Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Privatizācijas aģentūra pērn valstij pārskaitījusi 8,2 miljonus eiro

2015.gadā Privatizācijas aģentūra (PA) pārskaitīja valsts budžetā un citām valsts institūcijām ieņēmumus no valsts īpašumu privatizācijas, atsavināšanas un parādu kapitalizācijas 7,77 miljonu eiro apmērā, kā arī ieņēmumus no valsts īpašumu iznomāšanas 419 000 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja PA.

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs stāstīja, ka PA virzās uz privatizācijas procesa pabeigšanu un tuvāko divu gadu laikā plānots noslēgt atlikušo privatizējamo objektu pirkuma līgumus.

"Lielāko darba apjomu jau tagad veido valsts īpašuma atsavināšana un valsts deleģētie speciālie uzdevumi, tādi kā sertifikātu kontu uzturēšana un valsts kapitāla daļu pārvaldīšana. Jauns un ne vienkāršs izaicinājums PA būs prasījuma pret AS KVV Liepājas metalurgs pārvaldīšana," piebilda Loginovs.

Iepriekšējā gadā PA noslēdza 149 valsts īpašuma objektu pirkuma līgumus par kopējo summu 3,9 miljoni eiro, tajā skaitā 62 atsavināmo dzīvokļa īpašumu, dzīvojamo māju vai to domājamo daļu pirkuma līgumus, 42 apbūvētu un neapbūvētu zemesgabalu pirkuma līgumus, deviņu valsts nekustamā īpašuma pirkuma līgumus un 36 valsts kapitāla daļu pārdošanas līgumus.

Papildus tika veikta AS "Valmieras stikla šķiedra" akciju pārdošana izsolē biržā. Kopumā tika pārdotas 149 391 uzņēmuma akcijas par kopējo summu 469 000 eiro. Pārskata gadā PA arī noslēdza 167 dzīvokļa īpašumu un viendzīvokļa dzīvojamo māju privatizācijas pirkuma līgumus.

Privatizējamo valsts īpašuma objektu sertifikātu uzkrāšanas kontos 2015.gadā ieskaitīti 5743 privatizācijas sertifikāti un 451 īpašuma kompensācijas sertifikāts. To kopējā nominālvērtība bija 247 000 eiro.

2015.gada aprīlī PA pabeidza bankas Citadele akciju pārdošanas darījumu, kura ietvaros Ripplewood un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par tās akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabāja 25% bankas akciju. Papildus jaunie akcionāri kopā ar ERAB palielināja bankas Citadele pamatkapitālu par desmit miljoniem eiro.

Uz 2015.gada beigām PA valdījumā bija 1207 valsts dzīvokļu īpašumi un pārvaldīšanā atradās 225 dzīvojamās mājas. Arī pēc privatizācijas procesa pabeigšanas PA ir jānodrošina privatizēto dzīvojamo māju pārvaldīšana, līdz dzīvokļu īpašnieki pārņem šo māju pārvaldīšanas tiesības. Privatizācijas un atsavināšanas procesā atradās 665 apbūvēti zemesgabali vai to domājamās daļas, viens neapbūvēts zemesgabals, 44 valsts nekustamā īpašuma objekti un valsts kapitāla daļas 39 kapitālsabiedrībās.

PA ir sagatavojusi turpmākās darbības stratēģiju, kas paredz tuvāko divu gadu laikā pabeigt privatizācijai nodoto objektu pirkumu līgumu noslēgšanu. Lielākais darba apjoms jau šobrīd ir saistīts ar valsts īpašumu objektu atsavināšanu un pārvadīšanu. No PA turējumā nodotā valsts īpašuma portfeļa vairāk nekā puse īpašuma objektu ir attiecināmi uz atsavināšanas procesu. Līdz ar to darbības stratēģija paredz mainīt darba fokusu uz valsts īpašuma pārvaldīšanu un atsavināšanu.

PA ir AS Reverta un SIA Hiponia dalībnieks. PA pieder 84,15% Reverta akciju un 100% Hiponia kapitāla daļu. Atbilstoši Ministru kabineta lēmumam, PA ir nodibinājusi sabiedrību SIA FeLM, kuras vienīgais darbības mērķis ir prasījuma pret AS KVV Liepājas metalurgs pārvaldīšana. Šā gada aprīlī Valsts kase un PA meitas uzņēmums FeLMnoslēdza cesijas līgumu par valsts prasījuma pret AS "KVV Liepājas metalurgs" cedēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas