Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Piebalgs: nav jāapvainojas, bet jārunā

Apvainoties - tas ir pēdējais, ar ko tagad vajadzētu nodarboties. Sarunas par budžetu ir tikai sākumposmā, un priekšā ir maratons, nevis sprints, tā par satraukumu sakarā ar Eiropas Komisijas (EK) plānoto 60 % maksājumu pieaugumu Latvijas zemniekiem, norāda atzina Eiropas Savienības Attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs.Vispirms vajagot novērtēt sasniegto, uzskata A.Piebalgs.

"EK pirmo reizi ir atklāti paziņojusi, ka līdz šim pastāvošā sistēma ir bijusi netaisnīga. Tas jau ir liels politisks sasniegums! Bet naudas tiešmaksājumiem ir tik, cik tās ir. Komisija piedāvā ļoti vienkāršu shēmu - pārdalīt šo naudu, ņemot nost tiem, kam ir lielie maksājumi, un uz tā rēķina palielināt mazos maksājumus, tajā skaitā Latvijai. Es saprotu, ka šobrīd piedāvātā aritmētika (ka Latvijai līdz 2020. gadam maksājumi tiek palielināti līdz 150 eiro par hektāru) Latviju neapmierina. Tas tikai nozīmē, ka sarunas jāturpina, it sevišķi, ja Latvija to ir definējusi par prioritāti (vai tas ir pareizi, tas ir cits jautājums)," norāda komisārs.

A.Piebalgs rekomendē risinājumu meklēt Komisijas piedāvātā pārdales modeļa ietvaros, nevis pašiem izdomāt kādas sarežģītas shēmas (koridorus un tamlīdzīgi).

"Manuprāt, jāsāk ar maksājuma pieauguma termiņa saīsināšanu un tad jākaulējas par absolūtajiem skaitļiem. Jāatceras, ka sarunās galda otrā pusē nesēž kāds, kas vienkārši sporta vai ļaunprātības dēļ grib būt netaisnīgs pret Latvijas zemnieku, bet gan valstu politiķi, kuriem pakausī elpo viņu pašu zemnieki un viņu pašu vēlētāji. Esmu pārliecināts, ka pašreizējo piedāvājumu ir iespējams uzlabot, tikai, protams, visiem pieņemama saprātīguma robežās," atzīst A.Piebalgs.

Visu interviju ar A.Piebalgu lasiet sestdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas