Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pašvaldības meklē iespēju ietaupīt, lai nebūtu jāslēdz mazās skolas

"Skolas slēgšana būs pēdējais, par ko lemsim. Vispirms domāsim un rēķināsim, kā labāk rīkoties ar pieejamajiem līdzekļiem, lai šādu lēmumu būtu jāpieņem pēc iespējas mazāk," saka Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, piebilstot, ka nav pret skolu tīkla optimizāciju, bet tas jādara apdomīgi. Izvērtējot reālo situāciju, novadā, kur ir visvairāk mazo skolu un vismazākais skolēnu skaits uz vienu skolotāju, jau pavasarī pieņemts lēmums vienu skolu slēgt un divas pārveidot par pirmsskolas izglītības iestādēm. M.Švarcs saka — pašvaldību vadītāji saprot, ja netiks veiktas izmaiņas skolu tīklā, naudas mācību plāna īstenošanai var nepietikt. Taču neviens no Dienas aptaujātajiem pašvaldību vadītājiem nedēļu pirms tam, kad novadu domēs paredzēts apstiprināt jauno novada budžetu un līdz ar to arī finansējumu izglītībai, neņēmās precīzi pateikt, cik un kuras skolu novados paliks, cik slēgs.

Tas, cik krustiņu Latvijas kartē pēc pāris gadiem varēs ievilkt, norādot skolu atrašanās vietas, šobrīd atkarīgs tikai no pašvaldībām, jo Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) nav skaidra redzējuma, kādam būtu jābūt optimālajam skolu tīklam valstī. "Tā kā pašvaldības ir skolu dibinātājas, tikai tās ir tiesīgas lemt par šo iestāžu pastāvēšanu. Mēs tikai izvirzām nosacījumus, kādai jābūt skolai, lai tā varētu izpildīt mācību plānu, un pašvaldību ziņā ir, kā tās rīkosies ar pieejamo finansējumu," reģionos tiekoties ar pašvaldību un skolu vadītājiem, sacīja IZM valsts sekretārs Mareks Gruškevics.

Izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) aicina pašvaldību vadītājus nekavēties ar lēmumu pieņemšanu, jo vecākiem jau šodien skaidri jāzina, uz kuru skolu 1.septembrī dosies viņu bērni. Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs kavēšanos skaidro ar pamatotas un precīzas informācijas trūkumu. Martā, kad topošajos novados izstrādāja skolu optimizācijas plānus, bija pieejama viena informācija, bet līdz šim brīdim situācija vairākkārt mainījusies. Šobrīd oficiāli apstiprināts tikai valsts mērķdotāciju apjoms pedagogu algām no 1.septembra līdz 31.decembrim katram konkrētajam novadam. Nosacījumi, ka novadā uz vienu pedagogu jābūt astoņiem, pilsētā — 10,2 skolēniem, kā arī samaksa par vienu pedagoģisko likmi — 250 latu, joprojām ir Ministru kabineta noteikumu projekts. Vadoties pēc šiem skaitļiem, pašvaldībām jāizrēķina, cik naudas sekos vienam skolēnam un vai ar to pietiek, lai tiktu nodrošināta skolas pastāvēšana.

Bijušā Jelgavas rajona Izglītības pārvaldes vadītājs Uldis Gāle aprēķinājis — lai skolā varētu izpildīt mācību plānu, tajā vajadzētu būt vismaz 160 audzēkņiem. Tas nozīmē, ka šādos apstākļos apdraudētas ir vismaz divas trešdaļas Latvijas skolu, galvenokārt mazās pamatskolas. Pagājušajā mācību gadā 293 no 470 pamatskolām bija mazāk nekā 100 audzēkņu.

Tukuma novada domes vadītājs Juris Šulcs gan paredz, ka lēmumi par skolu slēgšanu nebirs kā no pārpilnības raga, jo katra pašvaldība centīsies saglabāt pēc iespējas vairāk izglītības iestāžu, cenšoties optimizēt administrāciju un saimnieciskos izdevumus, atbalsta personālu, veidos kopīgas iestādes, filiāles, centīsies pagastos saglabāt vismaz sākumskolas. "Mēs paši esam sagatavojuši lēmumprojektu, kas paredz novadā šajā mācību gadā saglabāt visas izglītības iestādes. Esam atraduši mehānismu, kā, pārdalot finansējumu starp skolām, to varam īstenot. Jādomā arī par ēku un kadru racionālu izmantošanu," saka J.Šulcs. Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips uzsver — sistēmu, ka lielajām skolām finansējumā nāksies dalīties ar mazajām, noteikti izmantos daudzos novados.

"Nevar pāris mēnešu laikā veikt tik radikālas pārmaiņas, tāpēc skaidri esam pateikuši, ka mūsu politiskais uzstādījums ir šajā mācību gadā saglabāt visas novada izglītības iestādes. Optimizēsim atbalsta personālu, saimnieciskos jautājumus skolās kārtos pašvaldības saimnieciskais dienests, bet skolas neslēgsim, jo tās laukos nav vienkārši iestādes, skola ir lauku inteliģences stūrakmens, tā veic gan sociālās, gan kultūras funkcijas, ļauj šai vietai dzīvot," pārliecināta ir Vecpiebalgas novada vadītāja Ella Frīdvalde-Andersone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas