Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pasaule blakus un kolēģi ārzemnieki

Mūsdienu globālajā biznesa pasaulē ļoti lielu daļu no Latvijā strādājošiem uzņēmumiem var savā ziņā uzskatīt par starptautiskiem, jo tie darbojas, fokusējoties ne vien uz vietējo tirgu, bet arī uz eksportu, tāpat tiem ir savs piegādātāju un sadarbības partneru tīkls ārpus Latvijas robežām. Ir tikai likumsakarīgi, ja centieni iekarot ārzemju tirgus agrāk vai vēlāk daudzas no šīm kompānijām noved pie meitas uzņēmumu, filiāļu vai pārstāvniecību atvēršanas citās valstīs. Bet ir arī uzņēmumi, ko par starptautiskām kompānijām var saukt jau ilgus gadus, un ne tikai pēc to ģeogrāfiskā izvietojuma un tirgus orientācijas, bet arī raugoties uz darbinieku multikulturālo sastāvu un viņu karjeras attīstības scenārijiem, kas ietver arī iespēju rotēt no vienas valsts uz citu, paliekot vienā un tajā pašā uzņēmumā.

Darbs pie šādiem starptautiskiem darba devējiem gandrīz ikvienam nozīmē gan iespējas, kādu ir stipri mazāk vietēja mēroga kompānijās, gan arī gatavību atbilst dažām specifiskākām prasībām, kādas lokāla izmēra uzņēmumos var arī nebūt tik būtiskas. 

Paplašinās visi

Darba pieredze starptautiskā uzņēmumā un multikulturālā kolektīvā var sniegt daudzus plusus, novērojis Kallums Tomass, globāla vadītāju atlases un rekrutēšanas uzņēmuma Thomas Thor Associates boss, kurš savus novērojumus paudis Nīderlandes portālā Iamexpat.nl. Viņaprāt, šāda pieredze nāk par labu gan cilvēka karjerai, gan dzīvesveidam, gan personībai. 

Tā paaugstina darbinieka vērtību potenciālo darba devēju acīs, jo šodien teju visi uzņēmumi vai nu paplašinās citu valstu virzienā, vai plāno to darīt. "Starptautiskajā rekrutēšanas biznesā vairāk nekā 80% darba aprakstu, ko mēs saņemam no darba devējiem, satur norādi par obligātu vai ļoti vēlamu kandidāta pieredzi starptautiskā un starpkultūru vidē," viņš raksta. Ja tev ir šāda pieredze, tev ir arī lielākas izredzes tikt iesaistītam interesantos plaša mēroga projektos. Starptautiska vide ikdienas darbā ļauj daudz ko iemācīties, uzzināt un saprast par citām kultūrām, to paradumiem un skatu uz dzīvi. Un tieši apstākļos, kur sastopas atšķirīgi cilvēki ar atšķirīgām idejām un pieejām, plaukst un zeļ radošums, norāda Tomass. 

Tāpat strādāšana internacionālā kompānijā sniedz plašas iespējas kādu laiku pastrādāt citā valstī un mēroga ziņā "dziļākos ūdeņos" bez jauna darba devēja meklēšanas, apgūt jaunas svešvalodas vai praktizēt un neaizmirst jau apgūtās, kā arī nodrošināties gan ar plašu ideju krājumu par brīvdienu ceļojumu galamērķiem, gan arī ar noderīgiem padomiem un kontaktiem attiecīgajās valstīs, kas ļauj šos galamērķus apciemot vienkāršāk un varbūt pat lētāk. 

"Labprāt došos jebkur"

Būtiska lielu starptautisku uzņēmumu priekšrocība ir rotācija jeb iespēja darbiniekiem piedāvāt darba iespējas arī uzņēmuma filiālēs ārvalstīs, un šī iespēja pēc pastrādāšanas Latvijā vilina daudzus, sevišķi jauniešus, stāsta starptautiskā biznesa procesu ārpakalpojumu sniedzēja Runway Latvia vadītājs Fredis Bikovs. "Es labprāt dotos jebkur" – tā, kā viņš norāda, ir frāze, kuru starptautiskiem uzņēmumiem kā darba devējiem nākas dzirdēt gana bieži, jautājot par darbinieka vēlmēm karjeru attīstīt arī ārpus Latvijas. Tomēr šāds arguments varētu būt par vāju, lai pie šādas iespējas tiktu. Tā vietā svarīgāk ir mērķtiecīgi izvēlēties konkrētu reģionu, valsti vai pat pilsētu, kurā ir pamatota vēlme turpināt profesionālo karjeru. "Lai personāla atlases speciālists nopietni apsvērtu pretendenta kandidatūru, darba meklētājam jāspēj paskaidrot savu interesi un motivāciju strādāt konkrētajā uzņēmumā vai nozarē kopumā. Tāpat darba devējam ir svarīgi dzirdēt kandidāta ilgtermiņa mērķus un to, kā konkrētais amats un iespējas praktizēt ārvalstīs iederas kandidāta karjeras plānos. Vissvarīgākā ir kandidāta motivācija – degsme un vēlme attīstīties," skaidro Bikovs.

Starptautiskos uzņēmumos angļu valodas zināšanas tiek uzskatītas par pašsaprotamu prasmi, bet par darbinieka pievienoto vērtību var kļūt trešās un pat ceturtās svešvalodas pārvaldīšana. Tiesa, ja «nestandarta» svešvalodas nepieciešamas darbam, daba devēji paši mēdz piedāvāt arī attiecīgas apmācības darbiniekiem. Lai uzsāktu karjeru starptautiskā uzņēmumā, starptautiska pieredze kopumā nav nepieciešama. Taču (vismaz biznesa ārpakalpojumu nozarē), izvēloties starp diviem kandidātiem ar svešvalodas zināšanām, priekšrocības ir tam, kurš valodu praktizējis starp cilvēkiem, kuriem tā ir dzimtā valoda, piemēram, apmaiņas programmā studiju ietvaros, teic Bikovs, tomēr akcentē, ka izšķirošākas darbinieka vērtības tomēr ir "pareizā" attieksme, kā arī gatavība mācīties. 

Jārespektē citādais

Darba organizācija internacionālā uzņēmumā var atšķirties no ikdienas prakses nelielā vietēja mēroga kompānijā. Linda Zetmane, kas vada Personāldaļu Tele2 Shared Service Center (Tele2 SSC), stāsta, ka starptautiskā uzņēmumā darbiniekiem nereti jābūt patstāvīgiem un gataviem darboties bez ciešas uzraudzības, jo gan kolēģi, gan tiešais vadītājs var atrasties citā valstī, līdz ar to pašam ir jāuzņemas atbildība par savu darbu un jāspēj tikt galā ar problēmsituācijām. Šāda vide paplašina iespējas inovācijām darbu izpildē, jo sniedz rīcības brīvību. "Bieži vien darbiniekam netiks pateikts, kā izdarīt vienu vai otru uzdevumu, bet viņš zinās tikai to, ko no viņa sagaida un kas jāizdara," teic Zetmane, piebilstot, ka no darbinieka tiek arī sagaidīts, ka viņš jautās pēc palīdzības, kad tas nepieciešams. 

Strādājot starptautiskā vidē, neiztikt arī bez jauno tehnoloģiju intensīvas izmantošanas, jo ar kolēģiem citās valstīs jāsazinās maksimāli ērti, veikli un efektīvi izmantojot laiku. Neatkarīgi no tā, vai tiek izmantoti e-pasts, Skype tikšanās, saziņa pa tālruni, Whatsapp vai citi risinājumi, visas šīs tehnoloģijas ir gana labi jāpārzina, lai to izmantošana izdotos produktīva. 

Visbeidzot, ikdienā sastrādājoties ar kolēģiem no citām valstīm un kultūrām, jāiemanās respektēt kultūru atšķirības. Tele2 SSC darbiniekiem visbiežāk nākas sadarboties ar kolēģiem no Zviedrijas, Nīderlandes un Indijas, un L. Zetmane atklāj saskarsmē konstatētās īpatnības. 

Piemēram, sadarbībā ar nīderlandiešiem jārēķinās, ka darba dienas ietvaros tiek organizētas salīdzinoši daudzas sapulces, tāpēc cilvēki ne vienmēr ir sasniedzami. Šīs kultūras pārstāvji ļoti strikti attiecas pret darbu izpildes termiņiem, kā arī sagaida, ka citi darbinieki tos ievēros. Nīderlandieši ir ļoti kompetenti un profesionāli, pastāv par savu taisnību, un, lai ar viņiem saglabātu labas darba attiecības, ieteicams ievērot dotos solījumus par darbu paveikšanu vai arī brīdināt, ja kaut kas neiet pēc plāna. Tikmēr zviedri izceļas ar pieklājību un iestāšanos par vienlīdzību darba vidē, un to pašu viņi sagaida arī no citiem, Zetmane stāsta. Zviedriem nepatīk, ja tiek kritizēti cilvēki, viņi labprātāk fokusējas uz problēmu un tās atrisināšanu. Tāpat viņiem nepatīk cilvēki, kuri izrādās. Savukārt darbā ar indiešiem esot jāņem vērā, ka šīs tautas pārstāvji mēdz būt ļoti kautrīgi, piemēram, kautrējas atzīties, ka nav sapratuši kādu uzdevumu vai lūgumu. Viņi arī respektē hierarhiju un sagaida, ka vadītāji ir ļoti zinoši un ieinteresēti ikviena darbinieka darba pienākumos. Indieši ļoti daudz strādā, vairāk nekā astoņas stundas dienā, bez atvaļinājumiem, taču viņiem ir daudzas svētku un reliģiskās brīvdienas. Lai sadarbība ar indiešiem būtu veiksmīga, ieteicams izrādīt interesi par viņiem un viņu kultūru un novērtēt viņu sasniegumus. Indiešiem, tāpat kā zviedriem, nepatīk, ja kāds tiek kritizēts citu kolēģu priekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas