Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Prezidēs ar izaicinājumiem

Latvija par Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošo valsti kļūs nākamā gada pirmajā pusē. Pastāv risks, ka šis laiks varētu sakrist ar virkni nozīmīgu lēmumu pašā ES, kā arī īpaši svarīga būs mūsu pozīcija attiecībās ar Krieviju.Viens no galvenajiem izaicinājumiem, Latvijai kļūstot par Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidējošo valsti nākamā gada sākumā, varētu būt jaunais Eiropas Parlamenta (EP) sastāvs.

Tiek runāts, ka vēlētāji šī gada maijā gaidāmajās EP vēlēšanās varētu sagādāt pārsteigumus.Eiroparlamenta deputātes Sandras Kalnietes biroja vadītājs Pēteris Viņķelis stāsta, ka Eiropā arvien lielāku popularitāti iemanto "dažādi labējie un kreisie populisti". Īpaši izteikti tas ir tādās smagsvara valstīs kā Lielbritānija, Francija, Nīderlande un Itālija. "Patlaban lielu sabiedrības atbalstu bauda Francijas labējās partijas Nacionālā fronte līdere Marina Lepena, ar islāma kritiku pazīstamais Nīderlandes parlamenta deputāts Gērts Vilderss, tāpat ir populāra Lielbritānijas neatkarības partija, kura ir pret ES pastāvēšanu kopumā," stāsta Viņķelis. Kaut gan vairākums parlamenta vietu tiks centriskajām partijām, tomēr to proporcionāli kļūs mazāk. "Prezidējošā valsts ir tā, kas padomes vārdā veic sarunas ar parlamentu par likumdošanu. Izskatās, ka nākamais Eiroparlaments būs diezgan pilns ar visādiem dīvaiņiem, tajā varētu būt daudz griguļu," prāto Viņķelis. Viņš bilst, ka Latvijai jāgatavojas samērā skeptiskai EP, tas būs jāpārzina smalkāk nekā tagad.

Paralēli tam Latvijai nāksies rast pareizāko pozīciju attiecībā pret Krieviju. Prezidentūras laikā Rīgā plānots Austrumu partnerības samits, tas notiks apmēram ap to laiku, kad Krievijā ir plānota Eirāzijas Savienības dibināšana. "Līdz ar to Rīga var kļūt par tādu simbolisku ģeopolitiskās sāncensības vietu," secina Viņķelis. Tāpat, iespējams, tieši šajā laikā nāksies palīdzēt risināt jautājumu par Skotijas atdalīšanos no Lielbritānijas, jo procentuāli to, kas grib atdalīties, kļūstot arvien vairāk. Pat tad, ja referendumā vairākums nobalsos pret, Lielbritānijai nāksies pārskatīt konstitucionālās attiecības valsts iekšienē. "Skaidrs, ka prezidējošai valstij nav nekādas galvenās teikšanas, tomēr visi jautājumi ir komunikatīvi. Jebkurš viedoklis, ko mēs izteiksim, tiks uztverts saasināti, jo prezidējošā valsts runā visas ES vārdā," norāda Viņķelis.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 19.februārī!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas