Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pēdējo gadu laikā pirmo reizi notekūdeņu paraugā konstatēts poliomielīta vīruss

Pēdējo gadu laikā pirmo reizi Rīgas notekūdeņu paraugā konstatēts poliomielīta vīruss, portālu Diena.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) sabiedrisko attiecību speciālisti.

Epidemioloģiskās uzraudzības ietvaros LIC speciālisti regulāri pārbauda ūdens paraugus, kas ņemti no Rīgas pilsētas attīrīšanas iekārtām un lidostas Rīga notekūdeņu kolektora - vidēji divas reizes mēnesī.

Savukārt no Jūrmalas pilsētas attīrīšanas iekārtām, Rīgas Brīvostas centrālā termināla kolektora, Daugavpils attīrīšanas iekārtām paraugi tiek ņemti vidēji vienu reizi mēnesī. Līdz šā gada septembra beigām jau izpētīti 67 paraugi.

LIC speciālisti brīdināja, ka, ņemot vērā šā brīža situāciju pasaulē, arī Latvijā pastāv poliomielīta vīrusa izplatīšanās risks.

Rīgas notekūdeņos izdalītais poliomielīta vīruss nosūtīts uz Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionālās polioreferences laboratoriju Helsinkos tālākai izpētei. Kopš 1961.gada valstī nebija reģistrēts neviens poliomielīta gadījums. "Kopš 2002. gada Latvija tika sertificēta kā no poliomielīta brīva valsts," norādīja LIC.

"Šodien atkārtoti ir paņemti notekūdeņu paraugi, lai iespējami plašāk izpētītu iespējamo poliovīrusa cirkulāciju ārējā vidē," skaidroja LIC.

LIC atgādināja, ka ikvienam bērnam jābūt vakcinētam pret poliomielītu jeb bērnu trieku. Patlaban Latvijā ir vakcinēti 90-92% bērnu, uzsvēra profesore Baiba Rozentāle.

LIC direktore norāda, ka šajā brīdī ir ļoti svarīgi, lai ģimenes ārsti zinātu par savā aprūpē esošajiem nevakcinētajiem bērniem un būtu gatavi veikt potēšanu, ja bērnu vecāki izlems par vakcināciju pret šo slimību.

Profesore atgādināja, ka, dodoties uz poliovīrusu skartajām valstīm, kā arī valstīm, kur reģistrēti ievesti gadījumi, ieteicama vakcinācija pret poliomielītu. Neimunizētām personām, kuras plāno doties uz poliomielīta skartajiem rajoniem, vajadzīgs pilns vakcinācijas kurss - trīs potes. Vakcinētiem cilvēkiem, kas saņēmuši trīs un vairāk vakcīnas devas pret poliomielītu, pirms ceļošanas ieteicams saņemt vienu vakcināciju. Patlaban risks inficēties ar poliovīrusu ir jebkura vecuma nevakcinētai personai.

LIC norāda, ka ceļojuma laikā infekcijas skartajos reģionos jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni. Ja tas nav pieejams, tad rokas jādezinficē ar spirtu saturošu roku želeju. Speciālisti iesaka ēst pārtikas produktus, kas ir termiski apstrādāti un tiek pasniegti karsti, kā arī lietot pasterizētus piena produktus un vārītu ūdeni. Jāizvairās arī no ledus lietošanas.

Poliomielīta ierosinātāji ir enterovīrusu dzimtas vīrusi. Infekcijas avots ir cilvēks, vīrusa izplatīšanās iespējama arī gaisa pilienu ceļā. Vīruss ir izturīgs ārējā vidē pret izžūšanu un sasaldēšanu, labi saglabājas ūdenī.

Slimībai ir divas formas. Neparalītiskā forma ir bez spilgtiem simptomiem, ar īslaicīgu drudzi, iesnām, faringītu, vemšanu, vieglu serozu meningītu, bez paralīzes, bet paralītiskā - ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, galvassāpēm, nespēku, caureju, vemšanu, centrālās nervu sistēmas bojājuma pazīmēm, muskuļu vājumu, rīšanas traucējumiem, apgrūtinātu elpošanu, paralīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas