Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Zalāns atstādina 10 pašvaldību vadītājus

Par Teritorijas plānošanas likuma ilglaicīgu nepildīšanu, noteiktajā termiņā nenodrošinot teritorijas plānojumu izstrādi, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns trešdien parakstījis rīkojumus par desmit pašvaldību vadītāju atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas.Saskaņā ar ministra rīkojumiem no amata pienākumu pildīšanas atstādināti: Madonas rajona Bērzaunes pagasta padomes priekšsēdētāja Vineta Lamberte, Gulbenes rajona Litenes pagasta padomes priekšsēdētājs Gunārs Ciglis, Gulbenes rajona Druvienas pagasta padomes priekšsēdētājs Juris Graumanis, Tukuma rajona Lapmežciema novada domes priekšsēdētājs Edmunds Pētersons, Krāslavas rajona Piedrujas pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Purmalis, Rēzeknes rajona Rikavas pagasta padomes priekšsēdētāja Biruta Ieviņa, Ludzas rajona Rundēnu pagasta padomes priekšsēdētāja Ina Zavadska, Krāslavas rajona Skaistas pagasta padomes priekšsēdētāja Gundega Grišāne, Ventspils rajona Usmas pagasta padomes priekšsēdētājs Gendrihs Šķesters un Valkas rajona Zvārtavas pagasta padomes priekšsēdētājs Raitis Priede.

Atstādinātā Madonas rajona Bērzaunes pagasta priekšsēdētāja Vineta Lamberte savu atstādināšanu no amata uztver kā “ministra izpildītu lēmumu, kas pieņemts nāves agonijā”. “Zalāns, sēžot savā kabinetā, nesaprot pašvaldību reālo situāciju,” viņa teica intervijā _Dienai_. Viņa apšauba, vai līdz pašvaldību vēlēšanām jūnijā, pagastā “var atnākt cits cilvēks un kaut ko reāli izdarīt”. Viņa ir apņēmības pilna arī turpmāko sešu mēnešu laikā palīdzēt savai pašvaldībai iesāktajos darbos.Lēmums par pašvaldību vadītāju atstādināšanu pieņemts, lai nodrošinātu pašvaldību turpmāku tiesisku darbību, uzsver ministrija. Kā teikts ministra rīkojumos, turpinot vadīt pašvaldību darbu, atstādinātie pašvaldību priekšsēdētāji var apdraudēt pašvaldības darbības tiesiskumu un iedzīvotāju likumīgo tiesību un interešu tiesisku realizēšanu, it īpaši teritorijas plānošanas un būvniecības jomā.

Teritorijas plānošanas likumā noteikts, ka vietējo pašvaldību teritorijas plānojumiem bija jābūt izstrādātiem un apstiprinātiem līdz 2007.gada 31.decembrim. Minētajām desmit pašvaldībām joprojām teritorijas plānojuma galīgā redakcija nav iesniegta atzinuma saņemšanai plānošanas reģionā un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM).

Ministrs E.Zalāns akcentē, ka saskaņā ar likumu jau pirms gada viņam bija tiesības par likuma nepildīšanu atstādināt no amata pašvaldību vadītājus, kas nav nodrošinājuši teritorijas plānojumu izstrādi. "Gada laikā ministrija darīja visu, lai mudinātu pašvaldības pildīt likuma prasības. Ja pirms gada spēkā esoši plānojumi nebija 129 pašvaldībām, tad tagad – 29. Gandrīz visos gadījumos tieši pašvaldību vadītāji ir iecelti par teritorijas plānojuma izstrādes vadītājiem līdz ar to viņi ir tieši atbildīgi par to, ka nav nodrošināta pašvaldības teritorijas attīstības galvenā dokumenta sagatavošana likumā noteiktajā termiņā,” akcentē E. Zalāns.

Kopumā darbs pie plānojuma izstrādes turpinās vēl 19 pašvaldībās. Visilgāk darbs pie teritorijas plānojuma izstrādes norisinās Gulbenes rajona Litenes pagastā – kopš 1996.gada. 10 gadus šis process ilgst Ludzas rajona Rundēnu pagastā. Arī pašreizējās plānojuma izstrādes stadijas ir atšķirīgas. Dažām pašvaldībām ir izstrādāta plānojuma 1.redakcija, dažām – notiek sabiedriskā apspriešana vai tiek gatavota 2.redakcija. Tāpat atšķiras termiņi, kuros pašvaldību vadītāji solījuši pabeigt teritorijas plānošanas procesu.


(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Zalāna karš pret pagastiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas