Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

papildināta (3) - Valdība vērtē iespēju izveidot jaunu nacionālo lidsabiedrību

Valdība turpina gaidīt nepieciešamo informāciju no otra akcionāra un paralēli vērtē vairākus iespējamos rīcības variantus saistībā ar Latvijas nacionālo lidsabiedrību airBaltic, ceturtdien pēc ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrosvkis (Vienotība).

Šodien Satiksmes ministrijai kopā ar konsultantu Prudentia uzdots turpināt sarunas par proporcionālu lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanu, vērtējot situāciju, ja tiek sākts tiesiskās aizsardzības process.

"Lai varētu īstenot pirmo scenāriju, SIA Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) nekavējoties jāizpilda visas valdības noteiktās prasības, tostarp arī jāiesniedz apliecinājums, ka BAS patiesā labuma guvēju rīcībā ir pietiekami resursi, ko ieguldīt airBaltic kopā ar valsts ieguldījumu. Konceptuālu atbalstu šim scenārijam valdība paudusi jau 23. augustā, taču šajā laikā BAS, neskatoties uz publiski pausto piekrišanu, nav spējusi izpildīt valdības prasības," teikts valdības paziņojumā ceturtdienas vakarā.

Pēc premjera teiktā noprotams, ka valdība nepieciešamības gadījumā gatava vērtēt valsts kapitāldaļu pārdošanu, par kurām valsts gan gribētu daudz lielāku summu nekā līdz šim privātā akcionāra BAS publiski izteiktie piedāvājumi tās iegādāties par nominālvērtību.

"Sarunas par nosacījumiem turpinās, bet atšķiras viedoklis par cenu," sacīja premjers.

Oficiālu akciju pirkšanas piedāvājumu BAS valdībai gan neesot izteicis.

Kā vēl viens vērtējamais variants ir jaunas lidsabiedrības izveidošana.

Dombrovskis apstiprināja, ka konsultantiem uzdots izvērtēt, ko izmaksā airBaltic glābšana restrukturizācijas plāna ietvaros un cik izmaksātu jaunas lidsabiedrības izveidošana. Tāpēc uzdevums par šāda izvērtējuma veikšanu esot dots.

Lai izpētītu trešā scenārija īstenošanas iespējas, valdība ceturtdien lēma piesaistīt starptautiski atzītus aviācijas ekspertus, kas sniegs konsultācijas par jaunas aviokompānijas izveides juridiskajām, finansiālajām un tehniskajām sekām.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzsvēra, ka joprojām nav saņemts apliecinājums tam, ka otram lidsabiedrības īpašniekam ir līdzekļi, kurus papildus ieguldīt lidsabiedrības pamatkapitālā.

Augulis arī informēja, ka lidosta Rīga šodien strādājot pastiprināti, ja gadījumā "tiek veiktas provokācijas ar aizturētajiem reisiem".

"Valdība ar savu rīcību ir pierādījusi, ka spēj ātri reaģēt, un tagad viss atkarīgs no privātā akcionāra," sacīja Augulis, sīkāk gan nepaskaidrojot, cik ilgi valdība vēl turpinās gaidīt kādu reakciju no otra akcionāra puses.

Savukārt Prudentia vadītājs Kārlis Krastiņš norādīja, ka BAS nepārtraukti maina savus viedokļus un nepilna valdības iepriekš izvirzītos nosacījumus. Lidsabiedrības pamatkapitāls jāpalielina par vairāk nekā 50 miljoniem latu, un Prudentia nav pārliecības, ka BAS tādā stāvoklī, kādā tā ir tagad, un ar tiem publiskotajiem akcionāriem spētu to nodrošināt.

Pēc Krastiņa teiktā, radies iespaids, ka BAS nemaz nevēlas veikt ieguldījumus airBaltic kapitālā un kopā ar Bertoltu Fliku veic saskaņotas darbības, lai lidsabiedrība neattīstītos. Tāpēc valdība nevarot uzņemties šādus riskus.

Konsultanti joprojām nav saņēmuši BAS gada pārskatu, kā arī lielāko daļu no BAS 20 meitassabiedrību gada pārskatiem. "BAS ir čaula, kurai nav naudas un viss ir ieķīlāts Latvijas Krājbankā," sacīja Krastiņš.

Valsts esot gatava atbalstīt lidsabiedrību, bet problēmas radot tas, ka "Fliks un cilvēki kas slēpjas aiz ofšoriem, informāciju slēpj rūpīgi," atzina Krastiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas