Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pilsētu un rajonu pārvaldes pārtop par iecirkņiem, no darba atlaiž 500 darbinieku

Līdz ar Valsts policijas (VP) reģionālo reformu no 1.septembra policijā strādājošo skaits sarucis par apmēram 500 darbiniekiem, liela daļa aizgājusi izdienas pensijā. Līdzās Rīgas reģiona pārvaldei izveidotas vēl četras reģionālās struktūras. Jauno reģiona policijas pārvalžu (RPP) priekšnieki stāsta, ka lielākoties no darba atbrīvoti administratīvie un saimnieciskie darbinieki. Policija iedzīvotājiem nekļūs nepieejamāka, arī uz uz ielas policistu mazāk nebūs, sola VP.

Reģiona pārvaldes tiek veidotas uz līdzšinējo pilsētu un rajonu policijas pārvalžu bāzes, kas tiek pārveidotas par pirmās un otrās kategorijas iecirkņiem. "Visās bijušajās rajonu pārvaldēs tiek saglabātas operatīvās vadības nodaļas struktūrvienības, kas nekavējoties reaģēs uz personu iesniegumiem un organizēs izbraukšanu uz notikuma vietu. Iedzīvotājiem tiks nodrošināta tūlītēja reaģēšana nepieciešamības gadījumā," bažas, ka nu iesniegumi policijai būšot jāved uz reģiona pārvaldi, kliedē Kurzemes RPP priekšnieks Arturs Vaiteiks.

Lielākas izmaiņas ir Latgalē, kur, kā stāsta RPP priekšnieks Imants Jānis Bekešs, "dežūrdaļu un izolatoru klasiskā izpratnē" nebūšot otrās kategorijas iecirkņos. Tā kā reģionā ir divas lielas pilsētas, Balvus un Ludzu apkalpos Rēzeknes, bet Preiļus un Krāslavu — Daugavpils iecirknis, arī izsaukumi tiks saņemti centralizēti lielajās pilsētās. Tas gan nenozīmē, ka mazajās pilsētās nebūs policistu, kas reaģēs uz izsaukumiem. Tur joprojām arī pieņems iesniegumus.

Pēc reformas policijā būšot mazāk priekšnieku. Diena jau rakstīja par Iekšlietu ministrijas pirms diviem gadiem veikto VP funkcionālo auditu, kur starp problēmām minēta arī policijas sadrumstalotā struktūra un pārlieku lielais priekšnieku skaits.

"Agrāk uz sešām pārvaldēm bija 70 priekšnieku, savukārt tagad, klāt nākot reģiona centrālajam aparātam, to palicis 29," stāsta Zemgales RPP priekšnieks Haralds Laidiņš.

***

Policijas reģionālās struktūras


Kurzemes RPP

Centrs: Liepāja

Štata vietas: nedaudz vairāk par 700 (samazinājums -55)

Latgales RPP

Centrs: Daugavpils

Štata vietas: 795 (-229)

Vidzemes RPP

Centrs: Valmiera

Štata vietas: 606 (-118)

Zemgales RPP

Centrs: Jelgava

Štata vietas: 808 (-54)

***

Kā vērtējat reformu

Valdis Pumpurs, Bijušais Valsts Kriminālpolicijas priekšnieks


Pa ilgiem laikiem atkal ir uzaususi cerība un vīzija rādās gaišās krāsās. Bez ietaupījuma, kas rodas, apvienojot saimnieciskās struktūras, būtisks ieguldījums cīņai pret noziedzību ar lielo burtu ir reģionālo kriminālpolicijas biroju izveidošana. Vairākus smagus noziegumus viens divi operatīvie darbinieki un izmeklētāji, kā tas bija mazākajās pārvaldēs, pacelt nevar.

Anhelita Kamenska, Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece

Policijas reforma neapšaubāmi ir vajadzīga, taču policijas vadībai būtu plašāk jāskaidro, kādi būs tās reālie ieguvumi iedzīvotājiem un arī kā tā mainīs policijas darbinieku ikdienu. Ņemot vērā kraso budžeta izdevumu samazināšanu, reformas gaitā būtu jāizvairās no nesagatavotiem lēmumiem, ar kādiem šogad dažkārt pārsteidza Iekšlietu ministrijas vadība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas