Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Operas pārstāvji portālam Diena.lv norādīja, ka cer uz apmeklētāju iecietību pret tiem, kas titrus lasīs mobilajā lietotnē

Operas izrādēs titrus varēs lasīt mobilajos telefonos

No 7.septembra Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) piedāvā operas tulkojuma titrus lasīt mobilajā lietotnē OPERA titri, šodien preses konferencē pavēstīja LNOB vadītājs Zigmārs Liepiņš. Liepiņš pastāstīja, ka lietotne izstrādāta, domājot par LNOB apmeklētāju. Vairāku gadu garumā meklēja risinājumu, kā klausītajiem operas saturu un tekstu padarīt pieejamu.

Pirms vairākiem gadiem, pārbūvējot lielās zāles krēslus, secināja, ka krēslos nevar iebūvēt tā saucamo titru sistēmu, kur katrs apmeklētājs atsevišķi var sekot līdzi operas saturam.

"Operas saturu cilvēki zina virspusēji - zina, kas iestudējumā notiek. Tomēr teksta niansēm, kas nereti ir interesantas, var sekot līdzi, skatoties uz augšējā dēļa," sacīja Liepiņš.

Tā kā LNOB ēka ir vācu tipa teātris, kur ložas ir iebūvētas uz iekšpusi, bet balkoniem, kas atrodas zāles augšā, priekšā ir lustra, ēkā ir daudz vietas, kur titrus neredz.

Pēc Liepiņa aprēķiniem, aptuveni 30 līdz 35 procenti apmeklētāju titrus zālē neredz.

"Secinājām, ka vienīgais ekonomiski pamatotais risinājums ir panākt modernās tehnoloģijas ieviešanu - lietotni OPERA titri. Lietotnē operas laikā parādīsies titri, varēs izvēlēties arī valodu - pagaidām latviešu vai angļu," sacīja Liepiņš.

Titri lietotnē būs redzami jebkurā vietā - gan cilvēkam, kurš radio klausīsies operas tiešraidi, gan cilvēkiem, kuri atradīsies operā uz vietas.

Liepiņš norādīja, ka lietotnes ieviešana ir liels solis uz priekšu un tās mērķis ir panākt, lai operas cienītājiem būtu pieejams operas saturs.

Lietotne un tās izmantošana ir bez maksas, konferencē pavēstīja LNOB vadītājs.

Portāls Diena.lv sazinājās ar LNOB Sabiedrisko attiecību vadītāju Irbi Treili, taujājot, vai mobilo telefonu lietošana nenokaitinās izrāžu apmeklētājus, kuri grib baudīt priekšnesumu bez viedierīču klātbūtnes.

Treile skaidroja, ka sākotnēji tiks vērtēts, vai šai iespējai - lasīt titrus mobilajā lietotnē - vispār būs pieprasījums, kā arī atzina, ka paļaujas uz skatītāju toleranci citam pret citu.

"Neesam pirmā opera, kur kas šāds ir ieviests. Tuvākā ir Tartu." 

LNOB iesaka lietotni lietot tikai sēdvietās, kurās nav redzami titri virs skatuves, kā arī aicina mobilo tālruni izrādes laikā izmantot tikai titru lasīšanai un atgādina, ka filmēt un fotografēt bez administrācijas atļaujas izrāžu laikā ir stingri aizliegts.

Lietotnes izmantošanai nepieciešams interneta pieslēgums. Maksimālais datu patēriņš vienas izrādes laikā: 0,5 MB.

Lietotne būs pieejama gan Android, gan iOS operētājsistēmu ierīču lietotājiem. 

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Nākošais solis - klausītāji dzied līdzi!
M kalns
M
Diemžēl tas Ļoti traucēs pārējos skatītājus. Nav lab ideja :(
birzniex
b
Vajadzēs arī pāris uzraugus, kas sekos, lai patiešām lasa tikai titrus nevis rullē Fb
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas