaidri redzamam pārkāpumam, auto reģistrācijas numuram, pārkāpuma vietai jābūt atpazīstamai," uzsver I.Deimantoviča.

Vēl astoņus attēlus LZK uzņēma Saulkrastu pludmalē, taču maksimālais 100 latu sods piemērots tikai divu ar reģistrācijas numuriem aprīkotu kvadriciklu īpašniekam, kurš neieradās uz lietas izskatīšanu. Vairākos attēlos redzami auto ar Lietuvas reģistrācijas numuriem. "Tā kā mums nav pieredzes, kā piemērot sodu citu valstu pārkāpējiem, nosūtījām vēstuli Valsts policijai, taču arī tā nevarēja līdzēt," atzīst I.Deimantoviča. Viņasprāt, lai neļautu izvairīties no soda nomaksas, jāveido vienots Baltijas valstu auto reģistrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas