Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Patēriņa cenas februārī Latvijā gada laikā pieaugušas par 8,7%

Patēriņa cenas šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri Latvijā pieaugušas par 1,6%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2021.gada februāri - patēriņa cenas palielinājušās par 8,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī pieaudzis par 4,7%.

Būtiskākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 3,5%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu šajā grupā bija svaigiem dārzeņiem (+8,9%) un svaigiem augļiem (+7%). Dārgāks bija  arī siers un biezpiens (+5%), piens (+7,7%) un piena produkti (+4,8%). Cenas pieauga arī mājputnu gaļai (+4,2%), miltiem un citiem graudaugiem (+6,4%), jogurtam (+6,2%) un maizei (+1,5%). Tāpat dārgāki bija gaļas izstrādājumi (+4,3%), konditorejas izstrādājumi (+1,7%), augļu un dārzeņu sulas (+3,6%), kā arī makaronu izstrādājumi (+5,2%). Cenas palielinājās arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,8%), olīveļļai (+7,2%), svaigām vai atdzesētām zivīm (+4,9%), saldējumam (+2%), kā arī cukuram (+3,8%). Noslēdzoties akcijām, cenu kāpumi bija kafijai (+4,6%), augu eļļai (+4,9%) un rīsiem (+6,6%). Savukārt akciju ietekmē cenas samazinājās šokolādei (-1,6%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 1,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem (+4,1%). Tāpat dārgāks bija alus (+1,6%) un tabakas izstrādājumi (+0,7%).

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 1,6%. Apģērbiem mēneša laikā cenas kritās par 1,5%, bet apaviem par 1,6%, ko lielākoties ietekmēja akcijas ziemas sezonas precēm.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 1%. Sadārdzinājums bija siltumenerģijai, cietajam kurināmajam, kā arī atkritumu savākšanai.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 2,7%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kāpums par 5,3%. Tostarp dīzeļdegvielas cenas palielinājās par 6,4%, benzīna - par 4,7%, bet auto gāzes - par 0,2%. Dārgāka bija personisko transportlīdzekļu apkope un remonts, kā arī lietotas automašīnas. Lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Ar atpūtu un kultūru saistām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā pieauga par 1%. Dārgāki bija ziedi, barība lolojumdzīvniekiem un kompleksie atpūtas pakalpojumi. Vidējais cenu līmenis samazinājās personālajiem datoriem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, farmaceitiskajiem produktiem, ārstu speciālistu pakalpojumiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, galvenajām mājsaimniecības ierīcēm un mājokļa mēbelēm. Savukārt cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2022.gada februārī, salīdzinot ar 2021.gada februāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, veselības aprūpei, kā arī mājokļa iekārtai.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 11,8%. 

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu šajā grupā bija sieram un biezpienam (+19,7%), piena produktiem (+21,2%), pienam (+20,6%), jogurtam (+21,7%). Dārgāki bija svaigi dārzeņi (+13,7%) un kartupeļi (+55,4%). Cenas pieauga miltiem un citiem graudaugiem (+42,8%), maizei (+9,9%), konditorejas izstrādājumiem (+9,6%), makaronu izstrādājumiem (+20,4%) kā arī rīsiem (+25,5%). Cenas palielinājās arī mājputnu gaļai (+16%), svaigiem augļiem (+8,7%), augu eļļai (+31,1%), kafijai (+5,9%), saldējumam (+15%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+3,4%), sviestam (+14,6%), gaļas izstrādājumiem (+8,1%), ievārījumam un medum (+13,9%), svaigām vai atdzesētām zivīm (+16,5%), šokolādei (+5,7%), mērcēm un garšvielu piedevām (+16,4%), augļu un dārzeņu sulām (+6,3%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+10,9%) un cukuram (+10,7%). Savukārt lētāka bija cūkgaļa (-7,1%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 4,6%. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 4,6%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Gada laikā tabakas izstrādājumu cenas palielinājās vidēji par 4,6%.

Apģērbu un apavu grupā cenas gada laikā pieauga par 5,4%, tostarp apģērbu cenas pieauga vidēji par 3,9%, bet apavu cenas - par 10,7%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 11,2%. Gada laikā būtiskākais cenu kāpums bija siltumenerģijai, kā arī dabasgāzei. Cenas pieauga cietajam kurināmajam, atkritumu savākšanai, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa īrei, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, kanalizācijas pakalpojumiem, kā arī ūdensapgādei.

Mājokļa iekārtas grupā cenas gada laikā pieauga vidēji par 6,2%, galvenokārt sadārdzinoties mājokļa mēbelēm, mājsaimniecības ierīcēm, neelektriskiem virtuves piederumiem un priekšmetiem, mājokļa uzkopšanas un mājsaimniecības pakalpojumiem, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 4,2%. Cenas pieauga zobārstniecības pakalpojumiem, ārstu speciālistu pakalpojumiem un farmaceitiskajiem produktiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 14,3%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 26,6%. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 25,3%, benzīns - par 26%, bet auto gāze - par 39,2%. Cenu līmenis pieauga automašīnām, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kā arī rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi gada laikā sadārdzinājās par 4%. Dārgāki bija ziedi, atpūtas un sporta pakalpojumi, barība lolojumdzīvniekiem, televīzijas abonēšanas maksa. Savukārt lētākas bija grāmatas.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem un izmitināšanas pakalpojumiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās pirmsskolas izglītībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas