Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Pēc gada plāno atvērt pirmo no 30 Dūles attīstības centriem

Pa visu Latviju izkaisīti 30 intelektuālās attīstības centru, kuros ik gadu tūkstošreiz vairāk jaunieši apgūst prasmes, kuru pietrūkst formālajā izglītības sistēmā. Šādu ambiciozu mērķi tuvākajā desmitgadē apņēmies sasniegt programmas Vispusīgā intelekta attīstība iniciators Viesturs Dūle, kurš nesen sabiedrības uzmanību sev pievērsa ar Oligarhu kapusvētku sarīkošanu, piektdien raksta laikraksts Diena.

Pirms sasniegt galveno mērķi - pirmā intelektuālā attīstības centra izveidi - paredzēti četri projekta izstrādes posmi, kurā finansiālu un praktisku atbalstu sniegs dažādi Latvijas uzņēmēji. Visos posmos uzmanība tiks veltīta jauniešu attīstības programmas izveidei, ko radīs, eksperimentējot ar dažādiem apmācības veidiem. Projekta veidotāji cer panākt, ka jaunieši mācību laikā iemantos šādas prasmes: sociālo atbildību, prasmi realizēt projektus, radošumu, komunikāciju, sadarbošanos un pašizpratni. Nupat beidzās pirmais no izstrādes posmiem, kura laikā divu nedēļu garumā viesu namā Salacgrīvā ar jauniešiem strādāja gan Latvijas, gan ārvalstu pasniedzēji.Paralēli tam V.Dūle ar citiem projekta dalībniekiem strādā pie pirmā Jauniešu intelektuālās attīstības centra (JIAC) izveides, ko plānots atklāt aptuveni pēc gada. Kad pirmais no centriem būs atvērts, V.Dūle līdz 2020. gadam cer izplesties pa visu Latviju un lielāko pilsētu apkārtnē kopumā atvērt 30 JLAC.V.Dūles izvirzītie mērķi paredz, ka ik gadu šajos centros mēnesi ilgās mācību programmas būs apmeklējuši 30 000 Latvijas jauniešu vecumā no 18-30 gadiem. Noteikts, ka desmitā daļā dalībnieku būs no sociālā riska grupām. Lai jauniešos audzinātu atbildības sajūtu, mācību sākumā viņiem būs jāiemaksā konkrēta naudas summa, kas pēc programmas iziešanas tiks atdota. Kaut arī ideja par centru izveidi šobrīd eksistējošajā Latvijas izglītības sistēmā var tikt uzskatīta par revolucionāru, nākamā gada laikā centra veidotāji to darbību plāno saskaņot arī ar sistēmu.Cik konkrēti varētu izmaksāt viena centra izveide, pagaidām vēl nav aplēsts. Taču no V.Dūles teiktā izriet, ka par līdzekļu iegūšanu liela satraukuma nav un to varētu pat uzskatīt par otršķirīgu jautājumu. Zināms, ka visiem četriem mācību programmas izstrādes posmiem (neieskaitot centru būvniecību) būs nepieciešami 265 000 latu. Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas