Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

PTAC saistībā ar atceltajiem airBaltic reisiem nesaņem daudz sūdzību

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saistībā ar 12. un 13.septembrī atceltajiem Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" reisiem nav saņēmis daudz sūdzību, aģentūrai BNS pastāstīja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde.

Viņa informēja, ka no pirmdienas, 12.septembra, par pasažieru tiesībām reisu atcelšanas gadījumā sniegtas astoņas konsultācijas telefoniski. "Patērētāji interesējušies par savām tiesībām, kā arī iespējām atgūt naudu par apmaksātajām biļetēm un saņemt kompensāciju," viņa sacīja un piebilda, ka oficiāli iesniegumi gan līdz šim nav saņemti.

Žunde norādīja, ka, izvēloties ceļot ar lidmašīnu, aviopasažieru tiesības sargā Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes regula, kas paredz kopīgus noteikumus par kompensāciju un atbalstu pasažieriem saistībā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos. "Normatīvs paredz, ka aviolidojuma atcelšanas gadījumā pasažierim ir tiesības uz informāciju. Ja lidojumu grafikā ir notikušas izmaiņas, kā arī jebkurā citā gadījumā, kas saistīts ar aviosatiksmi, vispirms jāsazinās ar aviokompāniju," sacīja PTAC pārstāve.

Saskaņā ar viņas teikto – ja reiss tiek atcelts, apkalpojošajam gaisa pārvadātājam pasažierim jāpiedāvā biļetes atlīdzinājums vai maršruta maiņa, bet papildus jāpiedāvā arī bezmaksas ēdināšana un atspirdzinājumi, iespēja komunicēt, kā arī, ja jaunā reisa izlidošana ir vismaz dienu pēc atceltā reisa izlidošanas, – izmitināšana viesnīcā un transports līdz viesnīcai, naudas kompensācija, ja atcelšanas iemesls nav ārkārtas apstākļi.

PTAC pārstāve arī vērsa uzmanību uz to – ja pasažierim tiek piedāvāts mainīt maršrutu līdz tā galamērķim, izmantojot citu lidojumu, kura ielidošanas laiks nepārsniedz sākotnēji rezervētā lidojuma paredzēto ielidošanas laiku par divām, trim vai četrām stundām, tad apkalpojošais gaisa pārvadātājs var paredzēto kompensāciju samazināt par 50%.

"Jāņem vērā, ka aviopasažieris, pēc paša iniciatīvas izvēloties alternatīvu transporta līdzekli, lai nokļūtu galamērķī, automātiski piekrīt naudas atmaksai par aviobiļeti un aviokompānijai nevar prasīt atmaksāt citus izdevumus, piemēram, naktsmītni un citus. Ja aviokompānija atsakās atmaksāt par aviobiļeti samaksāto naudas summu (ja reiss nav noticis un pasažieris nav izmantojis savas tiesības uz maršruta maiņu), izmaksāt kompensāciju vai nepieciešama vienkārši konsultācija par aviopasažiera tiesībām, patērētājs ir tiesīgs šā jautājuma risināšanai vērsties PTAC," piebilda Žunde.

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas (LPABA) pārstāvji aģentūrai BNS pavēstīja, ka parastā ceļojumu apdrošināšana nekompensē "airBaltic" atceltos avioreisus un aviopārvadātāja maksātnespējas gadījumus.

"Apdrošinot ceļojumu, lielākajā daļā Latvijas apdrošināšanas sabiedrību ir iespējams iegādāties paplašināto ceļojumu apdrošināšanas segumu, kas sedz zaudējumus arī lidojuma atcelšanas, pārtraukšanas vai aizkavēšanās gadījumā. Diemžēl apdrošinājuma ņēmējiem, it īpaši tiem, kuri iegādājas apdrošināšanu internetā vai ar banku palīdzību, nav pilnas skaidrības par to, kas ir un kas nav apdrošināts lidojuma atcelšanas gadījumā un kādi gadījumi netiek segti," klāstīja LPABA.

Asociācija vērsa uzmanību uz to, ka Latvijā pašlaik pieejamie ceļojumu apdrošināšanas segumi neparedz kompensāciju, ja lidojums tiek atcelts aviosabiedrības komerciālu problēmu vai citu subjektīvu iemeslu dēļ, vai arī aviopārvadātāja maksātnespējas dēļ. Tas attiecas gan uz izlidošanu no Latvijas, gan arī uz ielidošanu Latvijā. Kompensācija varbūt ir iespējama no aviosabiedrības, bet ne ceļojuma apdrošināšanas ietvaros.

"Mēs vēršam uzmanību uz to, ka aviobiļetes pircējam vienmēr ir jāpārliecinās, vai viņa rīcībā būs pietiekami resursi, lai nokļūtu atpakaļ mājās, ja aviosabiedrība maksātnespējas vai citu subjektīvu iemeslu dēļ atcels reisu. Ar ceļojumu apdrošināšanu saistītie lidojuma reisu atcelšanas apdrošināšanas noteikumi var nesegt dažādus atcelšanas vai aizkavēšanās iemeslus, piemēram, dabas stihijas, vulkāna izvirdumi un citi izņēmumi, kas noteikti apdrošināšanas noteikumos," uzsvēra apdrošinātāji, aicinot patērētājus vienmēr pārliecināties, lai iegādātā apdrošināšana segtu visus ceļojuma riskus.

Ja ceļojums ir iegādāts ar tūrisma aģentūras palīdzību kā tūrisma ceļojums, tad saskaņā ar Latvijā esošiem noteikumiem tūrisma aģentūrām ir jāgarantē ceļotāju atgriešanās mājās, un Latvijā spēkā esošie noteikumi paredz, ka tūrisma aģentūrām ir obligāti jāapdrošina šīs savas saistības izpilde – tai ir jābūt garantētai arī tūrisma aģentūras maksātnespējas gadījumā, piebilda LPABA.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" 12.septembrī atcēla reisus no un uz Briseli, Berlīni, Tallinu un Viļņu, savukārt 13.septembrī aviokompānija atcēla reisus no un uz Briseli, Berlīni, Stokholmu, Tallinu un Viļņu. Kompānijas korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags aģentūrai BNS iepriekš paskaidroja, ka uz visiem šiem galamērķiem "airBaltic" lidojumus izpilda vairākas reizes dienā un neviens no atceltajiem reisiem nav vienīgais.

Kompānija veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

PTAC izskata patērētāju iesniegumus un sūdzības par patērētāju tiesību pārkāpumiem, sniedz juridisku palīdzību patērētājiem un var aizstāvēt tiesā viņu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses un citas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas