Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NMPD darbinieki Čakšai izsaka savu sašutumu par atalgojumu un drošību

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki otrdien, tiekoties ar veselības ministri Andu Čakšu (ZZS), izteica sašutumu par zemo atalgojumu, drošības apdraudējumiem, kā arī neatliekamās aprūpes mediķa profesijas nākotni kopumā.

Sarunājoties ar ministri, mediķi norādīja uz virkni dažādu problēmu, kuras apgrūtina dienesta mediķu darbu. Brīžiem diskusija starp Čakšu, Veselības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāju Dainu Mūrmani-Umbraško un darbiniekiem norisinājās augstos toņos.

Saruna sākās ar mediķu sašutumu par ministres nosaukto ārsta palīgu vidējo atalgojumu, kas šogad sasniedzis 1003 eiro pirms nodokļu nomaksas. Mediķi norādīja, ka šādu atalgojumu savā algas lapiņā neredz, tomēr ministre piebilda, ka tā ir vidējā alga, vieni saņem mazāk, bet citi vairāk.

Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis, bijušais NMPD Zemgales reģionālā centra vadītājs Roberts Fūrmanis ministrei sacīja, ka mediķi jūtas piemānīti, jo nav guvuši apstiprinājumu, ka mediķu atalgojums nākamgad tiks palielināts par 20%, jo politiskās iniciatīvas jaunā valdība var arī neatbalstīt.

Čakša mediķiem skaidroja, ka ievēlētajai jaunajai valdībai būs jāpieņem gala lēmums par finansējuma piešķiršanu mediķu atalgojuma palielināšanai. Ministre aicināja mediķus uzņemt pie sevis ievēlēto partiju pārstāvjus un lūgt viņus nodrošināt solīto atalgojuma palielinājumu, atgādinot, ka visas 13.Saeimā ievēlētās partijas priekšvēlēšanu periodā solīja palielināt atalgojumu.

Čakša sacīja, ka patlaban mediķi no viņas un Veselības ministrijas (VM) prasot to, ko ne ministrija, ne ministre nevarot izdarīt.

Fūrmanis aicināja Čakšu uz sava ministres galda atstāt lapiņu ar informāciju, ka viņa apsolījusi mediķiem atalgojuma pieaugumu un tas jāizpilda. Ministre viņam atbildēja, ka šāda sava veida "lapiņa" ir valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums, kurā veikti visi nepieciešamie aprēķini, lai nodrošinātu mediķu atalgojuma palielināšanu.

NMPD ārsts Arjē Ferbers sarunā norādīja, ka viņu satrauc zemais neatliekamās medicīnas mediķa atalgojums ir pasliktinājis profesijas prestižu, proti, jauni cilvēki nevēlas strādāt šajā medicīnas jomā, bet tajā strādājošie skaita stundas līdz izdienas pensijai. "Man ir kauns, ka tagad runājam tikai par naudu, bet tāda patlaban ir situācija", piebilda Ferbers.

Viņš izteica satraukumu, ka no nākamā gada mediķiem būs jāstrādā mazāk stundu, kā rezultātā arī gala atalgojums samazināsies.

Čakša viņam sacīja, ka, veicot aprēķinus par virsstundu apmaksai nepieciešamo finansējumu, viņas galvenais uzstādījums bijis par to, lai mediķu atalgojums nesamazinātos.

Vienlaikus ministre sacīja, ka esot darījusi visu, lai uzlabotu profesijas prestižu, tomēr atzina, ka vispirms jāatrisina atalgojuma jautājums, bet pēc tam varēs detalizētāk runāt par tādiem jautājumiem kā profesijas prestižs, izglītība un kvalitāte.

Diskusijā mediķi arī norādīja, ka noguruši, kā rezultātā cieš pakalpojuma sniegšanas kvalitāte. NMPD darbiniekus satrauc arī tas, ka dienestam joprojām nav noteikts īpašs stāvoklis, kā arī viņi netiek apdrošināti, kaut arī strādā ļoti bīstamos apstākļos.

Top komentāri

es
e
Kučinska vietā to Čakšu sen būtu sūtījis pensijā, bet kā tu sūtīsi, ja viņa svoi čelovek????
solon
s
Nestrādājošas e-veselības ieviešanai iztērēti miljoni, visā veselības aprūpes sistēmā izveidots naturāls bardaks un sasolīts atalgojuma pieaugums kas pašiem nebūs jāpilda! Par šādām lietām būtu uzreiz aiz restēm jāliek!!!
blossem
b
e-veselību taisīja laattelecom,tur arī tā naudiņa palika lai varētu savus dekoderus izdalīt jauniem klientiem lohiem!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas