Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita
13. janvāra Vecrīgas grautiņu krimināllietā stājies spēkā beidzamais spriedums

Pēdējais apsūdzētais attaisnots

Pirms astoņiem gadiem 2009. gada 13. janvārī teju desmit tūkstoši cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu. Tomēr sākotnējais miermīlīgais plāns izgāzās, un pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi – tika izsisti logi vairākām ēkām, tajā skaitā stipri cieta Saeimas nams, un tika aplaupīts Latvijas balzama veikals. Masu nekārtībās piedalījās vairāki simti cilvēku, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Tovakar tika aizturētas 126 personas, 30 cilvēkiem, kas cieta sadursmēs, pie Saeimas tika sniegta medicīniskā palīdzība, bet slimnīcā ar dažādām traumām ievietoja 28 cietušos. Izmeklēšanā secināts, ka grautiņus nav organizējuši konkrēti cilvēki, bet nemieri sākušies stihiski un attīstījušies kā pūļa efekts.

Par 13. janvāra grautiņiem Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika uzsākts viens kriminālprocess, ko nodeva Rīgas apgabaltiesai. Masu nekārtību lietu sadalīja vairākās daļās, un, kā skaidro apgabaltiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis, uz apsūdzēto sola nācās sēsties 68 personām. Šajā lietā apsūdzēti dažādu profesiju pārstāvji – Policijas akadēmijas rektors, autovadītājs, vairāki uzņēmēji, bezdarbnieki, studenti, bārmeņi un citi. Šobrīd visas lietas ir izskatītas un apsūdzētajiem jau stājušies spēkā nolēmumi. Pēdējais spriedums saņemts šā gada februāra beigās – apsūdzētais attaisnots. Kopumā attaisnojošs spriedums stājies spēkā pieciem cilvēkiem, bet reāla brīvības atņemšana – astoņiem. Visbiežāk – 40 apsūdzētajiem – tiesa piespriedusi piespiedu darbus vai nosacītus sodus. Savukārt naudas sods jāmaksā trim grautiņu dalībniekiem.

Apsūdzētie tiek vainoti masu nekārtībās, kas saistītas ar grautiņiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu, pretošanos varas pārstāvjiem. Lielākā daļa savu vainu uzreiz atzina, taču publiski pauda viedokli, ka lieta ir negodīga. Proti, janvāra nemieros piedalījās simtiem cilvēku, taču tiesas priekšā stājās tikai neliela daļa. Policijas priekšnieks Ints Ķuzis, komentējot šos pārmetumus, atzina, ka "šādās lietās absolūts taisnīgums nevar būt. Tiek apsūdzēti tie, kuru vainu izdodas pierādīt un pašus atpazīt". Taču esot skaidrs, ka apsūdzētie "nekādi dievkociņi vis nav, jo 25 no viņiem ir jau agrāk tiesāti".

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 5.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Vienotības partijas pusgadu kūdīja
V
Tagadējās Vienotības dibinātājpartijas - Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Štokenberga partija par svešu naudu pusgadu kūdīja pret parlamentu un valdību, bet kad uz kārtējo tracināšanas mītiņu saaicinātā publika neizturēja un uzsāka aktīvākas darbības, tad politiķi veikli pagāja malā.
TrollisJT
T
grautiņus nav organizējuši konkrēti cilvēki... bet ir konkrēti cilvēki, kuru pieņemtie politiskie lēmumi un nepieņemtie politiskie lēmumi noveda pie šīs dusmu eksplozijas. Nu, kam negadās... vai mācība tiks ņemta vērā, TAS IR JAUTĀJUMS.
ta nu gan
t
Vai Ķuzis un drošības dienesti kopumā arī mācās kaut ko no šī gadījuma, vai tikai galvenais uztaisīt spriedumu tiem 68, ko izdevās atrast? Vai kāds izdarīja profesionālu pētījumu apmēram ar nosaukumu "Titušku loma nekārtību izraisīšanā Latvijā (Rīgā, Daugavpilī......."). Atrast vainīgos stiklu izsišanā ir labi, bet vai kāds paskatās nekārtību izraisīšanas mehānismu, kā tie tika organizēti Tallinā Aļošas notikumos, Kijevā, Odesā 2.maijā vai nesenajos protestos Maskavā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas