Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Par pusgadu plāno atlikt suņu obligāto čipēšanu

Zemkopības ministrijā ZM) notikušajā Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tās dalībnieki tika informēti par ZM lēmumu pārcelt obligātās suņu apzīmēšanas ar mikroshēmu termiņu no šā gada 1.jūlija līdz 2017.gada 1.janvārim.

Kā aģentūru LETA informēja ZM pārstāvji, lai to izdarītu, plānots veikt grozījumus noteikumos "Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtība". Nolemts arī veikt grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, lai Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori, kā arī apmācītas personas, kurām ir līgums ar patversmi, varētu veikt suņu apzīmēšanu un reģistrāciju datubāzē.

Par šo jautājumu vēl plānotas diskusijas starpinstitūciju darba grupā.

Kā ziņots, noteikumi paredz, ka līdz 2016.gada 1.jūlijam sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma jeb tas tiktu čipēts, kā arī tas tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

Taču problēma aktualizējās martā, kad ZM konstatēja, ka daudziem suņu īpašniekiem laukos nav iespējams izpildīt noteikumu prasības, jo finanšu līdzekļu trūkuma dēļ tie nevar samaksāt par mikroshēmas ievadīšanu un segt reģistrācijas maksu, kas sasniedz līdz 35 eiro.

Līdz ar to tika nolemts atļaut nečipēt viensētās dzīvojošo saimnieku suņus, pret ko savukārt asi iebilda dzīvnieku patversmes un Latvijas Kinoloģiskā federācija, kas uzskata, ka tieši viensētu suņi bieži saplēš meža dzīvniekus, bet īpašnieku nevar sodīt, jo suņa piederība nav noskaidrojama.

Noteikumi paredz arī to, ka tad, ja suns pēc 1.jūlija netiks čipēts un reģistrēts, saimniekam paredzēts naudas sods - fiziskajām personām no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām - no 15 līdz 350 eiro.

Patlaban datubāzē ir reģistrēti 26 406 suņi, 1658 kaķi un 80 mājas (istabas) seski.

Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome izveidota, lai paplašinātu sabiedrības līdzdalību dzīvnieku aizsardzības politikas veidošanā. Padomes sastāvā ir ne tikai biedrību pārstāvji, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības jomā, bet arī pārstāvji no ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts meža dienesta un biedrības "Latvijas Veterinārārstu biedrība".


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

    Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas