Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pētījums: Ēnu ekonomikas apjoms Latvijā nemazinās

2014. gadā Latvijas ēnu ekonomikas apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu praktiski nav mainījies, savukārt Lietuvā un Igaunijā krītas, secināts trešdien publicētajā Stockholm School of Economics in Riga (SSE Riga) Baltijas valstu ēnu ekonomikas indeksa pētījumā, kas veikts sadarbībā ar SEB banku.

Latvijas ēnu ekonomikas lielums 2014. gadā ir 23,5% no IKP. Salīdzinot ar 2013. gadu, ēnu ekonomikas līmenis Latvijā ir samazinājies tikai par 0.3%. Savukārt Igaunijas un Lietuvas 2014. gada ēnu ekonomiku veido 12,5-13,2% no IKP, kaimiņvalstu ēnu ekonomika ir samazinājusies par aptuveni 2,5-2,8%, salīdzinot ar 2013. gadu.

2014. gadā lielāko ēnu ekonomikas daļu Latvijā veido neuzrādītie uzņēmējdarbības ienākumi, proti, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, kas šobrīd veido aptuveni 46% no visas Latvijas ēnu ekonomikas. Otrs lielākais īpatsvars Latvijas ēnu ekonomikā ir aplokšņu algām. 

"Aplokšņu algas ir gājušas mazumā, bet šo samazinājumu kompensēja attiecīgi pieaugoša izvairīšanās no nodokļu maksāšanas – 2014. gadā Latvijas uzņēmumi neuzrādīja lielāku savas uzņēmējdarbības ienākumu daļu, salīdzinot ar diviem iepriekšējiem gadiem," uzsver pētījuma autors, SSE Riga docents Dr. Arnis Sauka. 

Iespējams, daļēji pateicoties būvniecības nozares svaram, visaugstākais ēnu ekonomikas līmenis Latvijā 2014. gadā bija tieši Rīgā, norādīts pētījumā.

2014. gada pētījumā pirmo reizi tiek mērīts arī nereģistrētās uzņēmējdarbības apjoms Baltijas valstīs. Saskaņā ar pētījuma datiem nereģistrētie uzņēmumi veido aptuveni 5-8% no visiem uzņēmumiem Latvijā. Visizplatītākie tie ir būvniecības nozarē. 

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone, norādījusi, ka VID ir tikai viena iestāde un ka liela nozīme ēnu ekonomikas apkarošanā ir sabiedrības uzskatiem. "(..) ļoti liela nozīme ir tieši sabiedrības izpratnei par godprātīgas nodokļu nomaksas nepieciešamību un neiecietība pret nodokļu nemaksātājiem ikdienā. Atbalstot nodokļu nemaksāšanu, ilgtermiņā zaudētāji ir visa sabiedrība, negūstot no valsts vēlamā apjomā un kvalitātē sociālos, izglītības, drošības, veselības, sabiedrības aizsardzības un citus vitāli svarīgus pakalpojumus!” norāda Pētersone.

Bet Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzskata, ka ir jāmaina metodes, "lielāku uzsvaru liekot uz dažādu stimulu radīšanu, kuri dabiski mazinās ēnu ekonomikas apjomu, nevis uz “apkarošanas” aktivitātēm, kuras izrādījušās mazefektīvas”. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas