Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pirmajā pusgadā BVKB konstatējis neatbilstības 40% būvniecības objektu

Pirmajā pusgadā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) būvdarbu kontroli veica 412 objektos, kas ir aptuveni tikpat, cik attiecīgajā laika periodā pirms gada, un joprojām 40% gadījumu pārbaudēs tiek konstatētas neatbilstības, aģentūru LETA informēja BVKB.

Visbiežāk neatbilstības saistītas ar būvprojekta izmaiņām, kuras ietekmē būves nesošo konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti.

Publisku ēku ekspluatācijas uzraudzības ietvaros gada pirmajos sešos mēnešos veiktas 508 pārbaudes, kas ir par 35% vairāk, nekā šajā pašā periodā pirms gada. 19 gadījumos pārbaudes veiktas, reaģējot uz sūdzībām par iespējamu bīstamību vai patvaļīgu būvniecību.

Analizējot ēku ekspluatācijas kontroles ietvaros sagatavotos atzinumus, secināms, ka 50% gadījumu ēku īpašnieki joprojām nav veikuši ēkas periodisko tehnisko apsekošanu, lai arī lielākajai daļai tas bija jāizdara līdz 2019.gada 30.septembrim.

BCKB veic būvvaldes funkciju attiecībā uz Aizsardzības ministrijas, tās padotības iestāžu vai Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām nepieciešamajām būvēm, kā arī elektropārvades līnijām, kurām noteikts nacionālo interešu objekta statuss. Attiecībā uz šīm būvēm pieņemto lēmumu skaits pirmajā pusgadā ir teju divreiz sarucis, kas skaidrojams ar elektropārvades līniju projektu būvniecības perioda beigām.

BVKB informēja, ka 2020.gada pirmajā pusgadā ievērojami augusi Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) izmantošana, kā arī gūti pirmie rezultāti enerģētikas jomas uzraudzībā. Kāpināti apjomi arī publisku būvju ekspluatācijas kontrolē, tāpat aktīvi notikusi būvspeciālistu sertifikācija ekspertīzes specialitātē un īstenota sertificēto ekspertu patstāvīgās prakses uzraudzība.

"Augustā noslēgsies BIS projekta pirmā kārta, bet jau paralēli tiek strādāts pie sistēmas turpmākās attīstības. Viena no biroja tuvāko gadu prioritātēm būvniecības jomā būs publiskas informācijas pieejamības nodrošināšana par visu Latvijas teritorijā esošo būvju tehnisko stāvokli, kā arī automatizēta būves riska līmeņa algoritma izstrāde. Ar šiem datiem ikviena uzraugošā iestāde varēs pilnvērtīgi īstenot uz riskiem balstītu būvju ekspluatācijas uzraudzību, savukārt iedzīvotāji - brīvi iegūt informāciju par sava īpašuma tehnisko stāvokli," norādīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Pirmajā pusgadā BVKB veiktas strukturālas izmaiņas - saistībā ar enerģētikas jomas uzraudzību, kas birojam uzticēta no 2020.gada janvāra, izveidotas četras jaunas nodaļas un nodarbināto saraksts papildināts ar 30 jaunām amata vietām. Līdz ar to liels uzsvars pirmajā pusgadā likts uz jauno funkciju pārņemšanu no Ekonomikas ministrijas un uzraudzības uzsākšanu. Viena no tām ir elektroenerģijas obligātā iepirkuma (OI) mehānisma kontrole, ko BVKB īsteno divos veidos - klātienē un, veicot uzņēmumu iesniegto dokumentu pārbaudes.

Pirmajā pusgadā biroja izveidotā OI kontroles grupa ir īstenojusi 20 pirmreizējās klātienes pārbaudes elektrostacijās. Par klātienes pārbaudēs konstatētajām neatbilstībām BVKB komersantiem izteicis 24 brīdinājumus. Lielākā daļa no tiem - par elektrostacijas darbības neatbilstību enerģētikas jomas normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Savukārt, izvērtējot elektrostaciju iesniegtos gada pārskatus, izteikti 15 brīdinājumi, galvenokārt par pārskatu savlaicīgu neiesniegšanu un pašpatēriņa nenodrošināšanu. Vēl 27 brīdinājumi nosūtīti par nodokļu parādiem. Birojs pieņēmis 10 lēmumus par piešķirto tiesību atcelšanu, tādējādi plānotajā atbalsta periodā valstij ietaupot 14.63 milj. EUR.

Īstenojot valsts naftas drošības rezervju administrēšanas funkciju, veiktas piecas pārbaudes ar mērķi pārliecināties par nepieciešamo drošības rezervju apjomu saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Neatbilstības nav konstatētas.

Tāpat izsludināts iepirkums valsts naftas produktu drošības rezervju pakalpojuma nodrošināšanai 2021.gadam. Plānots, ka tiks iepirkti 370 000 tonnu naftas produktu, kas atbilst 90 dienu importa patēriņam. Minētais naftas produktu apjoms nepieciešams izmantošanai enerģētiskās krīzes vai valsts apdraudējuma gadījumā.

Vēl BVKB pārziņā ar jauno gadu nonākuši 1334 komersanti - lielie elektroenerģijas patērētāji. Šīm organizācijām Energoefektivitātes likums uzliek par pienākumu ieviest un uzturēt sertificētu energopārvaldības sistēmu, kā arī papildināt un sertificēt esošu vides pārvaldības sistēmu, lai kontrolētu un samazinātu enerģijas patēriņu, vai regulāri nodrošināt uzņēmuma energoauditu. Par šo pasākumu ieviešanu birojs saņēmis 44 komersantu ziņojumus.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, Latvijā ir arī 248 lielie uzņēmumi, kas no šī gada uzsākuši pildīt saistības pret BVKB. Proti, lielajiem uzņēmumiem ir pienākums veikt regulāru energoauditu vai ieviest sertificētu energopārvaldības sistēmu vai vides pārvaldības sistēmu, kas nodrošina nepārtrauktu enerģijas patēriņa kontroli un samazināšanu. Pirmā pusgada laikā par šiem pasākumiem BVKB paziņojuši 20 lielie uzņēmumi.

Arī pārējos lielos elektroenerģijas patērētājus un lielos uzņēmumus birojs līdz šī gada 1.novembrim aicina iesniegt ikgadējos ziņojumus par īstenotajiem pasākumiem energoefektivitātes uzlabošanai

BVKB arī noādīja, ka 2020.gads BIS vēsturē ieies gan ar to, ka sistēmas izmantošana ir kļuvusi obligāta, gan arī vairākiem nozīmīgiem BIS funkcionalitātes uzlabojumiem. Sistēmā izstrādāta iespēja autentificēties ārvalstu būvspeciālistiem un nekustamā īpašuma saimniekiem - nerezidentiem, nodrošināta elektroniska būvizstrādājumu atbilstības prasību raksturojošās informācijas uzturēšana, nākuši klāt jauni reģistri: uzņēmumu energoauditoru reģistrs un uzņēmumu energopārskatu reģistrs.

Pieaugot lietotāju skaitam, gada laikā pieckāršojies BIS atbalsta dienesta sniegto konsultāciju skaits, tāpat par 52% audzis sistēmas lietotāju skaits un par 28% audzis būvniecības lietu skaits. Šī gada augustā gaidāms Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta "Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība" 1.kārta noslēgums, taču jau notiek vairāki projekta otrās kārtas priekšdarbi.

Tāpat gada pirmajos sešos mēnešos ir saņemti 14 pieteikumi sertifikāta iegūšanai būvekspertīzes specialitātē, no kuriem 13 rezultējušies ar izsniegtu sertifikātu. Veikta patstāvīgās prakses pirmreizējā pārbaude 163 sertificētajiem būvekspertiem. Tās rezultātā būtiski pārkāpumi nav atklāti, taču 79% nav aktualizējuši informāciju par kompetenci paaugstinošiem pasākumiem.

Pēdējā pusgadā padziļināti izvērtētas četras būvspeciālistu sagatavotās ekspertīzes, pamatojoties uz saņemto informāciju par iespējamiem profesionālās darbības pārkāpumiem, un patstāvīgās prakses uzraudzības ietvaros pieņemti seši lēmumi par sertifikāta darbības sfēras apturēšanu uz laiku. Pieci no šiem lēmumiem balstās uz būvekspertu pašu iesniegumiem, bet viens - uz būtiskiem būveksperta profesionālās darbības pārkāpumiem, informēja BVKB.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas