Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pavasarī Latvijā notiks divas vērienīgas starptautiskas militārās mācības

Pavasarī Latvijā notiks divas vērienīgas starptautiskas militārās mācības, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotā informācija.

No 2020.gada 25.aprīļa līdz 17.maijam Latvijas teritorijā plānots organizēt Nacionālo un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības Swift Response. Šīs būs gaisa desanta divīzijas bataljona līmeņa lauka taktiskās mācības.

Tajās plāno piedalīties ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Spānijas un Itālijas bruņoto spēku vienības. Swift Response ir ikgadējas ASV spēku Eiropā vadītas ASV armijas un ASV Gaisa spēku apvienotās mācības ar mērķi trenēt sabiedroto spēku stratēģiskā gaisa desanta reaģēšanas spējas pēkšņa apdraudējuma gadījumā.

Starptautisko militāro mācību laikā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) trenēs spēju sniegt uzņemošas valsts atbalstu, uzlabojot sadarbību starp Latvijas un sabiedroto dalībvalstu bruņotajiem spēkiem.

Savukārt no 27.aprīļa līdz 22.maijam Latvijas teritorijā plānots organizēt NBS un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās mācības Defender (Livex). Šīs ir korpusa līmeņa lauka taktiskās mācības pilna spektra operāciju izpildē.

Militāro mācību laikā ASV armija, pirmkārt, trenēs savu spēku grupēšanas un pārvietošanās spējas ASV iekšienē, pārvietojot tehniku no bāzes uz bāzi un pēc tam - arī uz ostu.

Otrkārt, tā būs operatīva militāro spēku nogādāšana uz Eiropas ostām, lai pēc tam spēkus sadalītu pa visu Eiropu, sākot no Vācijas un Polijas, ieskaitot arī Baltijas, Austrumeiropas un Ziemeļvalstis.

Mācībās plānots, ka piedalīsies NATO dalībvalstu karavīri. Šo militāro mācību laikā ASV armija pārbaudīs savus spēkus potenciālas krīzes brīdī ātri nokļūt Eiropā un vienlaicīgi izvērst darbību vairākās valstīs.

Plānots, ka mācībās kopā piedalīsies ap 20 000 karavīru ar smago tehniku, ekipējumu un bruņojumu, taču Latvijas teritorijā notiekošajā fāzē plānota līdz 1500 ārvalstu karavīru dalība.

Šo starptautisko militāro mācību laikā NBS trenēs uzņemošas valsts atbalsta sniegšanas procedūras un dažādu kaujas spēju savstarpējo savietojamību.

Saskaņā ar likuma par NBS vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās Latvijas teritorijā, ja mācībās piedalās vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām, pieņem Ministru kabinets. Patlaban AM sagatavojusi valdības rīkojuma projektu.

 

Top komentāri

Grēta
G
Sakarā ar klimata pārmaiņām un ES plānu samazināt CO2 emisijas gaisā līdz nullei, atcelt šīs mācības Latvijas teritorijā. Militāristu pārvietošanās un mācības rada 10 -15% no Latvijā radītajām emisijām
Putins
P
Nebūs man lieki jānopūlas lai tautai attaisnotu militāro izdevumu palielināšanu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas