Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Daugavpilī pazudušā zēna audžumātei tiesa piespriež cietumsodu

Par piesavināšanos, svešas mantas zādzību un apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu tiesājamai Daugavpilī pirms 16 gadiem pazudušā zēna audzinātājai Klavdijai Z. (1951) tiesa piespriedusi septiņu mēnešu cietumsodu, ziņo LETA. Prokurors tiesājamajai pieprasīja reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Vietējo un centrālo laikrakstu un televīziju pārstāvji visai kuplā skaitā bija pulcējušies Daugavpils tiesā, kur šodien izskatīja krimināllietu, par svešas mantas zādzību, kurā apsūdzēta Klavdija Z., pirms 16 gadiem Daugavpilī pazudušā zēna Ruslana audzinātāja. Kā atzina tiesā, ne par vienu zādzības lietu šāda mediju interese nav bijusi, acīmredzot vairāk interesē tieši pati Klavdija, kura līdz šim nav tikusies ar žurnālistiem, jo  bijusi apcietinājumā Iļģuciema sieviešu cietumā.

Apsūdzība sievietei celta pēc 179.panta 1.daļas par svešas mantas prettiesisku iegūšanu, ja to izdarījusi persona, kurai šī manta bijusi uzticēta.


Tiesājamās aizstāve lūdza tiesu nepiemērot Klavdijai Z. reālu brīvības atņemšanu un dot sievietei iespēju pierādīt, ka gandrīz pusgads nebrīvē sievietei bijusi laba mācība. Kā argumentus savam lūgumam advokāte minēja tiesājamās sadarbību ar tiesu, savas vainas atzīšanu un nožēlošanu, labprātīgu zaudējumu atlīdzināšanu cietušajai pusei, kā arī to, ka sieviete audzinot nepilngadīgu personu, kura patlaban atrodoties pie aizbildnes - tiesājamās sievietes māsas. Tiesājamā agrāk nav bijusi sodīta un nav nedz narkologa, nedz psihiatra uzskaitē, ziņo LETA.

2004.gadā, dzīvojot īrētā dzīvoklī, Klavdija bija piesavinājusies dzīvokļa īpašniecei piederošās mantas 195 latu vērtībā, savukārt 2008.gadā, strādājot par auklīti, nozagusi svešajā dzīvoklī dārglietas un citas mantas aptuveni 2000 latu vērtībā, piedevām, sniedzot nepatiesu liecību, mēģinājusi vainu novelt uz divām citām personām. Abu minēto lietu izskatīšanā tiesa tās nolēma apvienot.

Bez nedēļas pusgadu nebrīvē pavadījusī Klavdija tiesā savu vainu pilnībā atzina un nožēloja, kā arī lūdza tiesu izskatīt lietu bez pierādījumu pārbaudes. Lai mīkstinātu savu vainu, tiesājamā, samaksājot attiecīgi 50 latus un 300 latus, apmierinājusi arī cietušās puses pārstāvju izvirzītās materiālās pretenzijas. Daļa nozagto mantu to īpašniekiem atdotas vēl lietas izmeklēšanas laikā.

Tiesā Klavdija atzina arī to, ka ieslodzījumā viņai nav klājies viegli un ka viņa ir sapratusi, ka pārkāpt likumu nav vērts. Pēc soda izciešanas sieviete ieplānojusi iekārtoties darbā un godīgi pelnīt iztiku. Palīdzēt pirmajā laikā viņai solījuši arī radi. Tieši pateicoties viņu materiālajam atbalstam, sievietei izdevies apmierināt cietušo izvirzītās materiālās prasības.

Kad Klavdija Z. tika apcietināta aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, arī nāca klajā sensacionālais fakts, ka viņas dēlam, 16 gadus vecajam Ruslanam nav dzimšanas apliecības un sava personas koda, viņš nav iekļauts Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Daugavpils Bāriņtiesas darbiniekiem radās aizdomas, ka bez dokumentiem esošais jaunietis varētu būt pirms 16 gadiem kādai daugavpilietei Irinai S. pazudušais pusotru mēnesi vecais dēls Vladimirs. Tika veiktas DNS ekspertīzes, kas šīs aizdomas apliecināja. Tad apcietinājumā esošā sieviete atzina, ka nav Ruslana bioloģiskā māte, un paskaidroja, ka viņas pirms dažiem gadiem nu jau mirušais vīrs stāstījis, ka 1992.gadā atvedis zēnu no Dagestānas.

Patlaban Ruslans – Vladimirs ir ieguvis savu personas kodu un dzimšanas apliecību, redzējies ar bioloģiskajiem vecākiem, taču tuvākas attiecības ar tiem nav izveidojis un turpina dzīvot pie Bāriņtiesas ieceltajiem aizbildņiem, audžumātes māsas un viņas vīra. Viņš paziņojis arī, ka mīlot savu māti Klavdiju un gaidot viņu mājās.  

Dienu informēja Daugavpils policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Ingūna Dunda, Daugavpils policija atjaunojusi izmeklēšanu arī nolaupītā zēna lietā, kura tikusi izbeigta 2003.gada jūnijā, jo lietai bija iestājies noilgums. Kad pazudušais zēns atradās, policija kriminālprocesu nolēma neatjaunot, taču Ģenerālprokuratūra šo Daugavpils policijas pārvaldes lēmumu atcēla. Kā teica I.Dunda, lietā notiek izmeklēšana, bet pagaidām nav iegūta jauna informācija, kuru varētu pavēstīt sabiedrībai.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas