Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

PV: Dīzeļvilcienu modernizācijas projekta auditā secināts, ka netika pilnvērtīgi izvērtēti visi riski

AS Pasažieru vilciens (PV) dīzeļvilcienu modernizācijas projekta auditā, kuru veica SIA KPMG Baltics, secināts, ka projekta sagatavošanās fāzē 2013.gadā netika pilnvērtīgi izvērtēti visi riski un iepirkuma dokumentācija sagatavota steigā, aģentūrai LETA pastāstīja PV pārstāvis Egons Ālers.

"Auditā ir atzīts, ka, neskatoties uz ne pārāk veiksmīgo projekta sākšanas fāzi, turpmākās darbības, ko pasūtītājs un Satiksmes ministrija veica atbilstoši noslēgtajam līgumam, bija saimnieciski pamatotas, savukārt citi risinājumi, ieskaitot projekta apturēšanu, novestu pie Eiropas Savienības līdzfinansējuma zaudēšanas, kā rezultātā PV un Satiksmes ministrija tiktu nostādīta izvēles priekšā - apmaksāt modernizāciju no saviem līdzekļiem vai iesaistīties ilgstošā tiesvedībā ar grūti prognozējamu rezultātu," klāstīja Ālers.

Taujāts, vai pilnsabiedrības DMU vilcieni paveiktie darbi PV apmierina, Ālers sacīja, ka patlaban pilnsabiedrība nodrošina garantijas remontus atbilstoši līgumā noteiktajam. "Savukārt izpildīto darbu kvalitāti varēs vērtēt tikai pēc laika, kad praksē pārliecināsimies par ekspluatācijas un apkopes specifiskajām niansēm un izmaksām," viņš piebilda.

Saistībā ar tehniskajām ķibelēm, kas piemeklējušas modernizētos dīzeļvilcienus, pēc atgadījumu izvērtēšanā iesaistīto institūciju atzinumu saņemšanas un zaudējumu apmēra aprēķināšanas PV pilnsabiedrībai piestādīs pretenziju.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka 23.septembrī reisā no Rīgas uz Daugavpili sastāva vadības un apgādes sistēmas vienlaicīgas kļūmes dēļ viens no modernizētajiem dīzeļvilcieniem apstājās divus kilometrus aiz Jersikas pieturas punkta un tālāku kustību spēja nodrošināt tikai pēc palīdzības dīzeļlokomotīves pienākšanas.

Tāpat augusta beigās viens no jaunajiem vilcieniem sabojājās Līvānos un nevarēja turpināt ceļu. Pretī tehniskās problēmas piedzīvojušajam vilcienam tika nosūtīts cits vilciens, kurā pārsēdināti pasažieri, kas vēlāk nogādāti galamērķī - Rīgā.

Ziņots arī, ka 19.septembrī PV pieņēma ekspluatācijā pēdējo no sešiem modernizēto dīzeļvilcienu sastāviem, līdz ar to noslēdzās Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētais 19 dīzeļvilcienu vagonu modernizācijas projekts.

Dīzeļvilcienu modernizācijas projekta kopējās izmaksas sasniedza nepilnus 22 miljonus eiro, no kuriem gandrīz deviņi miljoni bija Eiropas Kohēzijas fonda līdzfinansējums un 1,5 miljoni eiro - valsts līdzfinansējums. PV ieguldījums modernizācijas projektā pārsniedza 11,6 miljonus eiro, savukārt modernizāciju veikušajiem ražotājiem par termiņu kavējumiem piemēroti līgumsodi 2,2 miljonu eiro apmērā, attiecīgi samazinot PV ieguldījumus.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sākusi resorisko pārbaudi par PV 22 miljonus eiro vērto sešu dīzeļvilcienu sastāvu modernizācijas projektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas