Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Novērojot Covid-19 saslimstības pieaugumu, SPKC aicina ievērot piesardzības pasākumus

Vērtējot epidemioloģisko situāciju Latvijā un novērojot Covid-19 saslimstības pieaugumu pēdējās dienās, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi aicina sabiedrību ievērot piesardzības pasākumus.

Kā informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, cilvēkiem joprojām ir jāievēro distance ne mazāk kā divi metri no apkārtējiem, jāmazgā rokas ar ūdeni un ziepēm vismaz 20 līdz 40 sekundes, jāizvairās no publisku vietu apmeklēšanas vai privātiem pasākumiem, kur nav iespējams ievērot distanci un notiek cilvēku drūzmēšanās.

Tāpat SPKC epidemiologi aicina izvērtēt, vai šovasar ir nepieciešams doties ceļojumā ārpus Baltijas valstīm, tikties ar cilvēkiem, kuri atbraukuši no ārzemēm, vai uzņemt viesus no ārvalstīm.

Cilvēki ir aicināti lejupielādē lietotni Apturi Covid, lai ātrāk uzzinātu, vai ir bijusi saskarsme ar Covid-19 saslimušo. Izmantojot lietotni, persona varēs savlaicīgāk sākt pasākumus, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un pārējos iedzīvotājus.

SPKC atgādina, ka ir iespēja veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Jāpatur prātā, ka iepriekš obligāti ir jāpierakstās, zvanot uz tālruna numuru 8303 darba dienās no plkst.8 līdz plkst.22, sestdienās no plkst.9 līdz plkst.15 un svētdienās no plkst.9 līdz plkst.12.

Ja persona ir atgriezusies no ārvalstīm, tad ir jāseko informācijai SPKC tīmekļa vietnē par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem.

Ja persona ir bijusi valstī, kur 14 dienu saslimstības rādītājs ar Covid-19 pārsniedz 16, cilvēkam ir jāievēro 14 dienu pašizolācija dzīvesvietā. Personai ir jāvēro savs veselības stāvoklis, un, ja parādās kādi no elpceļu infekcijas simptomiem, piemēram, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana, telefoniski jāsazinās ar ģimenes ārstu.

Šādā gadījumā personai nevajadzētu apmeklēt sabiedriskas vietas, darba vietu, nedodies ciemos un uz citām publiskām vietām un telpām, kur uzturas cilvēki.

Ja cilvēks ir bijis kontaktā ar Covid-19 slimnieku un SPKC noteicis viņu kā tuvu kontaktpersonu, personai ir jāpaliek mājās un jāievēro mājas karantīna. Tāpat nākamās 14 dienas ir jānovēro sava veselība un ar karantīnā esošo cilvēku sazināsies ģimenes ārsts. Arī šajā gadījumā nedrīkst apmeklēt sabiedriskas vietas, doties uz darbu un ciemos un citām publiskām vietām un telpām, kur uzturas daudz cilvēku.

Savukārt, ja cilvēkam parādās saslimšanas pazīmes, piemēram, klepus, rīkles iekaisums, paaugstināta temperatūra vai elpas trūkums, ir jāpaliek mājās. Personai ir jāsazinās ar ārstu telefoniski un jāvienojas par turpmāko ārstēšanas procesu.

Klepojot un šķaudot, jānosedz mute un deguns ar vienreizlietojamo salveti, kura pēc lietošanas jāizmet atkritumos, un pēc tam jānomazgā rokas. Situācijā, ja nav vienreiz lietojamo salvešu vai kabatlakatiņa, jāklepo vai jāšķauda iekšējā elkoņa locītavas virsmā - piedurknē, bet nedrīkst šķaudīt plaukstā.

Cilvēkam ir jābūt pieejamam saziņai un sadarbībai ar epidemiologu un ģimenes ārstu un jāievēro šo profesionāļu norādījumi. Tāpat personai nevajadzētu pakļaut citus cilvēkus inficēšanās riskam, tāpēc SPKC eksperti aicina neveidot tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem - neuzņemt viesus, nedoties privātās vizītēs, uz darbu, sabiedriskām un publiskām vietām un telpām. Izolāciju var pārtraukt tikai ar ārstējošā ārsta atļauju.

SPKC atgādina, ka Covid-19 infekcijas ierosinātājs izplatās tieša kontakta ceļā ar sīkiem pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.

Jau vēstīts, ka izvadītajā diennaktī Latvijā veikti 1715 Covid-19 testi un reģistrēti 13 jauni saslimšanas gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Ja salīdzina ar trešdienas datiem, kad tika reģistrēti septiņi jauni saslimšanas gadījumi, tad aizvadītajā diennaktī ar Covid-19 sasirgušo skaits ir gandrīz dubultojies.

Šobrīd SPKC rīcībā esošā informācija liecina, ka divi saslimušie atgriezušies no ārvalstīm, proti, no Spānijas un Krievijas, pieciem saslimušajiem bijis kontakts ar saslimušo, diviem cilvēkiem bijis kontakts ar ārzemnieku privātā pasākumā. Ar četriem saslimušajiem sākta saziņa un vēl tiks precizēta papildu informācija.

Līdz šim valstī veikti 163 769 Covid-19 izmeklējumi, saslimušas ir 1154 personas un 30 mirušas. Savukārt atveseļojušois pulkam pievienojušies vēl 11 cilvēki, līdz ar to uz 9.jūliju atveseļojušies ir 1019 cilvēki. Patlaban aktīvi inficēti ir 105 cilvēki.

Top komentāri

Edvins Eglitis
Dzirdeju intresantu viedokli ka vajadzet ignoret visus piesardzibas pasakumus lai Covid virus varet izplatities lai sis bezjedzigais, neracionalais un anti-demokratiskais covid apkarosanas cirks varetu izbeigties. PM K Karina valdibas esosa strategija nodrosina tikai vienu, ka valsts izraisitas covid apkarosanas programa turpinasies ad infinitum. PM K Karina un Vienotibas lojalistu dominejosa Ministru kabinets ir personigi atbildigi par 21. g.s. genosidu pret latviesu tautu. Neparliecinoss, meligs fufelis ka valdiba apzinati, launpratigi boja valsts ekonomiju, sacakare dzivi 2 miljonu iedzivotajiem lai pasargat tos 1-2% hroniskos slimniekus ar nearstejamam slimibam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas