Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pētījums: 74% iedzīvotāju visā Latvijā plāno piedalīties pašvaldību vēlēšanās

3. jūnijā gaidāmas pašvaldību vēlēšanas, kurās plāno piedalīties gandrīz trīs ceturtdaļas (74%) iedzīvotāju visā Latvijā, liecina jaunākais Baltic International Bank Latvijas barometrs. Aktīvākie ir rīdzinieki: 80% galvaspilsētas iedzīvotāju šogad ir iecerējuši piedalīties vēlēšanās. Taču salīdzinoši daudz balsotāju solās būt arī visos reģionos - Vidzemē (74%), Latgalē (71%), Kurzemē (70%) un Zemgalē (69%), portālu Diena.lv informēja bankas pārstāvji.

Lielākā daļa (83%) Latvijas iedzīvotāju pēdējo trīs gadu laikā nav iesaistījušies pašvaldībai svarīgu lēmumu pieņemšanā, vēsta jaunākais Baltic International Bank Latvijas barometra pētījums. Kā izrādās, visretāk pašvaldības darbā iesaistās tieši iedzīvotāji Kurzemē (88%), Rīgā (87%) un Latgalē (86%). Neskatoties uz to, vairākums (68%) aptaujāto visos Latvijas reģionos atzīst, ka kopumā ar savas pašvaldības darbu ir apmierināti.

Vaicājot, kas cilvēkus attur aizstāvēt savas intereses un iesaistīties pašvaldību darbā, rīdzinieki (34%), kurzemnieki (38%) un latgalieši (37%) visbiežāk uzsver, ka galvenais iemesls ir laika un vēlmes trūkums, lai šādu atbildību uzņemtos. Vidzemnieki biežāk (43%) norāda, ka viņiem trūkst informācijas par to, kādas iespējas iedzīvotājiem ir iesaistīties. Savukārt zemgalieši (26%) ir pārliecināti, ka šādai iniciatīvai nav jēgas, jo iedzīvotāju viedokļi netiek ņemti vērā.

Neskatoties uz iedzīvotāju kūtro iesaistīšanos, skeptiska par pašvaldības darbu ir vien ceturtā daļa (23%) aptaujāto, tikmēr vairāk nekā divas trešdaļas (68%) atzīst, ka ar savas pašvaldības darbu ir apmierināti. It sevišķi par to ir gandarīti iedzīvotāji Kurzemē (77%), Latgalē (77%) un Zemgalē (75%).

Kā atzīst aptaujātie, visvairāk iedzīvotāji novērtē pašvaldības ieguldījumu pilsētas labiekārtošanā un tīrībā (60%), kultūras pasākumu organizēšanā (55%) un skolu, bērnudārzu uzturēšanā (44%). Rīdzinieki (58%) biežāk nekā citu reģionu pārstāvji (58%) izceļ arī sabiedriskā transporta pieejamību, bet kurzemnieki (40%) lepojas ar savas pilsētas sabiedrisko drošību un kārtību.

Interesanti, ka tikai 6% rīdzinieku ir apmierināti ar savā pašvaldībā pieejamo veselības aprūpi, lai gan nav noslēpums, ka tuvāko pašvaldību iedzīvotāji vietējās ārstniecības iestādes vietā nereti priekšroku dod Rīgā pieejamajai veselības aprūpei. Tikmēr aptaujātie reģionos norāda, ka viņus visvairāk neapmierina pašvaldībā esošā darba situācija – visvairāk ar to neapmierināti ir Kurzemē (5%), Zemgalē (5%) un Latgalē (4%) dzīvojošie.

Novērtējot gaidāmās pašvaldību vēlēšanas, vairāk nekā puse (59%) iedzīvotāju atzīst, ka būtiskas izmaiņas pēc vēlēšanām negaida – īpaši daudz aptaujāto par to ir pārliecināti tieši Vidzemes reģionā (79%). Taču visoptimistiskākie par pārmaiņām ir rīdzinieki, - katrs piektais (20%) norādīja, ka visticamāk pēc vēlēšanām pašvaldībā dzīve tomēr uzlabosies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas