Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Piekļuvei valsts noslēpumam varēs nosūtīt uz veselības pārbaudi

Lai pārliecinātos, ka personai veselības stāvokļa dēļ nav ierobežotas spējas ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, viņu varēs nosūtīt veikt veselības pārbaudi, portālam Diena.lv pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 10.oktobrī, izsludināts noteikumu projekts, kas nosaka kārtību, kādā šī pārbaude būs veicama. Attiecīgi, ja valsts drošības iestādei būs pamatotas aizdomas, ka personai, kas pretendē uz speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, ir psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt viņa spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, konkrēto cilvēku nosūtīs uz veselības pārbaudi.

Saņemot valsts drošības iestādes nosūtījumu uz veselības pārbadi, personai būs pienākums izvēlēties vienu no trim ārstniecības iestādēm – Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, slimnīcu Ģintermuiža vai Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu - un veikt pārbaudi.

Veselības pārbaudi veiks ārstu komisija, kuras sastāvā būs vismaz viens ārsts psihiatrs un vismaz viens ārsts narkologs. Ārstu komisija izvērtēs personas veselības stāvokli un to, vai personai ir konstatējamas noteiktas medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam izsniegšanai. Nepieciešamības gadījumā ārstu komisija nosūtīs personu veikt papildu izmeklējumus.

Pēc nepieciešamās informācijas iegūšanas ārstu komisija sniegs vienotu atzinumu par personas veselības stāvokli.

Veselības pārbaudes rezultāti būs viens no aspektiem, ko kompetentā valsts drošības iestāde ņems vērā, vērtējot, vai personai izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par šādas kārtības nepieciešamību jau iepriekš lēma Saeima.

Izmaksas, kas saistītas ar pretendenta veselības pārbaudi, segs tā valsts drošības iestāde, kas nosūtīja personu uz veselības pārbaudi, no šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Jaunā kārtība stāsies spēkā pēc šo noteikumu apstiprināšanas Ministru kabinetā.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Laba metode, kā atsijāt un nelaist pie sarkanajām pogām visādus psihiski slimos indivīdus. Nedaudz pavēlu, bet arī labi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas