Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Problēmas aizēno ieguvumus

Par pirmo veiksmīgi izrakstīto e-recepti un zāļu saņemšanu Nacionālais veselības dienests (NVD) informēja pērn oktobra beigās, taču tas nenozīmē, ka šajā laikā izdevies atrisināt visas ar jauno sistēmu saistītās problēmas. Ģimenes ārsti būtībā sistēmas izmēģināšanu ir pārtraukuši, savukārt aptiekas ir gatavas ar neērtībām pagaidām samierināties, jo redz ieguvumus pēc tam.

Dienai stāsta Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde, arī aptiekām darbs ar e-veselības sistēmu vēl ir diezgan problemātisks. Tām ir savas iekšējās datorizētās preču uzskaites sistēmas, ko līdz šim vēl nevarēja ar e-veselības vidi savietot, tāpēc darba ir krietni vairāk. Proti, farmaceitam jāstrādā vienlaicīgi gan savā, gan e-veselības portālā, līdz ar to vienas receptes atprečošana dažkārt ilgst pat 10 minūšu, bet vairāku – attiecīgi ilgāk, kas cilvēkos rada neapmierinātību. "Viena lieta ir paņemt visu papīra recepšu čupiņu rokā, noiet gar atvilktnītēm, plauktiņiem, savākt visas zāles un tad kopā ar pacientu iziet šīm zālēm cauri, izskaidrojot lietošanu. Bet cita lieta, ja tu ver pa vienai receptei vaļā, sameklē zāles, atnāc atpakaļ, veic visas operācijas, ver vaļā nākamo un atkal ej pie plauktiņa," stāsta biedrības prezidente un piebilst, ka pie katras jaunas sistēmas ir jāpierod un jāpraktizējas, tam vēl vajag laiku.

Par problēmām ar sistēmu savienojamību zināms arī NVD. Tā pārstāve Evija Štālberga Dienai atzīmē, ka atsevišķām aptiekām vispirms jāveic izmaiņas savās sistēmās, lai pievienotos e-veselības videi. Visos gadījumos gan tas notiek ciešā sadarbībā ar e-veselības speciālistiem. Kad darbi būs pilnībā pabeigti, gan viņa atturējās minēt. Šobrīd, lai cilvēki zinātu, kurās aptiekās e-receptes pieņem, tām izsniegta speciāla uzlīme, ko pielikt pie durvīm: "Šeit lieto e-veselību."

Apotheka rīkotājdirektors, valdes loceklis Jānis Kūliņš, Dienai stāsta, ka tīklā esošajās vairāk nekā simt aptiekās līdz šim saņemti vien daži desmiti e-recepšu, kas problēmas nav sagādājis. Farmaceitiem gan arī te patlaban jāstrādā divās sistēmās, bet savietošanas darbi esot finiša taisnē, un nepieciešamas nepilnas divas nedēļas, lai procesu noslēgtu.

Taču šī brīža problēmas farmaceitiem neliek mainīt viedokli par ieguvumiem, kas būs pēc tam. Gan Blumfelde, gan Kūliņš stāsta, ka pašlaik nereti problēmas farmaceitiem sagādā ārstu rokraksts, nespējot saprast, kādas zāles ir izrakstītas. Otrkārt, sistēma ārstam neļaus nepareizi izrakstīt zāles un farmaceitam būs pārliecība, ka receptē ir tas, ko ārsts ir domājis. Pašreiz ir gadījumi, kad ārsts iesācis izrakstīt vienas zāles, bet kāds, visticamāk, novērsis viņa uzmanību, un recepte jau tiek pabeigta, domājot par citām. Rezultātā nepareizas ir gan devas, gan lietošanas instrukcijas. Sistēma šādas kļūdas novērsīs, kas ir ļoti būtiski pacientam no drošības viedokļa. Treškārt, likums nosaka, ka farmaceita pienākums ir uzraudzīt, vai zāles tiek pareizi un efektīvi lietotas, bet līdz šim tas nebija iespējams. E-veselības ietvaros, ja vien pacients to nebūs aizliedzis, farmaceits varēs redzēt, kādas zāles un ar kādu periodiskumu cilvēks pircis iepriekš un vai nenotiek dubultmedikācijas, vairākiem ārstiem vienlaikus izrakstot to pašu medikamentu, bet ar dažādiem nosaukumiem.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 9. janvāra, numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas