Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Puse pārbaudīto rotaļlietu neatbilst drošuma noteikumu prasībām

Puse Latvijā pārbaudīto rotaļlietu neatbilst drošuma noteikumu prasībām, konstatēts Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) tirgus uzraudzības projektā rotaļlietu pārbaudēm.

Kā aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde, tirgus uzraudzības projekts norisinājās no pagājušā gada maija līdz novembrim. Projekta laikā tika veiktas 68 pārbaudes, kopā pārbaudīti 346 rotaļlietu modeļi, no kuriem pusei tika konstatētas neatbilstības.

Pusei no rotaļlietām nebija CE atbilstības marķējuma, ražotāja un/vai importētāja nosaukuma un/vai adreses, nepieciešamo brīdinājumu vai lietošanas pamācības valsts valodā, kā arī norādījuma par konkrēto apdraudējumu, kura dēļ noteikts vecuma ierobežojums.

Papildus projekta laikā testēšanai tika izņemti 32 rotaļlietu paraugi, lai noteiktu to atbilstību mehānisko, fizikālo un ķīmisko īpašību prasībām, - no testētajām rotaļlietām 30% gadījumu konstatētas neatbilstības.

Būtiskākie pārkāpumi, kas tika konstatēti PTAC tirgus uzraudzības projekta laikā, ir saistīti ar mākslas un amatniecības materiāliem, piemēram, plastilīns, guaša krāsas, kas uzskatāmi par rotaļlietām. 77% pārbaudīto materiālu tika konstatētas neatbilstības, piemēram, marķējuma neatbilstības, kā arī 58% no pārbaudītajiem mākslas un amatniecības materiāliem nebija nodrošināti ar CE atbilstības marķējumu.

Pārbaužu rezultāti liecina par to, ka komersanti nezina un tiem nav pietiekamas izpratnes par mākslas un amatniecības materiāliem, kas uzskatāmi par rotaļlietām, izvirzītajām prasībām.

PTAC norāda, ka šāda veida rotaļlietu pārbaude tika veikta pirmo reizi. Arī pārbaudot tradicionālos rotaļlietu modeļus, 38% gadījumos tika konstatēti pārkāpumi - marķējuma neatbilstības un CE atbilstības marķējuma neesamība. Tāpat uzraudzības projektā tika noskaidrots, ka Latvijas tirgū joprojām ir pieejamas rotaļlietas, kurās cilvēka veselībai kaitīgo ftalātu saturs pārsniedz normatīvajos aktos noteiktās pieļaujamās robežvērtības.

No sešiem rotaļlietu paraugiem trijās tika konstatēts, ka ftalātu saturs pārsniedz pieļaujamo koncentrāciju - no 15 līdz pat 212 reizēm. Paaugstināta ftalātu koncentrāciju bērnu rotaļlietās var skaidrot ar to, ka pārbaudītās rotaļlietas pārsvarā tiek ražotas ārpus Eiropas Savienības (ES), kur ražotāji nepievērš pietiekami lielu uzmanību ES noteiktajām rotaļlietu drošuma prasībām, savukārt importētājam, neveicot konkrētā izstrādājuma testēšanu, nav iespējams pārliecināties, vai tas nesatur ftalātus vai citas bīstamas ķīmiskas vielas.

Kā pastāstīja Žunde, 19 gadījumos no 40, konstatējot neatbilstības, tika apturēta rotaļlietu realizācija, kopumā apturot 85 modeļu un 31 560 vienību realizāciju. Ar atbilstības apliecinājumu - CE atbilstības marķējumu - nebija nodrošināti 70 modeļi, kopumā 26 335 rotaļlietas, bet informācijas par ražotāju nebija 15 modeļiem - 5225 vienībām.

Saistībā ar testētajām precēm piecām neatbilstošajām rotaļlietām tika noteikts nopietns kopējais riska līmenis. Četros gadījumos riska vērtēšanas komisija nolēma, ka riska samazināšanai jāveic šādas darbības: preces apturēšana un aizliegšana, tās atsaukšana no mazumtirdzniecības un patērētājiem un iznīcināšana, kā arī turpmāka preces nepārdošana, nepiegādāšana un citāda neizplatīšana Latvijas tirgū. Savukārt vienā gadījumā preces apturēšana un aizliegšana, tās atsaukšana no mazumtirdzniecības.

Tāpat vienai neatbilstošajai rotaļlietai noteikts vidējs kopējais riska līmenis, tādēļ riska vērtēšanas komisija nolēma, ka riska samazināšanai nepieciešams apturēt un aizliegt preces tirdzniecību, atsaukt to no mazumtirdzniecības un iznīcināt, kā arī turpmāk preci nepārdot, nepiegādāt un citādi neizplatīt Latvijas tirgū. Papildus četriem paraugiem vēl nav veikta riska novērtēšana, un lietas pašlaik ir izskatīšanas stadijā.

Kopumā projekta laikā PTAC izdeva trīs lēmumus. Tā kā viens komersants paziņoja, ka neveiks brīvprātīgos pasākumus, PTAC lēma atsaukt preci no patērētājiem un iznīcināt. Rezultātā tika iznīcināti četri rotaļlietu modeļi.
Žunde norādīja, ka kopējais piemērotais naudas sodu apmērs uz atskaites sagatavošanas brīdi bija 9490 lati.

Ņemot vērā pārbaudēs konstatētos pārkāpumus un saņemtos ekspertīžu rezultātus, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu PTAC pieņēma lēmumu uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietās par juridisko personu izdarītajiem pārkāpumiem.

Kopumā pēc dažādiem Administratīvo pārkāpuma kodeksa pantiem lietvedība uzsākta 63 gadījumos.

Tāpat diviem komersantiem-importētājiem, kuru rotaļlietas pēc testēšanas un riska novērtēšanas tika atzītas par nedrošām, pieņemts lēmums administratīvā pārkāpuma lietā, piemērojot administratīvo naudas sodu - no 700 līdz 1000 latiem.

Savukārt starpvalstu projekta "Kopīgais bērnu masku balles tērpu tirgus uzraudzības projekts 2010" laikā PTAC veica bērnu masku balles tērpu testēšanu. Rezultāti liecina, ka masku balles tērpos izmantotie materiāli nerada ķīmisko apdraudējumu, jo neviena no ķīmiskajām vielām netika konstatēta. Tomēr, pārbaudot masku balles tērpu uzliesmojamību, pieci, tas ir, 29% no 17 paraugiem atzīti par neatbilstošiem, tādējādi gandrīz trešā daļa testēto masku balles tērpu rada risku.

Lai mazinātu riskus, kas saistīti ar nedrošām bērnu rotaļlietām, PTAC aicina patērētājus ievērot zināmus nosacījumus, piemēram, vienmēr iegādāties rotaļlietas no uzticamiem tirgotājiem un interneta veikaliem, rūpīgi izlasot precei pievienotos brīdinājumus un instrukcijas, kā arī izvēlēties rotaļlietas atbilstoši bērna vecumam, spējām un prasmju līmenim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas