Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

papildināta - airBaltic pēdējo gadu zaudējumus lēš 95 mlj. latu apmērā

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS Air Baltic Corporation (airBaltic) neauditētie dati par laika posmu no 2008.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 30.jūnijam uzrāda zaudējumus 95 miljonu latu apjomā, šodien žurnālistiem sacīja finanšu konsultantu kompānijas Prudentia vadītājs Kārlis Krastiņš.

Viņš vairākkārt uzsvēra, ka šādi rādītāji nav normāli un vērtējami kā katastrofāli ģeometriskā progresijā tieši pēc tā brīža, kad par lidsabiedrības akcionāru kļuva Bertolts Fliks.

Šie gan joprojām ir neauditētie dati, jo ar oficiālajiem rezultātiem valdībai joprojām nav izdevies iepazīties.

Vērtējot šodienas tiesas lēmumu atstāt bez virzības uzņēmuma tiesiskās aizsardzības pieteikumu, Krastiņš prognozēja, "ka, visdrīzāk, kreditori par šādu Flika gājienu būs satracināti" un ārzemēs lidsabiedrības piegādātāji šo soli varētu uztvert negatīvi.

"Pastāv lieli riski, ka piegādātāji būs nervozi un kompānijai būs grūti turpināt darbību," atzina Krastiņš.

Viņš arī informēja par vairākiem līdz šim nepubliskotiem pārkāpumiem, piemēram, sagrozītiem lidsabiedrības grāmatvedības datiem, kuros netiek uzrādītas saistības 10 miljonu ASV dolāru apmērā, bet pēc tam kompānija tos vienalga apmaksā.

Tāpat konsultantiem joprojām ir neskaidri mērķi, ar kādiem vispār tika dibinātas Baltijas aviācijas sistēmas (BAS), kurā nepārprotams interešu konflikts esot arī pašam Flikam.

"Fliks sēž uz diviem trim krēsliem vienlaicīgi un pats izdomā kurus pakalpojumus pirkt no BAS vai arī trešajām personām," skaidroja Krastiņš.

Izpētot dokumentus, arī secināts, ka Fliks visus nepieciešamos ieguldījumus par pamatkapitāla palielināšanu veicis novēloti, piemēram, pāris mēnešus pēc tam, kad valsts lidsabiedrības pamatkapitālā jau bija ieguldījusi 15,6 miljonus latu. Neskaidrs ekonomiskais ieguvums esot arī no airBaltic preču zīmju pārdošanas.

Par konstatētajiem faktiem Satiksmes ministrija jau vērsusies Ģenerālprokuratūrā un tiekot gaidīts tās vērtējums.

Jau ziņots, ka valdība turpina gaidīt nepieciešamo informāciju no otra akcionāra un paralēli vērtē vairākus iespējamos rīcības variantus saistībā ar Latvijas nacionālo lidsabiedrību airBaltic šodien pēc ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrosvkis (V).

Šodien Satiksmes ministrijai kopā ar konsultantu Prudentia uzdots turpināt sarunas par proporcionālu lidsabiedrības pamatkapitāla palielināšanu, vērtējot situāciju, ja tiek sākts tiesiskās aizsardzības process.

Pēc premjera teiktā noprotams, ka valdība nepieciešamības gadījumā gatava vērtēt valsts kapitāldaļu pārdošanu, par kurām valsts gan gribētu daudz lielāku summu nekā līdz šim privātā akcionāra BAS publiski izteiktie piedāvājumi tās iegādāties par nominālvērtību.

Kā vēl viens vērtējamais variants ir jaunas lidsabiedrības izveidošana.

Dombrovskis apstiprināja, ka konsultantiem uzdots izvērtēt, ko izmaksā airBaltic glābšana restrukturizācijas plāna gaitā un cik izmaksātu jaunas lidsabiedrības izveidošana.

Jau ziņots, ka airBaltic trešdien Rīgas rajona tiesā iesniegusi tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu, kuru gan tiesa atstājusi bez virzības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas