Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: Latvijā labāk apmaksātie darbinieki strādā IT nozarē

Labāk apmaksātie darbinieki Latvijā strādā informācijas tehnoloģiju (IT) un finanšu sektorā, liecina Latvijas IT klastera sadarbībā ar personālvadības konsultāciju un pētījumu kompāniju Fontes veiktais informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares atalgojuma un produktivitātes pētījums.

Pēc pētījuma datiem, vairumam IT amatu tirgus indekss ir būtiski augstāks nekā citiem amatiem darba tirgū, un, neskatoties uz to, atalgojums aizvien turpina palielināties.

Pētījuma rezultāti liecina, ka kopējais atalgojums IT nozarē šogad ir pieaudzis par 7,9%, kas iet roku rokā arī ar darba produktivitātes paaugstināšanos. Tostarp IT nozares pakalpojumu eksports pieaug ļoti strauji, un prognozes liecina, ka šī tendence nākamajos gados būs arvien izteiktāka, IT nozares devumam Latvijas eksportā turpinot augt, pauda IT klastera pārstāvji.

Tāpat pētījums apstiprinājis, ka, ekonomikas izaugsmei paātrinoties, organizācijas arvien asāk izjūt darbaspēka trūkumu. Uzņēmumi ne tikai izmanto ierastus šīs problēmas risinājumus (darbinieku apmācība un pārkvalificēšana, sadarbība ar izglītības iestādēm, studentu pieņemšana praksē, ārzemju darbinieku piesaistīšana u.c.), bet daudz lielāks organizāciju īpatsvars šogad ir pārskatījis un mainījis biznesa modeli, iekšējus procesus un/vai izmantotās tehnoloģijas, kā arī ir ieviesuši jaunus amatus.

Vēl viens no būtiskiem aspektiem IT jomā pasaules kontekstā, ir vienlīdzīgs atalgojums abiem dzimumiem. Latvijas IT klasterī pauda gandarījumu, ka Latvijā IT nozarē, salīdzinot ar citām pasaules valstīm, atalgojuma atšķirība starp sievietēm un vīriešiem, kuri strādā līdzīgās pozīcijās, ir neliela - vīrieši saņem vidēji par 5% vairāk nekā sievietes.

"Kā zīmīgu faktu, gribam pieminēt to, ka starp šī gada Fontes taisnīgāko atalgojuma maksātāju "Top 10" organizācijām ierindojās divi IT uzņēmumi - Accenture Latvijas filiāle (kuri saņēma galveno balvu) un Exigen Services Latvia. Ņemot vērā straujo nozares attīstību un izaugsmi, speciālistu trūkumu, pārpirkšanu darba tirgū un nelielu sieviešu dzimuma īpatsvaru nozarē, uzņēmumu spēja izveidot atalgojuma sistēmu, kas nodrošinātu taisnīgu attieksmi pret visiem darbiniekiem, ir īpaši apsveicama," norādīja Fontes vadītāja Anta Praņēviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas