Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināts (14:17) - NATO jūrnieku piekaušana Ventspilī liek sasaukt koalīcijas ārkārtas sēdi

Valdību veidojošās partijas piektdien, 16.maijā, ārkārtas koalīcijas sēdē plāno diskutēt par drošības stāvokļa novērtējumu pašvaldībās, tostarp plānots izvērtēt Ventspilī notikušos incidentus, kuros iesaistīti NATO karavīri.

Sanāksmē plānots arī pārrunāt Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) izteikumus par NATO karavīriem.

Valdošā koalīcija plāno paust vienotu pozīciju šajā jautājumā.

Koalīcijas sēdi esot rosinājusi sasaukt Vienotības Saeimas frakcija.

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča portālu Diena.lv informēja, ka premjerministre uzdevusi sasaukt koalīcijas sadarbības padomes darba sēdi, lai apspriestu drošības stāvokli pašvaldībās.

Straujuma nosoda Ventspils pilsētas domes vārdā izteiktos apgalvojumus un bezatbildīgo retoriku attiecībā uz NATO spēku klātbūtni Latvijā. NATO karavīri Latvijā ir ieradušies pēc Latvijas valdības ielūguma. Ņemot vērā sarežģīto starptautisko situāciju, kas izveidojusies pēc Krievijas klaji agresīvās rīcības Ukrainā, šobrīdjo īpaši kā jebkad ir svarīga citu alianses militārpersonu klātbūtne Latvijā. NATO karavīri ir arī Latvijas karavīri un mūsu valstī viņi ir Latvijas un tās sabiedrības aizstāvji. Nav attaisnojumu nepiedienīgai uzvedībai, bet vēl mazāk attaisnojama ir vardarbība un smagu miesas bojājumu nodarīšana, kas 10. un 11.maijā piedzīvota Ventspilī. Nodarījumus izmeklē tiesībsargājošās iestādes un Ministru prezidente personīgi seko izmeklēšanas gaitai. 

Ministru prezidente cer, ka pēc iespējas drīz izmeklēšana atklās patiesos notikumu apstākļus un vainīgos, kas tiks sodīti likumā noteiktajā kārtībā. Ministru prezidente arī vēlas atgādināt, ka par kārtību pilsētā ir atbildīga pašvaldība. 

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā Open Spirit 2014 iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Ventspils mērs Lembergs sola nosūtīt vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, lai informētu par nepieņemamo NATO jūrnieku uzvedību Ventspilī pagājušās nedēļas nogalē, kas, viņaprāt, diskreditē NATO dalībvalstu prestižu iedzīvotāju acīs.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā gan aģentūrai LETA teica, ka Nacionālie bruņotie spēki ir informēti par incidentiem Ventspilī, taču izmeklēšanu veic Valsts policija, kurai atbalstu sniedz Militārā policija. Ministrijā gan uzsvēra, ka katra mācību dalībvalsts pati nosaka, kā karavīri savā brīvajā laikā var atpūsties, atrodoties ārpus militārajiem objektiem.

No 9.maija līdz 22.maijam Latvijā norisinās starptautiskā mīnu meklēšanas operācija Open Spirit 2014. Tās sākumfāzē pagājušās nedēļas nogalē Ventspils ostā bija pietauvojušies NATO kuģi. Operācijā piedalās pavisam 26 karakuģi no NATO un Eiropas Savienības valstīm.

(Papildināta no 5. līdz 7.rindkopai.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas