Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 24. augusts
Boļeslavs, Bērtulis

NMPD maksas izsaukums kļūs dārgāks

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) maksas izsaukums un citi maksas pakalpojumi paliks dārgāki, paredz Veselības ministrijas (VM) sagatavotās izmaiņas iestādes cenrādī, kas šodien apstiprinātas valdībā.

VM uzsver, ka šīs izmaiņas ietekmēs tikai tās fiziskās un juridiskās personas, kas izmantos NMPD sniegtos maksas pakalpojumus.

Grozījumi ir nepieciešami, jo ir veiktas izmaiņas NMPD ārstniecības personu un citu brigādēs strādājošo atlīdzības izmaksai piešķirto līdzekļu apjomā, kam secīgi mainīta darba samaksa. Tas savukārt ietekmējis gandrīz visu maksas pakalpojumu izmaksas - vidēji viena pakalpojuma izmaksas pieaugušas par 9%.

Veicot izmaiņas, pakalpojumu maksa būs atbilstoša NMPD patērētajiem resursiem un faktiskajām izmaksām par sniegtajiem publiskajiem pakalpojumiem, skaidro VM.

Piemēram, plānots, ka NMPD izsaukums pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu, maksās par 6,59 eiro dārgāk, proti, 91,52 eiro. Pērn bijuši 3322 šādi izsaukumi.

Izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās palīdzības sniegšanai sadārdzināsies par 7,25 eiro jeb līdz 198,93 eiro. 2023.gadā saņemti 1489 šādi izsaukumi.

Pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru pēc viņa paša pieprasījuma, ja tam nav medicīnisku kontrindikāciju, maksās 92,67 eiro, kas ir par 5,39 eiro vairāk nekā līdz šim. Pērn šis maksas pakalpojums sniegts 104 reizes.

Intensīvās terapijas/neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta brigādes izsaukums Latvijas robežās sadārdzināsies par 8,67 eiro, un maksās 108,32 eiro par vienu stundu. Šajā brigādē ietilpst neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsts, ārsta palīgs un operatīvā auto vadītājs.

Ārsta palīga brigādes izsaukums Latvijas robežās maksās 89,14 eiro par vienu stundu - tas ir 7,34 eiro vairāk. Šo brigādi veido divi neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta palīgi un operatīvā auto vadītājs.

Savukārt specializētās brigādes izsaukums Latvijas robežās maksās 113,90 eiro par vienu stundu, kas ir par 8,74 eiro vairāk. Šajā brigādē ir ārsts speciālists, neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta palīgs un operatīvā auto vadītājs.

Reanimācijas brigādes izsaukums Latvijas robežās sadārdzināsies par 8,90 eiro - līdz 118,01 eiro par vienu stundu. Šo brigādi veido anesteziologs-reanimatologs, neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta palīgs un operatīvā auto vadītājs.

Vairāk izmaksās arī medicīniskās palīdzības nodrošināšana pasākumos, NMPD nodrošinātās maksas konsultācijas, apmācības un citi pakalpojumi.

Izmaiņas stāsies spēkā šā gada 1.oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Svētdien gaidāms liels karstums

Svētdien Latvijā būs saulains laiks un gaidāms liels karstums - pat virs 30 grādiem pēc Celsija skalas, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas