Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pašnāvību sezona sākusies

Sācies periods, kas līdzās arvien siltākajiem saules stariem sev līdzi nes sēru vēstis – pavasaris ievada arī pašnāvnieku laiku. Nupat aizvadītajās Lieldienu brīvdienās krīžu un konsultāciju centra Skalbes tālrunis bija karsts. Tāds tas esot vienmēr, kad sākas pavasaris, arī rudens sākums nav viegls periods.

Atsevišķas statistikas par pašnāvību un to mēģinājumu skaitu aizvadītajās svētku brīvdienās gan nav. Neatliekamās medicīniskās palīdzības pārstāve Ilze Bukša arī neuzņemas izteikt versijas, jo ātrās palīdzības personāls ne vienmēr zina, vai konkrētais izsaukums bijis saistīts ar pašnāvības mēģinājumu. "Kad pacients nonāk slimnīcā, ar viņu strādā ārsti. Bieži vien tieši viņi ir tie, kas saprot, vai pacientam bijušas pašnāvnieciskas tieksmes," saka Bukša.

Nākamnedēļ būs zināmi jaunākie dati par pērn izdarītajām pašnāvībām, tomēr, kā atklāj Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji – īpašus pārsteigumus tie nenesīs. Kaut gan Lieldienu brīvdienas, kad cilvēka psihe kombinācijā ar ziemas novājināto organismu un, iespējams, arī vientulības izjūtu ir smags posms, aizvadīto gadu statistika liek domāt, ka drūmākais vēl tikai priekšā. Apkopojums par vairākiem gadiem atklāj, ka tieši pavasarī un vasarā tiek izdarīts visvairāk pašnāvību.

SPKC publiskotie skaitļi atklāj skarbu ainu, pat neskatoties uz to, ka 2013. gads pēc ilgāka pārtraukuma bija pirmais, kad pašnāvību skaits noslīdēja zem 400. Statistika arī parāda, ka pašnāvības veic lielākoties vīrieši. No 382 cilvēkiem, kas brīvprātīgi atņēma paši sev dzīvību, 321 bijis stiprais dzimums. 

Centra pārstāve Edīte Tetere negribīgi atklāj, ka apmēram 80% pašnāvību pagājušajā gadā veiktas pakaroties, 6% gadījumu tika izmantots šaujamierocis, bet 4% – cilvēks lecis no augstuma. "Pētījumos ir pierādīts, ka sīkas un detalizētas informācijas publicēšana par pašnāvībām un par to izdarīšanas veidiem var novest pie atdarinošas pašnāvnieciskas uzvedības. Publicējot informāciju par pašnāvībām, mēs aicinātu izvairīties no detalizēta pašnāvības metodes un izdarīšanas vietas apraksta, kā arī sensacionāla izteiksmes stila un pašnāvību normalizēšanas," nevēlēšanos sīkāk komentēt šos skaitļus paskaidro Tetere. Viņai piekrīt arī kolēģis Toms Pulmanis, sakot, ka pašnāvniekiem ir tieksme atdarināt veidus, kā padarīt sev galu, īpaši, ja runa ir par populāriem cilvēkiem un gadījumiem. Kā piemēru viņš min savulaik pašnāvnieku apsēsto Vanšu tiltu, kur medijiem pietika ziņot tikai par pirmo lēcienu no vantīm, kad teju dienu no dienas parādījās līdzīgi mēģinājumi. 

Atņemt sev dzīvību – tas nav lēmums, ko cilvēks pieņem pēkšņi. Lielākajā daļā gadījumu plāni kaldināti jau ilgi. Maijs un jūnijs ir tie mēneši, kad gadu no gada tiek izdarīts visvairāk pašnāvību. Līdzīgas izmaiņas pavasarī ir novērojamas arī citās valstīs. 

Viens no pašnāvības iemesliem ir depresija, kas saistīta ar neiroķīmiskajiem procesiem smadzenēs. Tomēr tie nebūt nav vienīgie iemesli. "Jāņem vērā arī tas, ka pavasara beigās un vasaras sākumā cilvēkiem tīri praktiski ir lielākas iespējas izdarīt pašnāvību. Pasaulē ļoti izplatīts veids ir noindēšanās ar lauksaimniecības ķimikālijām jeb pesticīdiem, jo tieši siltajā laikā notiek dažādi zemkopības darbi un ir lielākas iespējas šādas vielas iegūt," stāsta Pulmanis. Pastāv arī citi faktori. Ir personas, kas dzīvību sev mēģinājušas atņemt jau iepriekš. Reizēm pie vainas mēdz būt apreibinošu vielu un alkohola pārmērīga lietošana. Pašnāvību skaitu Latvijā ietekmē arī ekonomiskie procesi – gan darba zaudējums, gan finansiālās nedienas. Šis faktors īpašu iespaidu atstāj uz vīriešiem. "Gadu no gada vīriešu pašnāvību skaits mēdz būt pat piecas reizes lielāks nekā sieviešu. Tā ir gandrīz visur pasaulē. Eksperti pauž uzskatu, ka vīrieši parasti izvēlas letālākas pašnāvību metodes un viņi ir impulsīvāki. Jāsaka, ka sievietes par to domā, bet krietni mazāk izdara, turpretī vīrieši, ja nolemj, tad pārsvarā arī to paveic," skaidro Pulmanis. 

Pašnāvību iemesli mēdz būt arī slimības, to skaitā vēzis. Arvien vairāk pētījumu apstiprina ģenētisko faktoru ietekmi, proti, pašnāvnieciskas tieksmes no paaudzes paaudzē pārmantojas. 

Pulmanis atklāj, ka pēdējos desmit gados no dzīves brīvprātīgi atvadījušies arī 60 bērni: "It kā var teikt, ka uz kopējā fona tas nav daudz, bet jebkura pašnāvība ir traģēdija. Un visos gadījumos, kad ir gājis bojā bērns, tā ir milzu nelaime visiem, kas bijuši bērnam apkārt. Jo īpaši smagi tas ir vecākiem – tieši viņi ir atbildīgi par saviem bērniem, viņi nespēja nosargāt."

Krīžu un konsultāciju centra Skalbes direktore Gita Lodziņa Dienai atklāj, ka tieši svētku laikā centra konsultāciju tālrunis zvana biežāk. Īpaši, ja svētki ir pavasarī vai rudenī. Tas ir laiks, kad ne tikai dabā, bet arī cilvēkos notiek pārmaiņas. 

Visu Aļonas Zanderes rakstu Pašnāvību sezona sākusies lasiet ceturtdienas, 16. aprīļa laikrakstā Diena

Top komentāri

VVZ
V
Cilvēki izvēlas pašnāvību nevis tāpēc, ka viņi negrib dzīvot, bet tāpēc, ka viņi negrib TĀ dzīvot! Cilvēki ar smagām saslimšanām Latvijā (onkoloģija utt) ir nolemti smagām ciešanām, jo paliatīvā aprūpe nav pieejama, nerunājot par normālu medicīnu un ciešanu atvieglošanu. Vēl lielu lomu spēlē vispārējā vides degradācija, bezcerība un arī alkoholisms.
skolnieks no paaligskolas
s
Pasnaaviibu sezona nevis saakusies, bet nav beigusies!!!!! Un taa Latvijaa nekad nebeigsies, jo tai te ir laba augsne- ir daudz iemeslu-zemais labklaajibas limenis, sociaalas problemas,kuras rada depresiju un letaalas sekas . Cilveeks sai valsti nevienam nav vajadzigs un vina probleemas nevienu neinterese,Kulies ka gribi, pa dziivi, nevienu neinteresee, ka tev uz galda maizes nav, vai paradi par dziivokli...ja nevari vilkt dzioivi uzliec cilpu sev kakla. Esam pasaulee 10 vietaa pasnaaviibu zinaa. Izniikstam, aizbraucam, izmirstam gan fiziski, gan garigi, tik mazaa valsti tas ir tragiski.
Volands
V
Vai tad latvietis pret latvieti ir sirsnības un nesavtības piemērs :))) un nedod dievs ka tā ir cita paaudze vei kāda nīstama tautība. Katrs ir sevī gudrs un gatavs, iemīdīt līdzcilvēku dubļos! Uzdodiet sev paši jautājumu : ja jūs būtu vientuļš, slims un paliktu bez dzīves vietas, vai kāds Jums palīdzētu pacelties ? Es pat zinu atbildi, ka palīdzību smagos dzīves gadījumos, saņem retais! Bet tie kas taisa pašnāvības ir gadiem vai gadu desmitiem gaidījuši atbalstu, cilvēciskumu, sapratni! Un neviena nav bijis blakus ! Nekas nenotiek tā pat ! Viss notiek aiz cilvēku vienaldzības ! Dzīvie ir līdzvainīgi ....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas