Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

PTAC briļļu reklāmā saskata nacisma slavināšanu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir emocionāli reaģējis uz optikas salonu Outlet Optika jauno reklāmu, un licis dažu stundu laikā izņemt reklāmas plakātus no visiem optikas salonu skatlogiem, jo saskata reklāmā klaju Ādolfa Hitlera un nacistiskā režīma slavināšanu.

Šobrīd optikas salonos Outlet Optika noris ikgadējā kampaņa, kura piedāvā iespēju, pērkot vienas brilles, otru briļļu ietvaru klientiem izvēlēties bez maksas. Reklāmu ilustrē divi zīmēti tēli, kuri ir identiski vienādi. Atšķirība redzama tikai vienā aksesuārā: ja uz viena kariķējuma ir uzlikta Čārlija Čaplina cepure, tad uz otra nav.

"Vakar saņēmām trauksmainu zvanu no PTAC pārstāves Ināras Kaneles, kura norādīja, ka saskata mūsu reklāmā klaju nacisma ideoloģijas slavināšanu. PTAC darbiniece brīdināja, ja divu stundu laikā netiks izbeigta reklāmas akcija, tad mūsu uzņēmumam draudot sods līdz pat 14 000 eiro, savukārt, ja rīkosimies operatīvi, tad par šo starpgadījumu tikšot aizmirsts, jo centra mērķis neesot mūs sodīt," norāda optikas komunikācijas daļas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Kossovičs norāda, ka reklāmas radīšanas stāsts it ne mirkli nebija domāts, lai slavinātu ne PTAC it kā piesaukto Ādolfu Hitleru, ne nacisma ideoloģiju. Kampaņas ideja esot bijusi pavisam citāda - parādīt, ka cilvēkam nomainot tikai vienu aksesuāru, ir iespēja pilnībā mainīt ne tikai vizuālo izskatu, bet arī krasi izmainīt savu izpausmi kā spilgtai personībai. 

PTAC aizrādījuma sarunas laikā piesaukuši traģiskos Parīzes notikumus, kas šādu reklāmu padarot pilnīgi nepieņemamu, un, ja no uzņēmuma puses momentāni nesekos rīcība, tad savus argumentus varēšot izklāstīt tiesā.

Tikmēr optikas uzņēmuma pārstāvis norāda, ka notikumi piesaukti nevietā, piebilstot, ka "Francija un visa Eiropa gluži pretēji spēja apliecināt, ka pāri visām interesēm, būtiskākā mūsu vērtība ir brīvība izpausties. Tieši šī absurdā pieeja mūsu uzņēmumu mudināja pieņemt PTAC ultimātu - izaicinājumu tikties tiesā. Mēs vēlamies pierādīt, ka vizuālā karikatūra, ko esam izmantojuši savā reklāmā ne mirkli nav interpretējama kā nacisma ideoloģijas slavinoša. Uzskatām, ka šis būs interesants precendents, lai novērtētu vai valsts institūcijas drīkst tik radikāli interpretēt brīvas izpausmes, un kā šo stāstu novērtēs tiesu vara".

PTAC portālam Diena.lv apstiprināja, ka pēc sūdzības uzsākta lietas izmeklēšana, tomēr noliedza Kossoviča apgalvojumu, ka centra pārstāve zvana laikā piesaukusi uzņēmuma minētos apgalvojumus par politisko režīmu vai ģeopolitisko situāciju pasaulē. To varot apstiprināt vairāki liecinieki. PTAC norāda, ka turpinās lietas izskatīšanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas